Zehirli ıspanak alarmı

Zehirli ıspanak alarmı

Türkiye, Almanya ve Rusya’nın ‘sağlığa zararlı maddeler’ içerdiği için iade ettiği tonlarca gıdanın akıbetini sorgularken korkutan haber İstanbul’dan geldi. Esenyurt’ta satılan ıspanaktan zehirlenen 44 kişi hastanelere kaldırıldı. Zehirlenmeye, tazeliğini uzun süre koruması için çeşitli kimyasal işlemler gören ıspanağın neden olduğu ileri sürüldü.

KENAN BUTAKIN 

İstanbul’da korkutan bir gıda zehirlenmesi olayı yaşandı. Esenyurt’da meydana gelen olayda 44 kişi hastanelik oldu. İlçede marketten aldıkları ıspanağı yedikten sonra zehirlendiği iddia edilen 1’i çocuk 44 kişi çevre hastanelere kaldırıldı. İstanbul Sağlık Müdürlüğü, olaydan sonra dikkat çeken açıklamada bulunarak şunları kaydetti: “1-3 Kasım tarihleri arasında gıda zehirlenmesi sebebiyle 44 vatandaş hastanelere başvurdu. Bunların 25’i taburcu oldu. 19’unun ise takibi ve tedavisi devam ediyor. Hastanelere kaldırılan kişilerin hayati tehlikesi ise bulunmuyor.” Megakentte paniğe yol açan olayın ardında da dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Buna göre zehirlenme olayının tazeliğini uzun süre koruması için çeşitli kimyasal işlemler gören ıspanaktan kaynaklandığı ileri sürüldü. Zehirlenme olayıyla ilgili olarak polis ekipleri çalışma başlattı.  

Öte yandan rahatsızlanan kişilerde bulanık görme ve kas güçsüzlüğü şikayetleri olduğu belirtildi. Bazı yetkililer ise  durum netleşene kadar ‘Ispanak yemeyin’ uyarısı yaptı. Korkutan olayın ise sadece dün ile sınırlı olmadığı anlaşıldı. Esenyurt’ta iki hafta önce iki ayrı fabrikada çalışan yaklaşık 80 işçi de, ıspanak yemeği yedikten sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı. Akçaburgaz’daki fabrikada çalışan yaklaşık 50 işçi yemekhanede makarna, ıspanak, yoğurt ve ekler yedikten sonra rahatsızlanmıştı. İşçiler zehirlenme şüphesiyle hastanelere başvurmuştu. Geçtiğimiz günlerde yine aynı bölgedeki başka bir fabrikada çalışan yaklaşık 30 işçi de benzer şikayetlerle hastaneye başvurmuştu.  

Zehirli kimyasal alarmına neden olan olayın ardından uzmanlar ıspanakla ilgili başka bir uyarıda da bulundu. Ispanak zehirlenmesine dikkat çeken uzmanlar, gıdanın tekrar ısıtıldığında zehirli nitrit açığa çıkardığını ifade etti. Nitrit/ Nitrat zehirlenmesinin belirtileri ağız ve göz çevresinde mavilik olarak ortaya çıkıyor. Bu duruma “Mavi Bebek Sendromu” adı veriliyor. 

KARAR ise dün dikkat çeken bir habere yer vermişti. Buna göre Rusya’nın Türkiye’den aldığı 370 bin ton mandalinada canlı hareşe çıktığı belirtilmişti. AB yönetmelikleri kapsamında da 2018’de böcek ilacı içeren madde bakımından Türkiye’de üretilen ürünlerde sorunlar yaşandığı ve Avrupa sınırından çok sayıda ürünün geri çevrildiği, Türkiye’nin de bu konuda ilk sırada yer aldığı ifade edilmişti. Uzmanlar ise bu konuda yasal boşluk olduğunu ve geri dönen ürünlerin içeride kullanıldığını kaydetmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN