Dünyadaki ‘sağlık’ İzlanda’da

Dünyadaki ‘sağlık’ İzlanda’da

Dünyanın en sağlıklı ve en sağlıksız ülkeleri açıklandı. 188 ülkenin bulunduğu listede birinci sırada İzlanda, son sırada Orta Afrika Cumhuriyeti. Türkiye ise 103’üncü sırada.

Sağlık açısından dünyadaki 188 ülke tek tek incelendi. Birleşmiş Milletler’in sağlıkla ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri değerlendirmesine göre alkol ve sigara kullanımı, AIDS, fazla kilo, obezite, salgın hastalık, intihar, trafik kazası, verem, sıtma, yetersiz beslenme, temiz su kullanımı, savaş gibi kriterleri göz önünde bulundurularak ülkelerin sağlık sıralaması yapıldı.

2015’in verilerine göre ilk üç sırada İzlanda, Singapur ve İsveç yer alıyor. Listenin lideri İzlanda’daki tütünle ilgili politikaların ülkedeki sigara içme oranını düşürdüğü belirtiliyor. Son üçte ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali ve Güney Sudan bulunuyor. Listede Brunei ve Slovenya’da ölümlerin genelde HIV, alkol ve çocukluk obezitesinden kaynaklandığı belirtilirken ekonomik büyümeye karşın Hindistan 143’üncü sırada yer aldı. Türkiye ise listede 103’üncü sırada. Türkiye’nin karnesini zayıflatan ise sigara kullanım oranının yüksekliği. Öte yandan terör ve hijyen de puanı düşürüyor. Türkiye diğer kriterlerde ise ortalama puanlara sahip.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN