Trabzonspor’da dar alanda kısa paslaşmalar

Yeni sezon hazırlıklarını Slovenya kampında sürdüren Trabzonspor, yaptığı ilk hazırlık maçında Hajduk Split takımına 2-0 kaybetti.

Hajduk takımının sezonu bir ay önce açmış olması, Trabzonspor’un ise daha yeni başlamış olması ve kadrosundaki milli oyuncular vs. nedeni ile tam dokuz eksik olduğu düşünüldüğünde sonuç doğal olarak karşılanabilir.

Zaten hazırlık maçlarında skordan ziyade oyun ve oyun kalitesi önceliklidir genellikle.

Oyun ile ilgili de kısaca değinilirse, geçen sezon mental olarak çökmüş bir hayalkırıklığı takımının başına, sezonun sonuna doğru geçen ancak kısa zamanda takıma müdahale etmeyi ya da daha güncel tabiri ile “dokunmayı”futbol kamuoyunun genelinin mutabakatı ile başarabilen Nenad Bjelica’nın kaldığı yerden devam ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Teslim aldığının aksine dinamik ve daha mücadeleci ancak nitelik açısından da(en azından şimdilik) yetersiz bir Trabzonspor sunmakta Hırvat teknik adam.

Hajduk Split maçında iyi niyetle mücadele eden,çabalayan ancak yeni transfer Orsiç ve bir kaç klas ayak haricinde rakip kaleye topu taşımakta zorlanan bir takım vardı sahada.

Öte yandan, yine her sezon öncesi olduğu gibi nasıl olupta Trabzonspor’da forma bulduğu pek anlaşılmayan birçok genç oyuncu göze çarptı.

Başka mesleklerde başarılı olma şansı olabilecek gençler.

Zaten kalifiye olanlarını Ajax,Real Madrid vs. daha 18 inde kapıyor.

Daha az kalifiye olanları ise 18-20 yaş arasını “menacerleri(!)” vasıtası ile cip ve milyon euro pazarlığı ile geçirip sonra youtuberlığa terfi(!) ediyorlar.

En az kalifiye olanları da muhtemelen Trabzonspor’un hazırlık maçlarında forma giyiyor olmalı.

***

Yazının başlığı da bu kıtlık ve darlık durumundan kaynaklı zaten.

Dar alanda kısa pas yapmak durumunda olanlar ise teknik direktör Bjelica ve başkan sayın Ertuğrul Doğan.

Alan gerçekten çok dar çünkü “geniş alan” hiç kalmamış.

Geniş alan, geçen sezon alınan şampiyonluğun sonrasında ve hatta şampiyon olunan sezonda da alınan çok sayıda vasat ve vasat altı performans sahibi oyuncunun çokluğu nedeni ile yok.

Geniş alan, 28 milyon euroya şampiyon olan takımın bütçesine 20 milyon euro daha harcanıp da tüm hedefler ıskalandığı ve hatta bu sezon Avrupa kupalarına dahi katılınamadığı için yok.

Geniş alan, deklere edilmemekle birlikte( doğal olarak) yüksek ücret aldığı için takımdaki düşük kalibreli oyuncular ve onların her daim problem olan yerleşik çevrelerinin hedefi futbolculara teklif beklenmesi, onların gitmek istememesi ya da teklif gelmemesi nedeni ile motive olamaması nedeni ile yok.

Geniş alan, tarihinin en önemli sezonuna (şampiyonluk sonrası Ş.Ligi katılımı ve ekonomik katkı sonucu tekrarlanabilir şampiyonluk mücadelesi) kulüp başkanının bizzat yaptığı transferlerle, takım içi dengeleri ve takım içindeki iş barışını yıktığı için yok.

Geniş alan, takım içi denge ve iş barışının yeniden teminin çok zor olduğu için yok.

Geniş alan, Trabzonspor’un net 3,5 miyara yakın borcu ve tüm gelir kalemlerinin yıllık ödemeye dahi yetmemesi nedeni ile yok.

Geniş alan, söz konusu ekonomik koşullara rağmen;
bir yandan altyapıdan sürekli gönderilen birbirinden vasat, bırakın Trabzonspor’u süper ligde top oynayamayacak kalitede bir sürü oyuncu,
bir yandan da piyasası olmayan ama Trabzonspor’un nedense astronomik ücretler ödediği fakat takıma katkıları “yok seviyesinde” bir çok yabancı oyuncu şişkinliği nedeni ile yok.

Geniş alan, yabancı oyuncu kontenjan sayısının 13 olması, bunların en az yarısının düşünülmediği ancak henüz gönderilemediği için yok.

Geniş alan o kadar çok nedenle yok ki yaz yaz bitmez.

Bize göre Trabzonspor’un kendi vizyonu ve misyonu gereği iddialı bir takım oluşturabilmesi için mutlaka iyi bir santrafora, çok iyi bir(duran top da kullanabilen) oyun kurucuya, Fernandes’in sakatlık durumuna göre bir veya iki stopere, bir sağ ve bir de sol beke ihtiyacı var.

Yukarıda bahsi geçen “olağanüstü zor koşullar” aşılmadan da bu transferlerin yapılması çok zor.

***

Başkan Ertuğrul Doğan,
maalesef “tarihi istikrar fırsatını kaçırıp yeniden 38 yıllık kısır döngüsüne silbaştan yapmak durumunda kalan “ Trabzonspor’a söz konusu transferleri yapmak durumunda.

Aşmak zorunda olduğu olağanüstü zor koşullar şimdiden “transferlerin sezon öncesi hazırlık kampına yetişmesine” engel olmuş durumda.

Başkan, olağanüstü zor koşullara karşı dar alanda “zamana karşı “ bir yarış içerisinde.

Nenad Bijelica ise yazı konusu olağanüstü koşulların aşılabildiği ya da aşılamadığı dar alanda iyi bir takım yapmak durumunda.

Sezon başlangıcında sona erecek bu zorlu süreç hem sayın başkanın, hem teknik direktör Bijelica’nın ve hem de Trabzonspor’un seyrinde belirleyici bir etki yapacak.

YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum