Define nedir, nasıl bulunur? Define aramak suç mudur? Define arama cezaları 2022

Define nedir, nasıl bulunur? Define aramak suç mudur? Define arama cezaları 2022

Define aramak ve bulmak hakkında birçok kişiden farklı farklı şeyler duyabilirsiniz. Peki, Define aramak suç mudur? İzinsiz define aranır mı? Define aramanın cezası nedir? İşte Define aramanın cezası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Türkiye'de birçok kişinin hayali define bulmaktır. Dizilerde ya da filmlerde sık sık karşımıza çıkar definelerin gerçek olup olmadığı merak ediliyor. Define aramak için farklı yerlerde farklı çalışmalar yapan kişiler kimi zaman beklediklerini bulurken kimi zaman da hüsrana uğramaktadır. Türkiye'de dedektör alım satımı yapmak yasaldır. Bu nedenle dedektör cihazına kullanılması da yasal bir süreçtir. Peki, Define aramak suç mudur? İzinsiz define aranır mı? Define aramanın cezası nedir? İşte Define aramanın cezası hakkında merak edilen tüm detaylar…

DEFİNE ARAMAK SUÇ MUDUR?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasasına göre define aramak hem suç hem de yasaldır. Yasada açık bir şekilde belirtilen ifadeler doğrultusunda koruma alanı dışındaki yerlerde define aramak suç değildir. Fakat devlet tarafından koruma altına alınan bölgelerde define arayamazsınız. Define aramak ve bulmak yasal bir süreç olsa da kazı yaparak bunları çıkartmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin alınması gerekir. İzin almadan kazı çalışması yapanlar için para cezası ya da hapis cezası verilmektedir.

Devlet tarafından koruma altına alınan bölgelerde dedektör ile arama yapamazsınız. Bu alanlar dışındaki yerlerde dedektör kullanarak define araması yapabilirsiniz.

Define Aramak Suç Mudur?

DEFİNE ARAMANIN CEZASI NEDİR?

Türkiye'de define arayan yaklaşık 2 milyon kişi bulunmaktadır. Ancak define aramanın yasal bir süreç olup olmadığı merak ediliyor. Özellikle haberlerde define araması yapan birçok kişinin hapis cezası ya da idari para cezası aldığı görülmektedir. Define aramak isteyen kişiler koruma altında olmayan bölgelerde arama çalışmaları yapabilir. Bu bölgelerde define araması yapan kişiler için ceza uygulanmaz. Bunun yanı sıra vatandaşların defineyi bulması durumunda izinsiz kazı çalışması yapması, bulunan ürünleri çıkartarak satması durumunda Kültür ve Tabiat Varlıkları yasasının 74. maddesine göre haklarında işlem yapılmaktadır. İzinsiz olarak kazı çalışması yapmak suçtur. İzinsiz olarak yapılan kazı çalışmaları doğrultusunda 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. Yapılan kazıların sondaj ya da sit alanı dışında olması durumunda ise belirtilen cezanın 1/3'ü kadar ceza verilir.

İzinsiz olarak define araması yapan kişilere 3 ay ile 2 yıl arasında ceza verilir. İzinsiz olarak çıkarılan definenin yurtdışına satışını yapan kişilere ise 2 kat daha fazla ceza verilmektedir. Kültür varlıklarını koruyanlar içinde bu ceza geçerli sayılmaktadır.

Fakat izinsiz define çıkaran kişilerin kendi isteği ile bulunduğu yerdeki karakola giderek teslim olması ve çıkardığı definleri teslim etmesi durumunda cezasında 2/3 oranında indirim yapılır. Bununla birlikte grup olarak yapılan kazı çalışmalarında diğer kişilerin kimliklerini söyleyen kişi cezadan muaf olarak serbest bırakılır. 75. madde kapsamında alınan bütün definler Kültür ve Tabiat Varlıkları Müzesi'ne götürülerek teslim edilir.

Türkiye'de izinsiz defin araştıran ve bulan birçok kişi yer almaktadır. Define arama ve bulma çalışmaları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılarak hem devlet hem de vatandaşların kazan sağlayabileceği uygulamalar getirilmelidir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN