AB askeri güç oluyor

AB askeri güç oluyor

Avrupa Birliği  ortak hareket kabiliyetine sahip yeni bir savunma konsepti hazırlıyor. 3 seçenekli hazırlanan belge ile Avrupa’nın savunmada ABD’den bağımsız hale gelmesi hedefleniyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU

Avrupa Birliği 2025 yılına kadar saldırı kabiliyeti  olan, etkin bir güvenlik ve savunma politikası geliştirmenin ilk adımların attı. AB Komisyonu tarafından dün yayınlanan stratejik istişare raporunda öngörülen savunma konsepti, AB ülkelerinin kendi başına askeri operasyon yapabilmeleri  ve ortak askeri birlikler oluşturmasını öngörüyor. Ayrıca savunma araçlarının ve silahların ortak tedarik edilmesi de hedefler arasında bulunuyor. Stratejik rapor üç opsiyon öngörüyor. Birinci yöntem olarak bu zaman kadar olduğu gibi savunmada ABD’ye bağımlı olarak devam edilmesi. İkinci olarak NATO’yu tamamlayıcı bir savunma sistemi kurulması. Üçüncü opsiyon ise hissedilir bir silahlanma, ortak askeri operasyon yapma kabiliyeti, ortak birlikler oluşturma ve ortak savunma araç gereçleri temini gibi maddeler içeriyor. AB Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker öncülüğünde hazırlanan rapora göre 22. 23 Haziran’da gerçekleşecek  AB Zirvesi’ne sunulmak üzere bir Avrupa Savunma Fonu yasası hazırlanacak. AB Komisyonu bu amaçla 2017’de  askeri araştırmalar için 25 Milyon Euro’luk bütçe ayıracak. Bu rakamın 2020 yılında yıllık 500 milyon Euro’ya çıkması planlanıyor. 

Raporda ayrıca AB Komisyonu’nun   orta vadede savunma araç gereçlerinin temini için yıllık 1 milyar Euro’luk bir bütçeyi onaylamaya hazır olduğu belirtiliyor. Bu rakamın AB ülkelerinin ortak yatırımları ile yıllık 5 milyar Euro’ya çıkabileceği tahmin ediliyor. Hayata geçmesine neredeyse kesin gözüyle bakılan bu savunma stratejsi ile AB ve Almanya’nın siyasi ağırlı daha da artmış olacak.

ABD’YE GÜVEN KALMADI

Ortak savunma stratejlinin ortaya çıkış nedeni ABD’nin AB savunması için gittikçe azalan ilgisi ve İngiltere’nin AB’den ayrılması. İngiltere ‘NATO’ya paralel olarak konumlandıralabilir ve savunma yetkileri Brüksel’e kayabilir” endişesi ile AB’de savunma konusunda daha güçlü bir ortaklık fikrine hep karşı çıkmıştı. Uzmanlar bir diğer gerekçe olarak  savunma konusunda çifte yapılar oluştuğu için her yıl 100 milyon euroluk israf yaşandığını öne sürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN