E-Devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? E-devlet şifresi ile neler yapılabilir? E-devlet şifresi çalınırsa ne olur?

E-Devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? E-devlet şifresi ile neler yapılabilir? E-devlet şifresi çalınırsa ne olur?

E-Devlet şifreleri kişisel bilgilerimizi içerir. Kamu ve özel sektöre ait tüm işlemler Turkiye.gov.tr ​​üzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca kimliklerimizin ve nüfus örneklerimizin tamamına yakını e-devlette yer almaktadır. Peki, E-Devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? E-devlet şifresi ile neler yapılabilir? E-devlet şifresi çalınırsa ne olur? İşte tüm bu soruların yanıtları..

E-Devlet uygulamaları, devlet vatandaş hizmetlerinin elektronik ortamında bu hizmetlerin kullanımını kolaylaştırmaktadır. Devlet tarafından sağlanan bu uygulama, tüm kurum ve kişiler için bilgi ve iletişim teknolojisine ve devlet kurum ve kuruluşlarının hizmetlerine kolay erişim sağlar. Lütfen PTT şubesinden aldığınız e-Devlet şifresini başkalarıyla paylaşmamaya özen gösteriniz. Peki, E-devlet şifresi çalınırsa ne olur?

E-Devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur

E-DEVLET ŞİFRESİ BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR?

e-devlet şifresi başka birinin eline geçse ne olur diye merak ediyorsanız endişelenmekte haklısınız. Çünkü e-devlet şifreleri internet üzerinden bilgiye erişime izin verecek şekilde tasarlanmıştır. Türkiye.gov.tr ​​adresinden TC Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra kamu kurumlarından özel işlemlere kadar birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca, bu işlemler sırasında tüm kimlik bilgileri görünür.

Sırf bu nedenle bile e-devlet şifrelerinin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Yani e-devlet şifrelerinizin başkasının elinde olduğuna inanıyorsanız bizden de çok fazla kişisel veri alabilirler anlamına gelmektedir. Bunun için şifre güvenliğinizi en üst seviyede tutmalı ve düzenli olarak değiştirmelisiniz. Aynı zamanda birisine şifrenizi vermeniz gerekiyorsa, işlem sonunda şifrenizi değiştirmelisiniz ki kişi her zaman şifreye ulaşamasın.

e-Devlet şifresi çok önemli bir veridir. Türkiye.gov.tr ​​e-devlet kapısına giriş yapabilmek için TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz gerekmektedir. e-Devlet şifreniz veya TC bilgileriniz olmadan giriş yapamazsınız. e-Devlet şifresi çok önemli bir veridir. Türkiye.gov.tr ​​e-devlet kapısına giriş yapabilmek için TC Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz gerekmektedir. e-Devlet şifreniz veya TK bilgileriniz olmadan giriş yapamazsınız. Kişi şifremi unutmak istese bile yine de kimlik bilgilerime ihtiyacım var. Yani sadece şifre toplarsanız karşı tarafınız işlem yapabilmek için TC numaranıza ihtiyaç duyacaktır. E-Devlet, diğer şeylerin yanı sıra, internet üzerinden işlem yaparken, abonelik iptali yaparken ve yetkililere başvururken kullanılabilir. Hemen hemen tüm otoriteler ve diğer belediye hizmetleri e-devlete dayanmaktadır. Böylece e-devlet sayesinde bir kuruma gitmeden evde işlem yapabiliyoruz.

E-DEVLET ŞİFRESİ İLE NELER YAPILABİLİR?

e-Devlet şifreniz başka bir kişiye geçerse, o kişi tüm e-Devlet işlemlerini sizin adınıza gerçekleştirebilir. Bildiğiniz gibi e-Devlet sisteminin kimlik doğrulama işlemi sadece şifredir. Parolanızı girmek aslında kimliğinizi doğrular. Bu durumda, tahmin edebileceğiniz gibi, başka bir kimlik doğrulama yöntemi gerekli değildir.

e-Devlet şifreniz başka bir kişiye geçerse, o kişi tüm e-Devlet işlemlerini sizin adınıza gerçekleştirebilir. Bildiğiniz gibi e-Devlet sisteminin kimlik doğrulama işlemi sadece şifredir. Parolanızı girmek aslında kimliğinizi doğrular. Bu durumda, tahmin edebileceğiniz gibi, başka bir kimlik doğrulama yöntemi gerekli değildir.

e-Devlet şifresiyle sizin adınıza yapılabilecek işlemler sırasıyla şöyledir:

Adınıza işlem yapılabilir

Kimlik örneği çıkarılabilir

İkamet ve adres bilgileriniz görülebilir

Adınıza kayıtlı araç sorgulaması yapılır

Dava ve icra dosyalarınız görülür

Adınıza UYAP vatandaş portalına giriş yapılabilir.

E-DEVLET ŞİFREM ÇALINDI, NE YAPABİLİRİM?

 E-devlet şifrenizin ele geçirildiğini çabucak keşfederseniz, şanslısınız demektir. Hızlı bir şifre değişikliği bu durumu ortadan kaldırabilir. Şifrenizi düzenli olarak değiştirerek hesabınız zaten güvende.

Hesabınızın güvenliğini sağlamak için e-Devlet şifrenizi aldıktan sonra cep telefonunuzu ve e-posta adresinizi e-Devlet hesabınızda saklamanız gerekmektedir. "e-Devlet şifremi unuttum" prosedürü ile yeni şifre oluşturabilirsiniz. telefon numarası veya e-posta adresi vermediğiniz takdirde şifrenizi değiştirmek için Ptt Müdürlüklerine talepte bulunmanız gerekecektir. Bu durumun önüne geçmek istiyorsanız telefon numaranızı hesabınıza ekleyin.

E-DEVLET ŞİFREMİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?

Turkiye.gov.tr'ye giriş yaparak şifrenizi değiştirebilirsiniz. Şifremi Unuttum bağlantısını tıklayın ve sizden kimlik bilgilerinizi girmeniz istenecektir. Bu sayfadaki bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmanız gerekmektedir.

TR-ID, seri numarası, cüzdan numarası, sıra numarası ve yakınınızın TR-ID numarasını girmeniz gerekecektir.

 Bu, ilk akrabanız, yani anneniz, babanız, çocuğunuz, erkek kardeşiniz veya eşiniz olmalıdır. Bu bilgileri girdikten sonra, bir sonraki sayfada e-posta adresinizi veya telefon numaranızı onaylamanız istenecektir. Telefon numarası ile doğrulamayı seçerseniz, hemen bir SMS kodu alacaksınız. Şifrenizi sıfırlamak için bu SMS kodunu kullanabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN