Yetersiz beslenme de obeziteye yol açıyor

Yetersiz beslenme de obeziteye yol açıyor

2016 Küresel Beslenme Raporu yayımlandı, raporda dünyada obezitedeki artışın yetersiz beslenmeyle ilişkisi gözler önüne serildi. 129 ülkede yapılan araştırmaya göre her üç kişiden biri, bir şekilde yetersiz beslenme sorunundan muzdarip.

Dünyadaki obezite patlaması yetersiz beslenmeyi de körüklüyor. Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre yetersiz beslenme, açlık gibi obeziteden dolayı da artıyor. 

2016 Global Beslenme Raporu’na göre dünyadaki ülkelerin yüzde 44’ünde obezite ve yetersiz beslenme seviyesi ciddi oranlara ulaştı. 129 ülkede yapılan araştırmaya göre her üç kişiden biri, bir şekilde yetersiz beslenme sorunundan muzdarip. Raporu hazırlayan bilim insanları yetersiz beslenmenin artık ‘yeni normal’ durumlardan biri olduğunu kaydediyor. Yetersiz beslenmenin ve açlığın çocuklarda gelişim geriliği ve enfeksiyona yol açtığını kaydeden uzmanlar, bunun çok büyük problem olduğunu dile getiriyor.

HER ÜLKEDE ARTIYOR

Obezitedeki artışın dünyadaki her ülkede görüldüğünün belirtildiği raporda, geleneksel anlamda açlık çeken çocuklarla ilişkilendirilen kötü beslenme nedeniyle yüz milyonlarca kişinin aşırı kilolu olduğuna şeker, tuz ve kolesterol oranlarının yükseldiğine dikkat çekildi. Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Profesör Corinna Hawkes, bu çalışmanın dünyanın yetersiz beslenmeyi yeniden tanımlaması gerektiğini gösterdiğini savunuyor.

Hawkes “Yetersiz beslenme literatürde kötü beslenme anlamına geliyor. Kötü beslenme örneğin çok ince birisinin yeterince hızlı gelişememesine yol açabilirken, aşırı kilo veya kan şekerinin yüksekliğine de neden olabilir” dedi. Birçok ülkede düşük kilolu çocukların sayısını azaltmak için çalışmalar yürütülse de bilim insanları obezite ve buna bağlı hastalıklar konusunda yapılanların yetersiz olduğu görüşünde. Nitekim rapora göre aşırı kilolu çocukların sayısı, düşük kilolulara hızlı bir şekilde yaklaşıyor. Araştırma ekibinden Lawrence Haddad “Şu an öyle bir ülkede yaşıyoruz ki yetersiz beslenme ‘normal’ olarak kabul ediliyor” diyor. Sorunun çözümüyle ilgili daha fazla mali destek ve siyasi katılım çağrısı yapılan raporda, beslenme programı için harcanan her 1 doların, 16 dolar değerinde fayda sağladığına işaret edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN