Obezite sorunu olanlar yağlı yiyecek tercih ediyor

Obezite sorunu olanlar yağlı yiyecek tercih ediyor

Yağlı ve tatlı yiyeceklerle yapılan bir araştırmada obezite sorunu olanların yağlı yiyecekleri tercih ettiği belirlendi. Buna neden ise iştah ve tokluktan sorumlu MC4R genindeki problem gösterildi. Bu gendeki sorun besin kıtlığı döneminde başlamış.

İngiltere Cambridge Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre her bin kişiden birinin, açlık ve iştahı kontrol ettiği kadar nasıl kilo yakacağını kontrol eden geninde problem tespit edildi. Araştırmanın detayları hakkında bilgi veren obezite ve metabolik cerrahı Prof. Dr. Halil Coşkun “İngiliz araştırmacılar, 54 dört gönüllüye sınırsız korma (Hindistan’a özgü et ve sebzelerle yapılan bir yemek), ardından kremşanti ve çilekle yapılan İngiliz tatlısı eton mess teklif etti” dedi.

ŞEKER İÇİN DEĞİŞİKLİK YOK

Coşkun araştırmanın ayrıntılarını şöyle anlattı: “Kimi yemeklerde düşük yağ versiyonları, kimisinde yüksek yağ kullanılmıştı. Chicken korma, görünüşte belirgin ve mümkün olabildiğince lezzetli ancak düşük, orta ve yüksek yağlı olmak üzere üç versiyonla derecelendirildi. Gönüllülere her birinden küçük bir porsiyon verildi ve ardından beğendiği yemeği istediği kadar yiyebileceği söylendi. Aynısı çilek, beze ve kremalı puding için de gerçekleştirildi ancak bu sefer yağ oranları değil şeker içerikleri birbirinden farklıydı. Yenen yemeklerin miktarında çok büyük bir değişiklik olmamasına rağmen, problemli MC4R genini taşıyan 14 kişi farkında olmadan, çalışmada karşılaştırma yapabilmek için yer alan diğer 20 bireysel katılımcı ve 20 obez kişiden belirgin ölçüde daha fazla yağ oranına sahip korma yedi.” 

Coşkun, tatlılara gelindiğinde ise katılımcıların yalnızca MC4R taşıyıcıları yüksek oranda şeker ihtiva eden opsiyonlardan hoşlanmadığını belirterek “Bu bulgular, özgür iradeye bağlı değil biyolojiye yenik düşen tercihlerdi. MC4R insanlarda şekerden fazla yağ görülmesine sebep oluyor. Yağ, karbonhidrat veya proteine oranla gram başına iki kat fazla kalori sağlar ve vücutta kolaylıkla depolanır” dedi.

OBEZİTENİN NEDENİ

Uzmanların insanların büyük bir ihtimalle açlık genleriyle başa çıkabilmek için evrimleştiğini söylediğini hatırlatan Prof. Dr. Halil Coşkun, MC4R’deki mutasyonun, obezite sebeplerinden olduğunu kaydetti. Coşkun “Besin kıtlığı olduğu zamanlarda, açlıkla başa çıkmak için yemek yemek ve daha fazla yağ depolamak mantıklı. Ancak MC4R geninde problem olması, açlığı doyumsuzluğa dönüştürebilir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN