Yüksek tansiyon büyümeyi durdurur

Yüksek tansiyon büyümeyi durdurur

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gayaz Akçurin, çocuklarda yüksek tansiyonun baş dönmesi, özellikle sabahları baş ağrısı, görme bozuklukları, kulak çınlaması, bulantı, bayılmalar ve gelişmenin duraklaması şeklinde belirtiler gösterdiğini söylüyor. Akçurin “Kalp krizleri de yüksek tansiyondan kaynaklanır” diyor.

Son yıllarda çocuklardaki ani ölümlerin nedeni ‘kalp krizi’ olarak tanımlansa da özellikle sol kalp ile aort damarındaki daralma, buna bağlı yüksek kan basıncı ve kalp yetmezliğinden kaynaklanıyor. Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gayaz Akçurin, yeni doğan bebeklerde tansiyon ölçümü yapılmadığını belirterek, “Çocuklarda yüksek tansiyon eşittir hastalık demektir” dedi. Çocuklar için üretilen özel tansiyon cihazları ile yeni doğanlar dahil, çocukların tansiyonlarının ölçülebildiğini aktaran Akçurin, “Çocukların tansiyonu mutlaka ölçülmeli. Bizim anladığımız anlamda kalp krizi koroner ani tıkanmadır. Çocuklardaki kalp krizi denilen ölümler ani ölümdür. Çoğunluğu da yüksek tansiyondan kaynaklanır. Ayrıca çocuklarda yüksek tansiyon baş dönmesi, özellikle sabahları baş ağrısı, görme bozuklukları, kulak çınlaması, bulantı, bayılmalar ve gelişmenin duraklaması şeklinde belirtiler gösterir” sözlerini kaydetti.

SAYILARI GİDEREK ARTIYOR

Bu konuda çocuk hekimlerine büyük iş düştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Akçurin şunları söyledi: “Belki çocuk hekimleri bizim çocuklara ayırdığımız kadar süre ayıramayabilir ama şüphelendiği çocukta da tansiyonu ölçmemesi teknik olarak hatadır. Çocuklarda yüksek tansiyon ciddi sorunları beraberinde getirir. Bunlardan en önemlisi ise beyin kanaması. Bu çocuklar beyin kanaması riski altında yaşıyor.” Yüksek tansiyonun kaçınılmaz şekilde gözlerde, böbreklerde ve beyinde hasara neden olabildiğini de sözlerine ekleyen Akçurin, “Erişkin tansiyonlarına esansiyel, yani sebebi bilinmeyen durumlar, vakalar diyoruz. Ancak çocuklardaki tansiyonlarda çok büyük olasılıkla ya kalp ya böbrekte sorun vardır. Araştırma yapıldığında bu sonuçlar ortaya çıkar. Yüksek tansiyonlu bir çocuğun mutlaka çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Son yıllarda yüksek tansiyonlu çocukların sayısı giderek artıyor ve yüksek tansiyon artık yeni doğanlarda bile fark ediliyor” diye konuştu.

SPORCU ÇOCUKLARA DİKKAT EDİLMELİ

Genellikle doğuştan gelen bir anomali olan bu durumda özellikle spor yapan çocuklara çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çeken Akçurin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda spor durumu belki de vurgulanması gereken en önemli konu. Hangi çocuk hangi yoğunlukta spor yapabilir? Buna doğru karar vermek lazım. Spor yapan çocukların mutlaka kardiyolojik tetkiklerden geçirilmesi gerekir. Mesela bir EKG çekildiğinde risk azaltılır. Dikkatli yapılmayan antrenmanlar ‘atlet’ kalbi dediğimiz kalpte kalınlaşmaya neden oluyor. Çocuk sporcu olduğu için çok yoğun antrenman yapıyor. Bu durumda kalp yoğun basınca karşı çalıştıkça kalp kası hipertrofik kardiyomiyopati oluyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN