İş kazası bildirmeme cezası nedir, ne kadardır? İş kazası bildirmeme cezası nereye ödenir? 2022 iş kazası bildirme süresi

İş kazası bildirmeme cezası nedir, ne kadardır? İş kazası bildirmeme cezası nereye ödenir? 2022 iş kazası bildirme süresi

İş kazası, işçinin iş yerinde ya da iş yeri dışında işiyle ilgili bir görevi yaparken geçirdiği kazadır. Bu kazanın doktor tarafından verilen raporla belgelenmesi ve SGK'ya bildirilmesi gerekiyor. Peki, iş kazası bildirilmediğinde ne olur? İş kazası bildirmeme cezası ne kadardır? Detaylar haberimizde...

İş kazası, işçinin iş yerinde ya da iş yeri dışında işiyle ilgili bir görevi yaparken geçirdiği kazadır. İş kazası olması durumunda çalışanın hastaneye giderek doktordan iş kazası geçirdiğine dair rapor alması ve bunu SGK'ya bildirmesi gerekiyor.

İşçi hastaneye giderek rapor talebinde bulunmadığında ise işverenin olayı SGK'ya bildirmesi şarttır. İşveren kaza bildirimi yapmadığında cezai işlem uygulanır.

İŞ KAZASI BİLDİRMEMENİN CEZASI NE KADAR?

İş kazası bildirmemenin cezası iş yeri durumu ve kaza türüne göre değişmektedir. Bu kapsamda uygulanan cezalar şöyledir:

Tehlike Sınıfı  10’dan Az  10 – 49  50 ve Üzeri

Az Tehlikeli  6.966 TL  6.966 TL  10.449 TL

Tehlikeli  8.707 TL  10.449 TL  13.932 TL

Çok Tehlikeli 10.449 TL 13.932 TL 20.898 TL

 iş kazası bildirmeme süresi

İŞ KAZASI BİLDİRMEME CEZASI NEREYE ÖDENİYOR?

Bu cezanın ödeneceği yer SGK'dır. İş kazalarına dair bütün süreç Sosyal Güvenlik Kurumu'nca yürütülmekte.

Ceza ilgili kişiye iletildiğinde 15 günde ceza ödendiğinde 4/3 oranında ödeme alınır. 15 gün içinde ödemesi yapılmayan cezalarda bütün para tahsil edilirken ayrıca geciktiğinde faiz de uygulamaya koyulur.

İŞ KAZASI BİLDİRMENİN SÜRESİ

İş kazası yaşandığında en kısa sürede bildirilmesi gerekiyor. İşverenin iş kazası bildirimini maksimum üç günde yapması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN