Sekiz aylık olana kadar sarısını yesin

Sekiz aylık olana kadar sarısını yesin

Alerjiye neden olabileceği gerekçesiyle bebeklere uzun süre verilmeyen yumurta konusunda sadece birkaç noktaya dikkat edilmesi halinde bu sorun ortadan kalkabiliyor. Diyetisyen Serra Arslan, çocuklara 8 aylık olana kadar yumurtanın sarısını, sonra ise tamamının verilmesi gerektiğini söyledi.

Bebekler için süt ve süt ürünleri kadar önemli olan bir diğer besin kaynağı da hiç şüphesiz yumurta. Özellikle uzun süre tok tutmasıyla ilk dönem beslenmede annelerin kahvaltı listesinde ilk sıralarda yer alan yumurta, bebekler için zengin bir demir, çinko ve kalsiyum kaynağı. Ancak özellikle bebeğinde alerji ve kilo sorunu bulunan annelerin yumurta konusunda dikkat etmesi gereken bazı kritik bilgiler, bebeklerin sağlıklı yetişmesi adına son derece önemli. İstinye Üniversitesi Hastanesi’nden diyetisyen Serra Arslan, ilk 6 ay sonrası tek başına anne sütünün bebeğin besin ihtiyacını karşılayamamasından ötürü 6’ncı ayda bebeğin mide kapasitesine uygun yüksek enerjili, yeterli protein içeriğine sahip gıdalarla tamamlayıcı beslenmeye başlanması gerektiğini söyledi.

Yumurtanın yağ oranı düşük, vitamin ve mineral açısından zengin, kolay pişen, kolay püre haline getirilebilen besin olduğunu kaydeden Arslan “Bebeklerde 6-8 aylık dönemlerde 1 adet haşlanmış yumurtanın sarısı, 8’inci aydan itibaren de günde bir tam yumurta verilmeye başlanabilir” dedi. Bebeğin kilosunun yumurta tüketimi için engel olmadığını kaydeden Arslan “Sadece kabızlık sıkıntısı yaşayan bebeklerde yumurtanın zeytinyağı ile beraber omlet şeklinde gün aşırı verilmesi bağırsak motilitesini artıracaktır” dedi. Demir emilimini engellediği gerekçesiyle yumurtanın sütle tüketilmemesi konusunda da değinen Arslan “Yumurtadaki demirin kırmızı et ve tavuktaki kadar yüksek olmaması sebebiyle süt ve yumurtanın beraber tüketilmesinde sakınca yok” diye konuştu.

FAZLA BILDIRCIN YUMURTASI ERKEN ERGENLİK SEBEBİ

Bilinenin aksine bıldırcın yumurtasının protein içeriği açısından tavuk yumurtasından farklı olmadığını belirten Serra Arslan “Fakat bıldırcın yumurtasının demir, çinko, potasyum ve sodyum içeriği tavuk yumurtasına oranla daha yüksektir. Bıldırcın yumurtası östrojen içermesi sebebiyle yüksek miktarlarda tüketilmesi halinde erken ergenliğe sebep olabilir. Bu nedenle bebeklere her gün değil haftada bir kez, katı olarak pişirilmiş şekilde verilmelidir.

ALERJİ GENELDE 2-3 YAŞINDA GEÇİYOR

Serra Arslan herhangi bir besine alerji geliştikten sonra uygulanacak başarılı bir beslenme tedavisinin hastanın yaşam kalitesini önemli düzeyde artıracağını ve zaman zaman yaşam kurtarıcı olacağını söyledi. Arslan “Anne sütü alan bebeklerde önce annenin beslenmesi düzenlenir, ek gıdalara geçişte de alerjen gıdalar bebeğin beslenmesinden çıkarılır. Süt, yumurta alerjisi genellikle 2-3 yaş civarında geçer” önerisinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN