Bebekte cinsiyet belirleyen etkenler nelerdir? Bebek kız mı, erkek mi nasıl anlaşılır?

Bebekte cinsiyet belirleyen etkenler nelerdir? Bebek kız mı, erkek mi nasıl anlaşılır?

Anne ve babalar bebeklerinin cinsiyetini öğrenmek için neler yapabileceklerini merak ediyor. Bebek cinsiyetinin nasıl belli olduğu ya da nasıl anlaşıldığı en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. İşte bebek cinsiyeti hakkında merak edilen tüm detaylar…

İnsan vücudunda 2 adet cinsiyet kromozomu bulunmaktadır. Bunlardan biri X ise diğeri ise Y’dir. Gebelik ile birlikte anne vücudunda ki yumurtanın erkek spermi ile döllenmesi gerçekleşir. Gerçekleşen döllenme sonucunda bebeğin cinsiyeti kız ya da erkek olmaktadır. Anne vücudunda bulunan X kromozomu bulunmaktadır. Ancak bebeğin cinsiyetini belirleme konusunda annenin X kromozomu etkili değildir. Bunun için babadan gelen kromozomlar cinsiyet belirleyici olmaktadır. Erkek spermi içerisinde bulunan X ya da Y kromozomu annenin yumurta döllemesi ile birlikte bebeğin cinsiyeti bellenir. Anne yumurtasını dölleyen spermin içerisinde X kromozomu bulunması durumunda bebeğin cinsiyeti kız olurken Y kromozomunun bulunması durumunda ise erkek olmaktadır. İşte bebek cinsiyeti hakkında merak edilen tüm detaylar…

BEBEĞİN CİNSİYETİ NASIL BELLİ OLUR?

Bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomlara göre yumurtayı dölleyen spermin X kromozomu taşıması ile kız Y kromozomu taşıması ile erkek bebek dünyaya gelir.

Anne adayının X kromozomu + Baba adayının Y kromozomu = XY olur ve bebek erkek olur.

Anne adayının X kromozomu + Baba adayının X kromozomu = XX olur ve bebek kız olur.

BEBEĞİN CİNSİYETİNİ BELİRLEMEDE KADINLAR MI ERKEKLER Mİ BELİRLEYİCİDİR?

Gebelik sürecinde bebeğin cinsiyetini belirleyen kişi %100 erkek olmaktadır. Bunun nedeni ise kadınlarda sadece X kromozomunun yer almasıdır. Erkeklerde ise hem X hem de Y kromozomu bulunmaktadır.

Cinsel birleşim sırasında vajinal kanal milyonlarca sperm gönderebilir. Gönderilen bu spermlerden sadece bir tanesi dölleme işlemi gerçekleştirir. Yumurtayı dölleyen spermin kromozomuna göre bebeğin cinsiyeti belli olur.

Bebek Cİnsiyeti Belli olur mu

BEBEĞİN CİNSİYETİNİ BELİRLEMEK MÜMKÜN MÜDÜR?

Gelişen teknoloji ile birlikte her yıl yeni sistemlerde ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda en çok araştırılan konulardan biri bebeğin cinsiyetini önceden belirlenip belirlenemeyeceğidir. Teknoloji ile birlikte artık bebek cinsiyet belirlemek mümkün hale geldi. Fakat ülkemizde ve birçok ülkede bu yöntemlerin uygulanması yasal değildir. Tıp literatüründe ise bu durumun etik olup olmadığı konusu hala tartışılıyor.

Cinsiyeti kesin olarak belirleme yöntemi PGD (prekonsepsiyonel genetik tanı - PGT) olarak ifade edilen Genetik Yöntemidir. Bu yöntem kromozom hastalıkları araştırmak için kullanılırken tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerde de görülmektedir. Bu yöntem ile bebek cinsiyetini öğrenmek %100 doğruluk payı olan bir yöntemdir. PGD yöntemi ile birlikte tüp bebek uygulamasında döllenen embriyodan hücre alınır. Hücre incelenerek kromozomal hastalıklar tespit edilerek cinsiyet tespiti de yapılmaktadır. Seçilen hücre ile cinsiyet belirlenmesi yapılırken tüp bebek yöntemi ile anne rahmine yerleştirilebilir.

BEBEĞİN CİNSİYETİNDE ANNE RAHMİNE DÜŞTÜĞÜ ZAMANIN ETKİSİ VAR MIDIR?

Döllenme işleminin gerçekleşmesi için zamanın cinsiyet belirlemede hiçbir etkisi bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyetini babadan gelen kromozomlar belirlerken gelen kromozomlara göre cinsiyet belli olmaktadır.

Bu kromozom sperm hücrelerinin cinsiyetini ifade eder.Cinsel ilişki sırasında annenin rahmine gönderilen milyonlarca spermden sadece bir tanesi dölleme yapmaktadır. Ancak ikiz bebeklerde 2 adet sperm döllenme yapılmaktadır. Bu nedenle hangi spermi dölleme yapacağı ise belli değildir.

 Gelişen teknoloji ile birlikte cinsiyet belirlemek mümkün olsa bile dinimiz açısından da doğru olmadığı açıklanmıştır. Türkiye'de yasal bir uygulama değildir. Doğal bir gebelik sürecinde ise sperm hücrelerinde en başarılı olan hücre döllemeyi tamamlar.

Bebek cinsiyeti ne zaman belli olur

BEBEĞİN CİNSİYETİ HANGİ HAFTADA KESİN OLARAK TESPİT EDİLEBİLİR?

Gebelik sürecinde bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanılan tek yöntem USG çekimidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından uygulanan bu yöntem ile bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir.

Bebeğin cinsiyetini belirlemek için 16. haftadan sonra tespit işlemleri yapılmaktadır. Ancak bu süreç 15. hafta ya da 14. haftaya kadar düşe bilmektedir. Gebelik süreci Cinsiyetin belirlenmesi daha ilerleyen haftalarda da olması mümkündür. Ay olarak ifade edilirse gebeliğin 3. ayında cinsiyet tespiti yapılmaktadır. Bebek cinsiyetini tespiti 3 ay sonra yapılmış olsa da cinsiyet döllenme işleminden sonra belli olmaktadır. Fakat Tıp yöntemleri ile sadece 16. haftadan sonra tespit yapılabilmektedir.

BEBEĞİN CİNSEL ORGANI NE ZAMAN OLUŞMAYA BAŞLAR?

Bebeğin cinsiyeti döllenme işlemini tamamlanması ile belli olmaktadır. Fakat bebekte gelişim sürecinde bakıldığında diğer organlarda olduğu gibi cinsiyet organı da sonradan oluşmaktadır. 13 haftadan itibaren bebeklerde cinsel organ gelişimi başlar.

TATLI YA DA EKŞİ AŞERMEDEN BEBEĞİN CİNSİYETİ ANLAŞILIR MI?

Ülkemizde hamilelik sürecinde tatlı ve ekşi aşerme durumunda bebek cinsiyeti belli olduğu inanışı vardır. Tatlı aşeren annelerin bebeğini erkek olacağı düşünülürken ekşi aşermesi durumunda kız bebek olacağına inanılır. Fakat bu durum bilimsel olarak herhangi bir açıklaması bulunmamaktadır. Annenin herhangi bir şeye aşermesi durumunu o yiyecekte bulunan vitamine ihtiyaç duyması olarak ifade edilir. Aşerme durumunu tıbbi olarak herhangi bir açıklaması bulunmamaktadır.

Tatlı ve Ekşi bebek cinsiyetini belirler mi

GEBELİK SÜRECİNDE BEDENDE Kİ DEĞİŞİMLERDEN BEBEĞİN CİNSİYETİ ANLAŞILABİLİR Mİ?

Gebelik sürecinde anne adayının vücut değişimlerine göre bebek cinsiyeti belli olacağı düşünülmektedir. Kız ya da erkek bebeğe hamile kalan bir annemi birbirinden bağımsız etkiler meydana getirdiği düşünür. Fakat konu hakkında bilimsel bir çalışma yer almamaktadır. Bu yöntem sadece gözleme dayalı olarak yapılan bir araştırmadır.

Geçmişten günümüze kadar pek çok farklı alışkanlık hayatımızda yer edinmektedir. Hamilelik sürecinde kadınların kalça yapıları ve göğüs durumlarına göre bebeklerinin cinsiyetinin belli olduğu görüşü hakimdir.

HAMİLELERİN KARNININ SİVRİ VEYA YASSI OLMASI CİNSİYET BELİRLER Mİ?

Hamile kadınların görüntüsü baz alınarak bebek cinsiyetini tespit edilmesi ülkemizde geleneksel bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemin bilimselliğe dayanan hiçbir açıklaması bulunmazken geçmişten gelen bir kültür olarak görülür. Tıbbi açıdan USG yöntemi ile bebek cinsiyeti tespit edilmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN