ABD'den İran'a 'balistik füze' yaptırımı

ABD'den İran'a 'balistik füze' yaptırımı

ABD'nin İran'a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları kaldırmasının hemen ardından balistik füze programının devam etmesinden dolayı yeni bir yaptırım kararı geldi.

[Karar]

ABD Hazine Bakanlığı'nın, İran'a balistik füze programı nedeniyle yeni yaptırımlar uygulamaya başladığı bildirildi. Kararın, İran'ın nükleer programı nedeniyle bu ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırıldığının duyurulmasının ardından 24 saat bile geçmeden gelmesi dikkat çekti.

Mahkumları aldılar, yeni yaptırıma başladılar

İngiliz Reuters ajansı, kararın ABD ile İran arasındaki mahkum takasının gerçekleşmesinden sonra alındığını kaydetti. 

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat birimi yetkilisi Adam J. Szubin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "İran'ın balistik füze programı bölgesel ve küresel güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve yaptırımlara tabi olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

Ruhani: Uygun yanıt verilecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugünkü karar açıklanmadan önce parlamentoda yaptığı konuşmada, ABD'den gelmesi muhtemel yeni yaptırımlara "uygun karşılığın verileceğini" söylemişti.

Önceki gün Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın, İran'ın Batılı devletlerle imzaladığı nükleer anlaşmanın gereklerini yerine getirdiğini açıklamasının ardından Avrupa Birliği ve ABD, İran'a yönelik yaptırımları kaldırdıklarını duyurmuştu. 

'Terörü destekleme' ve balistik füze yaptırımları sürüyor

Öte yandan İran'a yönelik nükleer yaptırımların dışında "terörizmi desteklemek" ve balistik füze programı nedeniyle de yaptırımlar uygulanıyor. Bu yaptırımlar kaldırılmadığı gibi bugün gelen açıklamayla genişletilmiş oldu.

Aralık ayında Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada, İran'ın Ekim'de yaptığı balistik füze denemesinin BMGK'nın İran ile ilgili kararını ihlal ettiği duyurulmuştu.

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN