‘ABD - Türkiye ittifakı bozuluyor’

‘ABD - Türkiye  ittifakı bozuluyor’

ABD medyası, Türkiye ile yaşanan vize krizine geniş yer ayırdı. Yapılan yorumlarda Trump ve Erdoğan’ın ‘iyi ilişkilerine’ rağmen krizin çıktığına dikkat çekildi. İki NATO müttefiki arasında böyle bir durumun daha önce görülmediği vurgulandı.

ABD’nin FETÖ liderini iade etmemesi ve terör örgütü PKKPYD’ye verdiği desteklemesi gibi sebeplerle uzun süredir gergin olan Washington-Ankara ilişkilerini, Amerikan yönetiminin vize yasağı hamlesi kopma noktasına getirdi. ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarında, özellike ABD Başkanı Donald Trump’ın, geçen ay bir araya geldiği Cumhurbaşkanı Erdoğan için ‘arkadaşım’ ifadesini kullanması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin hiç olmadığı kadar iyi olduğunu söylemesine dikkat çekildi.

* Washington Post: Haberi birinci sayfasından anons eden gazete, “ABD ve Türkiye, bozulan ittifakın işareti olarak karşılıklı seyahat yasaklarını duyurdu” başlığını kullandı. Amerikan Büyükelçiliği’nin açıklamasındaki “ABD, Türkiye’nin Amerikan personelinin güvenliğine olan bağlılığını yeniden değerlendirmektedir” ifadesinin ‘sıradışı bir sitem’ olduğunu belirten gazete, bunu ilişkilerin bozulduğunun göstergesi olarak yorumladı. Erdoğan ve Trump arasındaki iyi ilişkilere rağmen krizin yaşandığına dikkat çeken gazete, “Türkiye, bir zamanlar üyesi olmak istediği AB ülkeleri tarafından da dışlanmış durumda” diye yazdı.

* New York Times: Konuya ilişkin ayrıntılı bir haber yapan gazete, “Başarısız darbeden sonra Türkiye’de hapse atılan Amerikalılar, siyasetin rehineleri” gibi haddini aşan bir ifade kullandı. FETÖ’cülerin aileleriyle döportaj yapan gazetenin, haberinin çoğunluğunu gözaltılara ayırması dikkat çekti. Haberde, toplam 12 ABD vatandaşının darbeden sonra gözaltına alındığı belirtildi.

* Wall Street Journal: Türkiye’nin, ABD’nin vize yasağına aynı şekilde tepki verdiğini belirten gazete, daha önce iki NATO müttefiki arasında böyle bir krizin yaşanmadığına dikkat çekti.

* Bloomberg: Ekonomi alanında önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg, krizin ardından Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesine vurgu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN