Enerji yükselten 8 beslenme kuralı

Enerji yükselten 8 beslenme kuralı

Kahvaltıda açma ve poğaçayı asla tercih etmeyin, kızartmalardan uzak durun, karbonhidrat tüketimini kısın, masanıza bir sürahi su koyun, haftadan iki kereden fazla tatlı yemeyin. Diyet ve beslenme uzmanı Şükran Yıldız, sonbaharda enerjinizi yükseltecek beslenme tüyoları verdi.

Sonbaharla değişen beslenme düzeni azalan fiziksel aktivite ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle dengeli beslenmenin önemi de artıyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme çalışanların performansını etkileyerek yorgunluk, stres gibi etkilere sebep olabilir. Bu nedenle özellikle dışarıda yemek yiyenlerin, yemek seçimi konusunda bilinçli olması gerektiğini söyleyen Liv Hospital diyet ve beslenme uzmanı Şükran Yıldız, öğün seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

1- Sabah açma poğaça yemeyin: Yumurta, peynir, zeytin, tam tahıllı/yulaflı/çavdarlı ekmek içeren bir kahvaltı yapın. Kahvaltı için zamanınız kısıtlıysa poğaça, açma, simit, börek yerine peynirli bir sandviç ve yanında bir meyve veya yağsız bir tostla süt tercih edebilirsiniz.

2- Geç saate kalmayın: Öğle ve akşam yemekleri seçiminde yemek tabağında her besin grubundan olmasına, günlük öğünlerin atlanmamasına ve geç saatte yemek yenilmemesine dikkat edilmeli.

3- Hazır çorbalara dikkat: Yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmeli; fast food, kızartma, kavurma yerine haşlama, fırın veya ızgarada pişen yiyecekler tüketilmeli. Zeytinyağlı sebze yemekleri tüketimine de önem verilmeli. Hazır çorbalar unlu, kremalı ve tuz içeriği yüksek olabileceğinden yememeye özen gösterilmeli.

4-  Bir kepçe çorba bir ince dilim ekmeğe eşdeğer: Bir kepçe çorbanın; 2-3 yemek kaşığı pilav veya makarna bunun da bir ince dilim ekmeğe eşdeğer olduğunu unutmayın. Yanında tüketeceğiniz salatalarda bir tatlı kaşığı zeytinyağı olmak şartıyla isteğiniz kadar tüketebilirsiniz.

5- Yemeklerin yanında ayran veya maden suyu : Fazla yağ, tuz ve sos içeren yemeklerden uzak durulmalı. Yemeklerin yanında gazlı ve şekerli içeceklerin yerine su, maden suyu ve ayran tüketilmeye özen gösterin.

6- Bol salata şart: Yemeklerin yanında bol salata tüketilmesi doygunluğu ve lif alımını arttıracağından tercih edilmelidir.

7- Haftada en fazla iki kez tatlı: Tatlı seçimlerinizi sütlü tatlılar veya dondurma yönünde yapın. Ancak yine de haftada 1-2 günü aşan bir tatlı tüketimi olmamalı.

8- Kek ve kurabiyeye hayır: Kurabiye, kek gibi atıştırmalıkları sınırlı tüketmeli. Özellikle oturarak çalışanlar için siyah çay, kahve, meşrubat yerine masalarına bir sürahi su koymalarını öneriyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN