Viyana görüşmelerinde Suriye kararı: 6 aylık geçiş süreci, 18 aylık seçim takvimi

Viyana görüşmelerinde Suriye kararı: 6 aylık geçiş süreci, 18 aylık seçim takvimi

Avusturya'daki Viyana toplantılarından Suriye uzlaşısı çıktı. Taraflar, 6 aylık geçiş sürecinde anayasal düzenlemeler yapılacağı düzenlemenin ardından 18 aylık seçim takviminin işletileceği üzerinde anlaştı.

[Karar]

BM'nin 5 daimi üyesi Suriye'de bir ateşkes yapılması için karar çıkartılması konusunda anlaştı. Suriye'de altı ayın geçiş süreci olması 18 ayda da seçim yapılması bekleniyor.

Esad konusunda tam uzlaşı yok

ABD ve Rusya'nın ortak girişimiyle Avusturya'nın başkenti Viyana'da Suriye'deki iç savaşa siyasi çözüm bulmak amacıyla başlatılan, 17 ülke, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Ligi temsilcilerinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Viyana'da Suriye görüşmelerine katılan ülkelerin Suriye'de 18 ay içinde bir seçimin olmasını istediklerini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 6 ay içerisinde geçici hükümetin kurulacağını söylerken, toplantıdan Esad'ın geleceğine ilişkin bir uzlaşma çıkmadığını aktardı.

Almanya Dışişleri Bakanı'ndan açıklama

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier yaptığı açıklamada "Suriye görüşmeleri “somut bir seçim takvimi”nin belirlenmesiyle sona erdi. Viyana'daki zirvede anlaşma sağlandı. Amaç Suriye'de 6 ayda geçiş süreci, 18 ayda seçim yapmak" dedi.

John Kerry: 6 ayda yeni anayasa değişecek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura görüşmelerin sonucuna ilişkin olarak yaptığı ortak açıklamada, Fransa'yı kana bulayan saldırılara değindi. Paris saldırılarının arkasında IŞİD olduğuna inandıklarını söyleyen Kerry, toplantıya ilişkin çok önemli açıklamarda bulundu.

"Bir dizi adımda karar kıldık"

Kerry, "Barış görüşmelerine taraf olan ülkeler, çözümü hızlandırmak için atılacak bir dizi adımda karar kıldı" dedi.

6 ay içerisinde geçici hükümet kurulacağını ve 18 ay içerisinde seçim yapılmasına karar verildiğini aktaran Kerry, Esad'ın geleceğine ilişkin bir anlaşmaya varılmadığını söyledi.

Rejimle muhalifler görüşecek

Suriye rejimi ile muhalifler arasında görüşmelerin 1 Ocak'a kadar başlayacağını açıklayan Kerry, ateşkesin IŞİD, Nusra Cephesi ve diğer terör örgütleri için uygulanmayacağını aktardı.

Lavrov: Suriye acil çözüm bekliyor

Kerry'nin ardından sözü alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, toplantı öncesi Paris ve Beyrut'ta yaşamanı yitirenler için saygı duruşu yapıldığını açıkladı. Lavrov "Suriye acil çözüm bekliyor ve bu konuda herhangi bir ön koşul olamaz" dedi. 

Terörü hiçbir şeyin haklı çıkaramaz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugünkü görüşmelere Paris'teki terör saldırıları nedeniyle bir dakikalık saygı duruşu ile başladıklarını belirterek, terörü hiçbir şeyin haklı çıkaramayacağını ve terör saldırıları olurken dünyanın bunu seyredemeyeceğini vurguladı.

"Etkili ve kapsamlı uluslararası bir koalisyona ihtiyaç var"

Lavrov, "IŞİD ve diğer terör örgütleri ile mücadelede etkili ve kapsamlı uluslararası bir koalisyona ihtiyaç var ve bunun için ön koşul da gerekmiyor" dedi.

Suriye'nin, Esad'ın ve ülkedeki herhangi bir politikacının geleceğine de sadece Suriyelilerin belirleyeceğini ifade eden Lavrov, "Teröristler için Esad'ı desteklemek ya da Esad karşıtı olmak bir şey ifade etmiyor ve Paris'teki trajedi de bunu göstermiştir" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN