1 yıl sonra yine meydanda

1 yıl sonra yine meydanda

Türkiye, kurşunların önüne göğüs gerdiği, tankların önünde durarak hainleri alt ettiği 15 Temmuz’un yıl dönümünde yine meydanlara çıktı. 81 ilin merkezlerinde toplanan vatandaşlar, demokrasi nöbeti tuttu. İstanbul’da Şehitler Makamı’nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu fedakarlıkların karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize ve istikbalimize değer biçemeyiz” dedi.

Türkiye, üniformalı hainlere karşı sokaklara dökülen vatandaşların büyük kahramanlığıyla elde ettiği demokrasi zaferini kutladı, şehitler için dua etti, gazilerine şükranlarını sundu. 81 ilde ve dünyanın çeşitli noktalarında 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde etkinlikler düzenlendi. Bu gece 24.00’e kadar sürecek Milli Birlik Yürüyüşü ve Demokrasi Nöbetleri’nin İstanbul’daki adresi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ydü. 34 kahramanın şehit düştüğü köprüye yüz binler akın etti.

Ellerinde Türk bayrağı olan vatandaşlar, 15 Temmuz’da darbecilere karşı durdukları noktada demokrasi zaferini kutladı, bir yandan da şehitler için gözyaşı döktü. Dualarla başlayan etkinlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Makamı’nın açılışını yaptı. Erdoğan’dan önce kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım “Acımız büyüktür, hüznümüz dağlar kadardır. Ama boyun bükmüyoruz, bükmeyeceğiz. Şehit olduk ama vatanı alçaklara teslim etmedik” dedi. Yıldırım’ın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Özgürlüğüne, ezanına, bayrağına, vatanına, devletine, geleceğine sahip çıkan milletin tüm fertlerine teşekkür eden Erdoğan “Onların karşısında dikilen milletimizin neyi vardı? Benim vatandaşımın elinde sadece aynen bugün olduğu gibi bayrağı vardı. Ama bunun yanında çok daha etkili bir silahı vardı. O silah da imanıydı” dedi. 15 Temmuz gecesi ödedikleri bedelin ağır olduğunu ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “Anaların, babaların, eşlerin, kardeşlerin, evlatların göz yaşlarına, yürek yangınlarına değer biçmek asla mümkün değildir ama bu fedakarlıkların karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize ve istikbalimize de değer biçemeyiz. 15 Temmuz’da darbecilerin saldırısında 250 şehit verdik. Karşılığında Türkiye’nin istikbali kurtarıldı.”

17-07/16/sdfs.jpg

Karşılarındaki örgütlerin görüldüklerinden ibaret olmadığını kaydeden Erdoğan, 15 Temmuz’un ilk ve son saldırı olmadığını vurguladı. Erdoğan, Türkiye’nin sadece göründüğünden ibaret olmadığını, binlerce yıllık devlet gelenekleri olduğunu belirterek “Arkalarında kimlerin de olduğunu çok iyi biliyoruz. Önce bu hainlerin kafasını koparacağız. İdam için parlamentonun karar vermesi halinde ben de onaylarım” ifadelerini kullandı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Bizi ne terör örgütlerinin alçakça saldırıları, ne onları kullanan güçlerin sinsi oyunları çökertebilir. Biz işte bu ruhu, bu iddiayı kaybettiğimiz gün biteriz. Allah’ın izniyle o gün asla gelmeyecek. Gerekirse bir ölecek ama bin dirileceğiz. Ölümü ölümle korkutarak yolumuza devam edeceğiz.”

15 Temmuz’dan alınan dersin doğru okunmazsa yeni 15 Temmuz’ların yaşanmasının kaçınılmaz olacağını ifade eden Erdoğan “Müslüman akıllı insandır. Aynı delikten iki defa ısırılmaz” değerlendirmesi yaptı. 15 Temmuz’dan çıkardıkları dersler ışığında yollarına devam edeceklerini bildiren Erdoğan, kamudan 111 bin FETÖ mensubunun ihraç edildiğini, 38 bin kişi hakkında aralştırmaların sürdüğünü açıkladı. Son bir yılda 134 bin kişinin gözaltına alındığını, 50 bin 400 kişinin tutuklandığını kaydeden Erdoğan, Batı’dan gelen eleştirilere de yanıt verdi. Erdoğan “Bu teröristlere hala para mı vereceğiz? Bu milletin alın terinden kesilen bu parayı, biz bunlara mı vereceğiz? Kusura bakmasınlar, kamudan bunlara biz para veremeyiz. Gitsin özel sektörde çalışsın, oradan imkanını bulsun” dedi. Erdoğan İstanbul’daki etkinliklerin ardından yeniden Ankara’ya döndü. Meclis’in ilk kez bombalandığı saatte TBMM’de vatandaşlara hitap eden Erdoğan, Beştepe’deki 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin de açılışını gerçekleştirdi. Milli Birlik yürüyüşleri ve demokrasi nöbetleri bu gece 24.00’e kadar devam edecek.

BİLSEYDİM YENİKAPI’YA DAVET ETMEZDİM

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz’a “kontrollü darbe” diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alarak “Bu terbiyesizliktir, bu ahlaksızlıktır” dedi. Kılıçdaroğlu’nun Bakırköy Belediye Başkanı’nın evine gitmesini hatırlatan Erdoğan, CHP liderinin Yenikapı mitingine katılımı için de “Bu beyefendiyi de davet ettik. Bilseydim etmezdim. Bunları sonradan öğreniyoruz. Yenikapı ruhundan da hiçbir şey alamamış ki ne dedi; ‘kontrollü darbedir.’ İnsan utanır utanır. Bu 250 şehidimize saygısızlıktır, hakarettir. Bunu nasıl söylüyorsun. Bu millet senin gibi ürkek, korkak değil, bu milletin yüreği var yüreği. O yürek sende yok. Bu mücadele ödleklerin mücadelesi değildir, vandalların mücadelesi değildir. Sen bir defa o makama CD ile gelen bir insansın. Kendisinin o gece nerede ne yaptığı, resimlerle, şahitleriyle ortadayken darbeciler için yollara düşen bu zat için ne desek az” değerlendirmesini yaptı.

FETÖ SANIKLARINA TEK TİP KIYAFET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine suikast düzenlemeye çalışan FETÖ’cülerden ‘hero’ tişörtüyle provokasyon yapmasının ardından başlanan tek tip kıyafet tartışmalarına da değindi. Başbakan Yıldırım’la konuştuğunu anlatan Erdoğan “Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise” dedi. 15 Temmuz darbesine katılanların hiçbirinin yüzünde şu ana kadar en küçük bir pişmanlık emaresinin görülmediğini aktaran Erdoğan “Bunlar gaflet haliyle değil, taammüden, kasten ülkemizi sırtından hançerlemek istediler. O hainler kapatıldıkları cezaevlerinin duvarları arkasında çürüyüp giderken bunları düşünecek çok zamanları olacak” diye konuştu.

17-07/16/16kr1erdogan2.jpg

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki ‘Şehitler Makamı’nın açılışına 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski başbakanlardan Tansu Çiller de katıldı.

ALLAH DEVLETİMİZİ PAYİDAR ETSİN

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Gül,  Twitter üzerinden yayımladığı mesajında “Tam bir yıl önce, hain darbe teşebbüsünü canlarını feda ederek önleyen kahraman şehitlerimizi rahmetle ve minnetle gazilerimizi şükranla anıyorum. Allah aziz milletimizi daima mutlu ve devletimizi payidar etsin” ifadelerine yer verdi.

BİNALİ YILDIRIM: SİZ KALLEŞ OLDUKÇA BİZ KARDEŞ OLACAĞIZ

Meclis’te 15 Temmuz özel oturumunda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, birlik ve beraberlik mesajı verdi. AK Parti Grubu adına konuşan Yıldırım “Siz kalleş oldukça biz daha çok kardeş olacağız. Size kelepçeler vuruldukça biz daha çok kenetleneceğiz. Siz hain oldukça biz daha çok kahramanlar çıkaracağız” dedi. 15 Temmuz’un milletin düşmana kıyameti gösterdiği ve işgal girişime karşı çıplak ellerin silahları erittiği bir gün olduğunu vurgulayan Yıldırım “Korkma” sözcüğü ile başlayan İstiklal Marşı’nın her satırının 15 Temmuz’da yeniden yazıldığını söyledi. Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu da “FETÖ’nün ağzı ile konuşanlar, 15 Temmuz ruhunu hissedemeyenler, Yenikapı ruhuna layık olamayanlar ancak kontrollü ruhlarla bir aradalar” sözleri ile eleştirdi.

KEMAL KILIÇDAROĞLU: DARBENİN PANZEHİRİ KURUCU DEĞERLERDİR

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis’teki 15 Temmuz oturumunda darbe girişimi öncesi ve sonrasında yaşananlara dair hükümete eleştirilerini sürdürdü. Türkiye’nin bir daha darbe girişimleriyle karşı karşıya kalmaması için demokrasinin geliştirilmesi ve darbe girişiminin karanlık noktalarının ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılması gerektiğine değinerek şunları söyledi: “15 Temmuzların bir daha yaşanmaması için bu ibret verici olaydan ders alıp, devleti başka tehlikeli ittifakların tuzağından uzak tutmak şarttır. Bu zehrin panzehiri, ortak değerlerimize, demokratik, laik Cumhuriyet’e ve sosyal hukuk devletine sıkı sıkı sarılmaktır.”

2019’DA ADAY DEĞİLİM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağını belirterek, “Ben partiler üstü erkek ya da kadın aday istiyorum” dedi. Alman Der Spiegel dergisine konuşan Kılıçdaroğlu, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün adaylığı üzerine bir soruya da “Abdullah Gül kendi geleceğine kendisi karar vermelidir ancak seçimlere iki yıl varken şimdi bir isim verme yanlışını yapmam” yanıtını verdi.

DEVLET BAHÇELİ: DÜŞMAN BELLİ NİYE HEMFİKİR OLAMIYORUZ

Meclis’teki 15 Temmuz oturumunda konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, 15 Temmuz sonrası oluşan ancak son dönemde ‘rafa kalkan’ birlikteliğe dikkat çekti. “Aklımızı başımıza almazsak, milli birlik ruhunu kaybedip birbirimize düşersek, açık açık uyarıyorum ki; ya bizi bu vatandan söküp atacaklar, ya da burada bizi gömüp üzerimizden aşacaklar” diyen Bahçeli, 15 Temmuz’a “kontrollü darbe” diyen CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu isim vermeden hedef aldı. Bahçeli “FETÖ kalkışmasına kontrollü darbe demek her şeyden önce aklın inkarı, vicdanın itlafı, yalın gerçeklerin imhasıdır. Buna da hiç kimsenin hakkı yoktur, olamayacaktır” dedi.

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ AHMET YILDIRIM: DEMOKRATİK SİYASET YOKSA CUNTA MEKANİĞİ SÜRER

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, OHAL üzerinden hükümeti eleştirdi. Darbelerin sadece askeri apoletlerle gerçekleşmediğini, kravatlı darbelerin de olduğunu belirten Yıldırım, 15 Temmuz’un da bunlardan biri olduğunu iddia etti. Darbe girişimlerinin tek çözümünün demokratik siyaseti, eşitliği ve adaleti güçlendirmek olduğunu savunan Yıldırım “Bu şekilde devam edilmesi halinde 10 OHAL daha ilan edilse bile darbe mekaniği canlı kalmaya devam edecek” dedi.

CHP MECLİS’TEKİ ETKİNLİĞE KATILMADI

Meclis’te düzenlenen 15 Temmuz etkinliklerinin programında dün öğle saatlerinde değişikliğe gidildi. Birinci Meclis Binası’ndan TBMM tören alanına kadar ‘Milli Birlik Yürüyüşü’nün yapıldığı törenlerde saat 02.32’de Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tören alanında halka hitap etmesine kararı verildi. Değişikliğe  tepki gösteren CHP gece düzenlenen programa katılmadı. 

HAİNLERE KARŞI EN GÜÇLÜ TEMİNAT DEMOKRASİ

Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, 15 Temmuz’un yıldönümü vesilesiyle yayınladığı mesajda,  milletin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde direniş destanı yazdığını kaydetti. “Millet, ortaya koyduğu destansı direnişle, sadece asker üniforması giymiş bu ihanet şebekesinin değil, Cumhuriyet tarihi boyunca demokratik iradeye kasteden bütün kayıtdışı yapılanmaların ve askeri vesayetin de sonunu getirdi” diyen Davutoğlu, gelecekte benzer bir tehlikeyle karşılaşmamak için yaşanan tecrübeler ışığında devletin yeniden inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

17-07/16/16krs8ahmettt.jpg

Davutoğlu, şunları söyledi:”Vesayetçi hain odaklara karşı en güçlü teminat, özgürlüğüne düşkün, demokrasi bilincine sahip bireyler, güçlü sivil toplum, demokrasinin kıymetini bilen basın, birbirine kenetlenmiş kitleler ve meşruiyetini halktan alan, halkına yönelen tehditlere en önde siper olan idareciler olacaktır. 15 Temmuz kanlı ihanetini şanlı bir direnişe dönüştüren şehit ve gazilerimize olan borcumuzu hakkıyla ödemek ve yeni nesillere güvenli bir gelecek bırakmak yolunda en önemli önceliğimiz, devletimizi, demokrasi kültürümüzü ve kurumlarımızı, yaşanan tecrübeler ışığında yeniden inşa etmek olmalıdır.”

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-024156.png

FETÖ’cü darbenin en kritik direnişinin yaşandığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü dünkü etkinliklerin en görkemlisine sahne oldu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünde inşa edilen Şehitler Anıtı sabah namazından sonra Erdoğan tarafından açıldı.

DARBENiN TANIKLARI DiRENiŞiN MEKANLARI

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-022858.png

Hain kalkışmanın yönetildiği Ankara’nın Kazan İlçesindeki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı geçen yıl 6 Eylül’de 1995’e kadar kullanılan adı olan ‘Mürted’i aldı. 16 Temmuz sabaha saatlerinde pistlerinin bombalanarak uçakların kalkmasının önlendiği üs, darbe girişimini yıl dönümünde sessizdi. Üsteki tanklar, helikopterler ve uçaklar hangarlardaydı.

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-022929.png

Geçen yıl 15 Temmuz gecesi darbecilerin hedeflerinden biri de İstanbul’un kritik merkezlerinden biri de Taksim Meydanı’ydı.  Bir vatandaşın askerin silahına sarıldığı an kalkışmanın sembol karelerinden biri olurken Taksim Meydanı’nda dün akşam etkinlikler düzenlendi.   Türk bayraklarıyla donatılan alandan dua ve selalar yükseldi.

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-022948.png

97 yıllık tarihinde Milli Mücadele dönemi dahil hiçbir zaman saldırıya maruz kalmayan TBMM, FETÖ’cüler tarafından bombalandı.  Bahçesi, Başbakan’ın makam odası ve şeref salonuna giden güzergah ağır hasar aldı. 15 Temmuz gecesi darbecilere karşı tek vücut olan siyasi parti temsilcileri, dün de Özel Oturum’da bir araya geldi.

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-023019.png

16 Temmuz saat 05.40’a kadar savaş uçaklarıyla bombalanan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önünde 29 kişi şehit edildi. Vatandaşlar, hain kalkışma sonrası günlerce önünde nöbet tuttukları Beştepe’ye akın etti. Protokol giriş kapısının her iki yanına dev Türk bayrakları asıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 15 Temmuz Şehitler Abidesi’nin açılışı yapıldı.

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-023003.png

Gölbaşı’ndaki Özel Harekat Daire Başkanlığı darbecilerin ilk hedefi oldu. Hava saldırısı sonucu ağır darbe alan yerleşkede 47 özel harekat polisi şehit oldu. Şehit polislerin silah arkadaşları, alçak kalkışmanın yıl dönümünde anma etkinlikleri düzenlendi. Saldırıya uğrayan Ankara ve İstanbul Emniyeti’nde de anmalar vardı.

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-023056.png

Darbeci general Semih Terzi’yi öldürdükten sonra şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir, Niğde’deki kabri başında anıldı.  Ayrıca, Halisdemir’in heykeli şehit düştüğü Özel Kuvvet Komutanlığı Karargahı’na yapıldı. Heykeli,  Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık yaptı. Açılış, Halisdemir’in şehit edildiği 02.16’da gerçekleşti. 

17-07/16/ekran-resmi-2017-07-16-023105.png

15 Temmuz’da Dalaman’dan İstanbul’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın indiği Atatürk Havalimanı da demokrasi direnişinin sembol noktalarından. Havalimanı ele geçirmeye karşı direnen binlerce vatandaşın karşısına dikildiği havalimanında yaşananlar, havalimanında görev yapan muhabirlerin tanıklıklarıyla bir sergiye dönüştü. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN