Yaşlılıkta ayrımcılık ömür törpüsü

Yaşlılıkta ayrımcılık ömür törpüsü

Yaşlılar Haftası’nın bu yılki teması ‘Yaşlı ayrımcılığına karşı tavır al’. Türk Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, bu konunun çok önemli olduğunu belirterek, araştırmalara göre toplumdan dışlanan yaşlıların ömürlerinin kısaldığını, 7 buçuk yıl erken öldüklerini söyledi.

Yapılan araştırmalara göre ayrımcılıkla karşı karşıya kalan yaşlılar, ayrımcılık yaşamayanlarla karşılaştırıldığında 7 buçuk yıl daha az yaşıyor, hastalıklarla mücadelede de daha çok zorlanıyor. Türk Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, Uluslararası Yaşlılar Günü’nün bu yılki temasının ‘Yaşlı ayrımcılığına karşı tavır al’ olarak belirlendiğini söyledi. Kutsal “Bu temayla yaşlılığın toplum içinde her boyutuyla diğer yaş gruplarından farklı olmadığı algısının yaratılması amaçlanıyor” diyerek ayrımcılık nedeniyle yaşlıların toplumdan dışlanabildiğini, sağlık başta olmak üzere ulaşmaları gereken hizmetlere ulaşamadıklarını vurguladı. Kutsal “Ayrımcılık deneyimi olan yaşlılar kendileriyle ilgili değersiz, sosyal açıdan izole edilmek gibi olumsuz duyguları daha fazla yaşıyor. Araştırmalar, ayrımcılıkla karşı karşıya kalan yaşlıların, ayrımcılık yaşamayanlarla karşılaştırıldığında 7 buçuk yıl daha az yaşadıklarını, hastalıklarla mücadelede de daha zorlandıklarını gösteriyor” diye konuştu.

AVRUPA’DA DA AYNI

Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ve yurttaşlarına yönelik sosyal devlet koşullarını uygulama kararlılıklarının yaşlılara yönelik ayrımcılığı etkileyebildiğine dikkati çeken Kutsal, Belçika ile Afrika ülkesi olan Burundi’de yapılan bilimsel araştırmanın sonuçları hakkında şu bilgileri verdi: “Sosyal devlet mekanizmalarının daha güçlü olduğu Belçika’da toplumda yaşlı ayrımcılığının Brundi’de olduğundan daha az olduğuna işaret ediyor. Toplum düzeyinde ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan eğitim başta olmak üzere farkındalık çalışmalarının yararlı olduğunu ortaya konuldu. Avrupa’da, 2011 yılında 28 ülkede 55 bin kişinin katılımıyla yapılmış çalışmada, her 100 kişinin 44’ü yaş ayrımcılığının çok ciddi bir sorun olduğunu vurgulamış. Avrupa genelinde yaş nedeniyle tedaviden yararlanılmadığını düşünme yüzdesi 35 iken, Türkiye’den katılan her 100 kişinin 22’si yaşlılık nedeniyle tedavi olanaklarından yararlanılamadığını belirtmiş.”

TÜRKİYE’DEKİ TUTUM NASIL?

Türkiye’de sağlık çalışanlarının yaşlılara yönelik tutumlarına ilişkin yapılan diğer bir araştırmaya da değinen Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sağlık çalışanları arasında yaşlılara yönelik olumlu tutumlar görülüyor. Bu tutumların kimi sosyodemografik özelliklere göre değişebildiği ifade ediliyor. Negatif tutumların da kentleşme, göç ve sanayileşme, toplumsal cinsiyet kavramı ve etkileri, aile tipiyle ilişkili olduğu ortaya konulmuş.” Yaşlılara yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılabilmesi için toplumda farkındalığın mutlaka artırılması gerektiğine işaret eden Kutsal, bunun için güçlü kamu politikalarının oluşturulması, ihtiyaç duyulan hizmetlere erişimin sağlanabilmesi gerektiğini kaydetti.

KADINLARIN ORANI YÜKSEK

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 65 yaş ve üzerindeki kişilerin toplam nüfus içindeki payının yüzde 7.97. Her yıl yaşlı nüfusun artma eğilimi gösterdiği belirtilerek, 65 yaş ve üzeri erkeklerin toplam erkek nüfus içindeki payının yüzde 6.9 ve kadınların ise yüzde 9 şeklinde olduğu kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN