Hangi metinlerden bir and oluşturulabilir?

Memlekette ulusalcı Kemalistlerin birkaç haftadır coşup durduğu ant meselesi ile ilgili tavrımı sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan önce geçen hafta köşemde ve sosyal medyada açık ve net bir şekilde ortaya koyduğum için onun açıklamalarından sonra bu konuda kelam etmeye, ahkam kesmeye başlayanlarla bir tutulmak istemediğimi özellikle vurgulamak isterim.

Benim tutumum ant meselesi kaldırılırken de aynı idi: Milletimiz büyük bir millettir. Bu milletin şiiri ve duaları çok güçlüdür. Bu güçlü, seçili dilin şiirlerini, dualarını unutmamak, unutturmamak gerektiğini düşünüyor ve savunuyorum.

Elmalılı Hamdi Yazır’ın tefsirinin başındaki “İlahi! Hamdini sözüme sertac ettim, zikrini kalbime mirac ettim” diye başlayan o güzelim duayı bence her çocuğumuz, gencimiz ezberlemeli. Bilmeyenler, hiç duymamışlar, dinlememişler için tamamını alamayayım buraya ama lezzetini duymanız için girişini alıntılayayım: “İlahi! Hamdini sözüme sertac ettim, zikrini kalbime mi’rac ettim, Kitabını kendime minhac ettim. Ben yoktum var ettin, varlığından haberdar ettin, aşkınla gönlümü bîkarar ettin. İnayetine sığındım, kapına geldim, hidayetine sığındım lütfuna geldim, kulluk edemedim afvına geldim. Şaşırtma beni doğruyu söylet neşeni duyur, hakikati öğret. Sen duyurmazsan ben duyamam, sen söyletmezsen ben söyleyemem, sen sevdirmezsen ben sevdiremem. Sevdir bize hep sevdiklerini, yerdir bize hep yerdiklerini, yar et bize erdirdiklerini…

***

Ya o gülbank… “Allah Allah! Celil-ü Cebbâr! Muînü’s-Settâr! Hâlik’ül-leyli ve’n-nehâr! lâyezâl, zü’l-Celâl! Birdir Allah! O’nun birliğine, Hâtemü’l- Enbiya, Peygamberimiz Cenâb-ı Ahmed- i Mahmûd-u Muhammed Mustafa (sav) Âl-i evlâd-ı resûl-i müctebâ, imdad-ı ruhaniyyetine….gülbankı ile kıtalar dolaşan bir milletin çocukları gülbankı bilmeden, ezberlemeden ilkokulu, ortaokulu bitirememeli…

O yemek duaları, doğumda, ölümde ve çeşitli vesilelerle okunan mevlid-i şerifler, artık unutulmuş olan güzeller güzeli Muhammediye isimli 9000 beyitten oluşan muhteşem eser, ezan duası, Çerkezlerin damat ile birlikte Ya Settar o Ya Gaffar çekmeleri, yüzyıllarca alkışı salavat getirmek olarak bilen, anlayan ve uygulayan aziz milletimiz… Ve şimdi şakşakçılığa mahkum olmuş alkış anlayışı… Daha doğrusu anlayamayışı…

Ben ant metninin kaldırılıp yerine bu güzel metinlerinden birinin, en çok da Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler şeklinde başlayıp devam eden Tevfizname isimli uzun şiirinin en az 7-8 kıtasının konulmasını savunuyordum, savunuyorum ve savunacağım.

***

Sayın Başkanımız “Bizim İstiklal Marşından başka andımız yok” dedi ama benim kanaatime göre İstiklal Marşının içine faşizan metinler giremez elbette ama birçok birbirinden güzel dua, metin, şiir girer. İstiklal Marşının ruhu ile barışık olmayan hiçbir metni çocuklarımıza söyletmeye kalkışmamalı. Hatta ilkokul kitaplarında çocuklarımıza şiir diye gösterilen, okutulan o zevksiz, didaktik ucuzluklar derhal kaldırılmalı. Çocuklarımızın bir kulak sahibi olduğu ve kulaklarına doldurdukları niteliksiz metinlerden, ibarelerden cümlelerden dolayı eğitimcilerin Rabbimiz karşısındaki hesabının hiç de kolay geçmeyeceğine inanıyorum.

***

Maksadım and ve ant şeklinde kullandığımız and kelimesinin neyin nesi olduğunu irdelemek aslında. Ve sözü oraya getirebilirsem, and kelimesi için neden içmek kelimesi kullanılır, bunun izini sürmek istiyorum. Derleme ve Tarama sözlüklerinde nasıl and kelimesi geçmiş mi, geçmişse nasıl geçmiş diye bakmak istiyorum ama bunu artık haftaya yapacağız inşallah.

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum