AB'nin yeni eylem planı erken ölümleri yüzde 55 azaltacak

AB'nin yeni eylem planı erken ölümleri yüzde 55 azaltacak

Avrupa Birliği (AB), toprak, su ve hava kirliliğinin önüne geçerek insan sağlığına olumlu katkı sunacak yeni bir eylem planı hazırladı.

AB Komisyonu, kirliliğin 2050 yılına kadar insan sağlığına ve doğal ekosistemlere zarar vermeyen seviyelere indirilmesi amacıyla hazırladığı "Hava, Su ve Toprak İçin Sıfır Kirliliğe Doğru" başlıklı eylem planını açıkladı. Plana göre hedefte 2030'a kadar hava kalitesini iyi seviyelere çıkarmış olmak var. Hava kirliliğinin neden olduğu erken ölümlerin yüzde 55 azaltılması hedefleniyor.

DSÖ'NÜN TAVSİYELERİ DE ALINACAK

Hava kirliliğinin biyolojik çeşitliliği tehdit ettiği ekosistemler yüzde 25 azaltılacak. Hava kalitesi standartları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en son tavsiyeleriyle uyumlu hale getirilecek.

Denizdeki atıklar ve plastik çöpler yüzde 50 azaltılarak su kalitesi yükseltilecek. Çevreye salınan mikro plastikler, 2030'a kadar yüzde 30 azaltılacak.

ocuk.jpg

Nehirlerin ve denizlerin su kalite standartları gözden geçirilecek.

Tarımda kimyasal pestisit kullanımı yüzde 50 azaltılarak toprak kalitesi yükseltilecek.

AB atık yasaları güncellenecek, temiz ve döngüsel ekonomi ilkelerine uyarlanacak. Bireysel atık ve belediyelerin çöp miktarları düşürülecek.

AB bölgelerinin yeşil performansını gösteren bir puan tablosu ve kirliliğe karşı dijital çözümler üretecek laboratuvar kurulacak.

Sıfır kirlilikle üretim ve tüketim teşvik edilecek.

AB'nin dış ülkelerdeki kirlilik ayak izi azaltılacak. Zararlı etkileri olan ürün ve atıkların üçüncü ülkelerden AB'ye ihracatı kısıtlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN