Vizesiz Avrupa için ‘bir kriterlik’ mesai

Vizesiz Avrupa için ‘bir kriterlik’ mesai

Türkiye ile AB arasında vize serbestisi için geçerli 72 kriterin 71’i tamamlandı. Kurulması beklenen Kolluk Gözetim Komisyonu ilgili yasa TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Siyasi Etik Yasası da TBMM Genel Kurul gündeminde.

[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ

AB’ye vizesiz geçişle ilgili yarın (Çarşamba) AB Komisyonu’nun raporu beklenirken, Türkiye’den istenen yasaların Meclis’ten geçirilmesi de hızlandırıldı. Bu kapsamda Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Meclis’ten geçen yasa ile kolluk şikayet sisteminin daha etkili ve hızlı işlemesini sağlamanın yanı sıra saydamlığını ve güvenilirliğini geliştirmek üzere kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum veya davranışlarından dolayı idari merciler tarafından yapılan ya da yapılması gereken iş ve işlemlerin merkezi bir sistemde kayıt altına alınması ve izlenmesi amacıyla Kolluk Gözetim Komisyonunun kurulacak. Komisyonun görev, yetki ve çalışma yöntemi ile kolluk şikayet sistemine yönelik diğer idari tedbirlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi öngörülüyor.

SİYASİ ETİK TASARISI

Siyasi Etik Yasa Tasarısı, AB’nin Geri Kabul Anlaşması ve özellikle buna bağlı olarak Türkiye’nin vizesiz Avrupa adımı atabilmesi için öngörülen önemli adımlardan birisi.

Yasa, TBMM üyelerine yönelik etik davranış ilkelerinin, bildirim yükümlülüklerinin ve hediye alma esaslarının düzenlenmesi, siyasi parti grupları bünyesinde siyasi etik kurulları ve TBMM’de Siyasi Etik Komisyonu oluşturulması, ayrıca bu kurullar ve komisyonun görev, yetki, çalışma usul ve esaslarının düzenlenmesini amaçlıyor. Milletvekillerinin yurtiçinde alabilecekleri hediyelere ilişkin değer sınırı ve hediyeyle ilgili usul esasları düzenleyen yönetmeliğin TBMM Başkanlığı’nca çıkarılması hükme bağlanıyor.

İKİ KEZ BİLDİRİM

Teklifin TBMM’de onaylanıp yasalaşması halinde, milletvekilleri iki kez mal bildiriminde bulunacak ayrıca kendilerine sunulan kamu imkanlarını ve bunların kullanım alanlarını da beyan edecek.TBMM üyeleri; yabancı devletlerden, milletlerarası kuruluşlardan, milletlerarası hukuk tüzel kişiliklerinden kabul ettikleri tarih itibarıyla Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’nda belirlenen değeri (aldıkları tarihteki değeri on aylık net asgari ücret toplamını) aşan hediye veya bağış niteliğinde eşya kabul etmeleri durumunda, bunları aldıkları tarihten itibaren 1 ay içinde TBMM Başkanlığına teslim edecek. Kişisel başarıları nedeniyle alınan ödüller, hediye kabul etme yasağı dışında tutulacak.

BÜTÜN KRİTERLER TAMAM AB’NİN BAHANESİ OLAMAZ

Türkiye AB ile vize muafiyeti için gerekli olan 72 kriteri yerine getirdi. Şimdi gözler AB Komisyonu’nun vereceği karara çevrildi. TBMM AB Uyum Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Türkiye’nin yerine getirmesi gereken yasal düzenlemelerin büyük çoğunluğunun yerine getirdiğini, kalan bazı yasal değişikliklerin de birkaç gün içinde tamamlanacağını ifade etti. Taşkesenlioğlu, Türkiye ile ilgili karar verilmeden önce tüm şartların yerine getirilmiş olacağını söyledi. “Elimizden geleni ardına koymadık” diyen Taşkesenlioğlu, 7 temel yasa başta olmak üzere 72 kriteri içeren yasaların tamamına yakınının çıkarıldığını, birkaç yasa ile uluslararası bazı sözleşmelerin ise bir veya iki hafta içerisinde yasalaşacağını kaydetti. Taşkesenlioğlu, “Elimizden geleni yaptık. Gerekli yasaları çıkardık. AB’nin ‘kriterler yerine getirilmedi’ şeklinde bir bahanesi olamaz” dedi.

AYAK DİRETİYORLAR

Türkiye’nin AB’ye adaylığı sürecinde AB’nin her fırsatta ayak direttiğini söyleyen Taşkesenlioğlu, Türkiye’ye vize serbestisi anlaşması yapıldığı 2014’te mülteci sorunu bulunmadığını, herhangi bir takas işleminin öngörülmediğini anımsattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN