YSK listeyi güncelledi... Hangi partiler seçime giremeyecek?

YSK listeyi güncelledi... Hangi partiler seçime giremeyecek?

YSK, seçimlere girme yeterliliğine sahip 17 partiyi belirledi. Listede Gelecek Partisi ve DEVA Partisi yer almıyor. Gerekçe ise Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’ndaki koşulları karşılamıyor olmaları.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu hükümleri gereğince seçimlere girme yeterliliğine sahip 17 partiyi belirledi.

2 YENİ PARTİ LİSTEYE GİRDİ

Her yıl Ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak açıklanan seçime katılma yeterliliğine sahip partilerin sayısı bu yıl 17'ye çıktı. YSK, geçen yıl 15 parti açıklamıştı. Seçime girebilecek olan yeni partiler Genç Parti ile Muhafazakar Yükseliş Partisi olarak açıklandı.

GELECEK VE DEVA YOK

Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu Gelecek Partisi ile Ali Babacan'ın kurduğu DEVA Partisi ise listede yer almadı. Gerekçe ise Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’ndaki koşulları karşılamıyor olmaları olarak açıklandı. Gelecek ve DEVA Partileri de bir seçim kararı alınması halinde olası oy verme gününden altı ay önce kriterleri yerine getirmeleri halinde YSK’nın listesine girerek, seçime katılabilecekler. 

KONGRE YAPMA ŞARTI

YSK olası bir seçim kararının ardından ise yeniden toplanarak, seçime girebilecek partileri ilan ediyor, gerekirse listeyi revize ederek ayrı bir kararla ilan ediyor.

YSK’nın kararında 1 Ocak’tan “En az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları” belirlenen 17 siyasi partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu ifade edildi. Kararda bu partiler şöyle açıklandı: “Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN