20 gün içinde piyasaya 11 milyar TL para girecek

20 gün içinde piyasaya 11 milyar TL para girecek

KOBİ’lerin 50 bin liralık faizsiz kredi desteğine başvuran 770 bin şirketin 114 bini naylon çıktı. 460 bin 167 firmanın destek almaya hak kazandığını belirten Teknoloji Bakanı Özlü, “15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, gündemdeki konulara dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Geçen senenin bütçesinden bir miktar para kaldığını, bunu bir sonraki yıla devretmek yerine, KOBİ’lere sağlanan faizsiz 50 bin liralık kredi olarak küçük işletmelere devretmeyi düşündüklerini ifade eden Özlü, “O, aşağı yukarı 15 bin kişiyi kapsayan kredi paketiydi. Fakat 250 bine yakın başvuru geldi. Bu sene 2017 yılı bütçesi açılınca tekrar değerlendirdik. 10-20 Şubat arası yeni başvurular aldık.

Geçen yıl başvuranlar ile bu seneki başvuruların toplamı 770 bin 976 oldu” diye konuştu. Şartları sağlayan ve ihtiyacı olan herkese 50 bin liraya kadar, bir yılı geri ödemesiz, üç yıl geri ödemeli ve sıfır faizli kredi vereceklerini belirten Özlü, söz konusu 770 bin kişiden 114 bin 302’sinin, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından hiçbir mali verisi olmayan işletmeler, pasif ya da yeni kurulmuş bazı naylon şirketler olduğunu, bunları düştüklerini kaydetti.

Güvenlik soruşturmasına takılan şirketler ile mükerrer başvuruları da elediklerini anlatan Özlü, daha önce esnaf ve sanatkar kooperatiflerinin 30 bin sıfır faizli kredisinden istifade edenleri de çıkardıktan sonra geriye kalan sayının 529 bin olduğunu bildirdi. Söz konusu 529 bin şirketten özellikle mikro işletmeleri, ihtiyaç sahibi küçük işletmeleri tercih ettiklerini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti: “Bunları da cirosu 1 milyon liranın altında olan, şirketin büyüklüğüne göre... Diyelim ki tek kişinin çalıştığı, yıllık cirosu 100 bin lira veya 250 bin liraya kadar olan şirket, bunlara 20 bin lira, yıllık cirosu 250 binden 500 bin liraya kadar olanlara 30 bin lira kredi veriliyor.

İhtiyaç miktarına göre 1 milyon lira ciroya kadar kademelendirme yaptık. Biraz bunu artırdık. 1 milyon 350 bin liraya kadar, çalışan sayısı 1-9 olan mikro işletmeleri hesapladık. Bunlar 460 bin 167 şirket çıktı. Yaklaşık 11 milyar lira tutuyor vereceğimiz kredi miktarı. Alımlar başladı, şu anda bankaya gidip ‘krediye hak kazandım, paramı istiyorum’ diyenler işlemlerini yapıyorlar. Dolayısıyla önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak.” Alınan tedbirlerin uygulamada piyasaya tam yansımadığını kaydeden Özlü, “Varlık Fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi radikal tedbirler aldık. Ben bu aldığımız tedbirlerin piyasaya yansımasının yılın ilk yarısında görüleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘KALICI OLACAĞIZ’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika’ya üs kurmak amacıyla 9 kişiden oluşan bir araştırma grubu gönderdiklerini ve söz konusu üssün 2018’de kurulmasını öngördüklerini belirterek, “Bilimsel araştırmalar yapacağız. Sürekli orada kalacağız. Bir bakıma orada hak iddia ediyoruz” dedi. Heyetten Antarktika’ya ilişkin bilgilerin gelmeye başladığını söyleyen Özlü, kıtadan gelen fotoğrafı paylaştı. Antarktika ile ilgili anlaşmanın Meclis’ten geçtiğini aktaran Özlü, “Türkiye, Antarktika’nın sadece bilimsel amaçlarla kullanılmasını öngören anlaşmaya onayladı. Hiç ummadığımız ülkeler orada üs kurmuş” diye konuştu.     

TÜBİTAK REFORMU 15 MART’TA YASALAŞIYOR

Türkiye’de çok sayıda kurumun Ar-Ge ve teknoloji destekleri verdiğinin altını çizen Faruk Özlü, her bakanlığın bu anlamda bir Ar-Ge fonu bulunduğunu kaydetti. Bu fonları tek bir çatı altında birleştireceklerini ifade eden Özlü, “Devletin tek bir Ar-Ge bütçesi olsun. Bu, özel bir hesapta toplansın. Bunun da harcama yetkisi Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunda olsun. Bu, karar süreçlerini kısaltacak. 21 üye yerine gündemindeki konulara göre 3-4 üyenin karar alabileceği pratik bir mekanizma getiriyoruz. Stratejik gördüğümüz, Türkiye’nin siyasi stratejik hedeflerine uygun alanlarda destekler vereceğiz. Yıllık ortalama 352 milyon lira hibe desteğimiz var. Bunu aşağı yukarı 3 bin 500 firmaya vermişiz. Desteklerin sanayimizde meydana getirdiği etkiyi ölçemiyoruz” dedi. Özlü, TÜBİTAK reformunu 15 Mart’tan önce yasalaştırmayı hedeflediklerini belirterek, “İnşallah gelecek hafta başında komisyonda görüşeceğiz ve Meclis Genel Kurulunda TÜBİTAK reformunu geçireceğiz. Bunu muhalefetle uzlaşarak yapmak istiyoruz. Çünkü Suriye’ye asker göndermiyoruz, görüş ayrılığı olacak bir şey yok” dedi.

‘BABAYİĞİT’LER ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇIKLANACAK

Yerli otomobile ilişkin de konuşan Özlü, yerli otomobil konusunda iş modelinde değişiklik yaptıklarını belirtti. Özlü, “Sadece Türkiye için değil, bütün dünya için otomobil üreteceğiz” diye konuştu. Üretimi tek kişinin yapması kadar çok ortaklı olmasının de riskler taşıdığına dikkati çeken Özlü, “Birbirleriyle anlaşan, istekli bir konsorsiyum arzu ediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde kimlerin olduğunu açıklayacağız” dedi. AB’de 2025-2030 yıllarında şehir içlerine karbon emisyonu yayan araçların girmelerinin yasaklanacağını anlatan Özlü, bu anlamda elektrikli otomobile yönelik bir eğilim olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN