Yumurtanın fiyatını rengi belirliyor

Yumurtanın fiyatını rengi belirliyor

Besin değeri açısından farkı bulunmayan kahverengi yumurtanın raftaki fiyatı 1 lirayı aştı. Beyaza göre daha pahalı olan kahverengi yumurtalar, tüketicinin talebinden dolayı yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

Yumurta fiyatlarındaki artış vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. Fakat üreticiler fiyatların normal seviyeye geldiğini ve zarar etmekten kurtulduklarını savunuyor. Kahverengi yumurtanın ise beyazdan daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Folluktan çıkışında aralarında sadece 3 kuruş fark olan beyaz ve kahverengi yumurtaların fiyatı, tüketiciye ulaşana kadar artıyor. Beyaz yumurtanın kümesten çıkış fiyatı tanede 27,5 ve kahverengide ise 30,5 kuruş. Söz konusu yumurtalardan beyazı, büyükşehirlerdeki marketlerde 40 ile 75 kuruş arasında satılırken, kahverenginin tanesi 1,5 liraya kadar çıkıyor. Organik, gezen tavuk, omega-3 ve selenyum içerikli gibi türde olanları bile marketlerde 1 lira ve altında satılırken, tüketicilerin yoğun talep gösterdiği kahverengi yumurtalar adeta cep yakıyor.

Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, beyaz ile kahverengi yumurta arasındaki farkın tamamen ırklarından kaynaklandığını, aynı kümeste aynı yemle beslenen iki ırkın birinin beyaz diğerinin kahverengi yumurtladığını söyledi. Tüketicinin yanıltıldığına dikkati çeken Kula, “Kahverengi yumurta, köy yumurtası olarak satışa sunuluyor. Bunun nedeni köy yumurtası olması değil, ırk farkıdır. O yumurtaları da biz veriyoruz piyasaya. Bizden alıp bundan haksız kazanç elde edenler var” diye konuştu. Kula, şöyle devam etti: “Kahverengi yumurta verenlerin günlük yem tüketimi fazladır. İki yumurta arasındaki bizim fiyat satış farkımız, şu an için 3 kuruş. Kahverengi yumurtayı köy yumurtası diye 1-2 liraya satanlar var. Çeşitli ülkelerde görülen kuş gribi, Türkiye’nin yumurta ihracatını artırdı. Böylece yumurta fiyatları tavan yaptı. Daha sonra konunun basında sıkça yer almasıyla fiyatlar geriledi. Yumurtanın besin değeri yüksek, fiyatı ucuzdur.” 

HİÇBİR FARK YOK

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar da kahverengi yumurtaların daha iyi olduğu savının efsaneden başka bir şey olmadığını, bu görüşün kahverenginin fiyatının diğerlerinden yüksek olmasından kaynaklandığını vurguladı. Tayar, “Tat ve beslenme değeri açısından kahverengi ve beyaz yumurta arasında hiçbir fark yoktur. Kahverengi yumurta daha sağlıklı olduğu için pahalı değildir. Pahalı satılmasının nedeni, tüketici tercihidir” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN