Mali Müşavir maaşları ne kadar? 2022 Mali Müşavir maaşları

Mali Müşavir maaşları ne kadar? 2022 Mali Müşavir maaşları

Yaptıkları işlerin zorluğu herkes tarafından bilinen mali müşavirlerin aldıkları maaşta ona göre yüksek seviyelerdedir. Muhasebe üzerinden eğitim görenlerin tercih ettiği bu meslek son dönemlerin en çok tercih edilen mesleklerinden oldu. Bunun üzerine mali müşavirler ne kadar maaş alır?

Son dönemlerin rövanşta olan mesleklerinden mali müşavirlik her geçen gün bölüm üzerinden mezun vermeye devam etmektedir. Mükellefler ve devlet arasındaki aracı olan muhasebeciler bütün sorumlulukları üstlenip evrak takibi yapmaktadır. Bunun üzerine mali müşavir, muhasebeci ne kadar maaş almaktadır? sorusuna yanıt aranmaktadır. Serbest mali müşavir nasıl olunur? İşte detaylar...

SERBEST MALİ MÜŞAVİR NASIL OLUNUR?

Üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümlerden mezun olup, MMM Staj Başlama Sınavından en az 60 ve üzeri puan alınması gerekir. SMM olabilmek için en az 3 yıl boyunca mali müşavirin yanında stajyer olup görev almak gerekir. Bu 3 yıl içerisine başarılı olunup yetenek sınavından geçer not alınması şarttır.

MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

En az lisans düzeyinden mezun olup işletme, iktisat, maliye, hukuk ve kamu yönetimi bölümlerinde eğitim görmek gerekir. Aynı zaman mi müşavirlik sınavına girecek kişinin de sicil kaydının temiz olması gerekir.

mali müşavirlik sınavı

MALİ MÜŞAVİRİN AYLIK YAPTIĞI İŞLER

-Mükelleflerin gelir giderini kontrol edip kayıt alma

-Vergi ve SGK beyannamelerini düzenleme

-Yeni çıkacak olan muhasebe sistemlerini faaliyete geçirme

-Muhasebe sistemlerinin geliştirilmesi

-Bordroların hazırlanıp mükelleflere gönderimi

-Bilanço üzerinden gelir mali tablolarını hazırlama

-Vergi, SGK uyuşmazlıklarında devreye girmek

-KDV iadesi, sermaye artırımında rapor tespiti

-Adres değişikliği ya da farklı durumlarda başvuruda bulunma

-Genel kurum toplantıları için hazırlık yapıp evrak toplama

MALİ MÜŞSAVİR MAAŞI NE KADAR?

SMMM bürosunda çalışanların maaşlarında farklılık söz konusudur. Kişinin çalıştığı firma, müşteri durumu ve daha birçok aktöre göre maaş farklılıkları vardır.

Mali müşavirlik büro çalışanı: 10.000 - 15.000 TL aralığında maaş almaktadır

Bir firmada çalışan mali müşavir aylık kazancı: 10 bin TL ve 15 bin TL aralığındadır.

Mali müşavir: 15 bin TL ve 20 bin TL aralığındadır.

SMM nasıl olunur?

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR MAAŞLARI

Normal mali müşavire göre daha yüksek maaş alan yeminliler birçok kriteri bünyesinde bulundurmaktadır. Ortalama olarak YMM yık geliri 15.000 - 20.000 TL aralığında olurken bu ücret minimum olarak saptanmıştır. Aynı zamanda en yüksek maşlar ise 40-50 bin TL olarak belirlenmiştir.

STAJYER MALİ MÜŞAVİR MAAŞLARI

Mali müşavirler başlangıçta asgari ücret üzerinden maaş alsa da stajyerler tecrübesiz olmasından dolayı işlere hakim olmadığından minimum seviyede maaş almaktadır. 2022 verilerine göre stajyer maaş ortalamaları 5500 - 6000 TL aralığındadır.

Muhasebeci olmak

ÖN MUHASEBE MAAŞLARI

Genel muhasebe maaşlarının en düşük ödendiği grup ön muhasebe olurken evrak düzenleme, fatura girişi, dosyalama gibi görevlerine de bakmaktadır. Bunun üzerine firmalar ön muhasebe çalışanlarına asgari ücret öderken belli bir kısmı ise yüzde 10 - 15 üzerinden maaş vermektedir. Bunun üzerine 2022 ortalama ön muhasebe maaşları ise 6000 - 6500 TL olmaktadır.

MUHASEBE UZMAN MAAŞI

Muhasebe uzmanları 2022 yılıyla beraber maaşlarda zam söz konusu oldu. Bunun üzerine ise 10 bin TL ve 12 bin TL arasında maaş aldıkları bildirildi.

MUHASEBE VE FİNANS YÖNETİMİ MAAŞLARI

4 yıllık eğitim veren bu bölümden mezun olunduğunda devlet ya da özel sektörde çalışma imkanı sunulmaktadır. Özel sektörde bu işe başlayanların maaş ortalaması 5500 - 6000 TL arasında iken devlette ise 10.000 TL civarında maaş verilmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN