Af’ta ‘kırmızı çizgi’ gerilimi 

Af’ta ‘kırmızı çizgi’ gerilimi 

Yerel seçim ittifakındaki pürüz ve ‘andımız’ çatlağı sonrası MHP ile AK Parti arasında bu kez af sancısı yaşanıyor. Erdoğan’ın ‘Uyuşturucu tacirlerini affeden iktidar olmayız’ sözlerine sert karşılık veren Bahçeli “İtibarsız isnat siyasi ahlâka sığmaz” dedi. AK Parti’den karşılık geldi: Siyasi nezakete uygun değil. Cumhurbaşkanımıza saygı kırmızı çizgimiz.

‘ELBETTE KASTEDİLEN MHP’

İki genel merkez arasındaki gergin süreç, Danıştay’ın ‘Öğrenci Andı’ kararıyla boyut kazandı. AK Parti kurmayları hükmü sert bir dille eleştirirken MHP kararın arkasında duran tavır sergiledi. Tansiyonu yükselten son başlık ise af tartışmaları oldu. Cumhurbaşkanı “50 bin uyuşturucu taciri cezaevindeyken kapıları rastgele açamayız” dedi. Erdoğan’a en sert üslupla karşılık veren Bahçeli “Elbette kast edilen MHP” dedi.

‘KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL’

MHP lideri “Teklifimizi uyuşturucu temeline indirmek fahiş bir yanlış, fuzuli bir demagoji. Partimizi uyuşturucuyla yan yana getirmek itibarsız bir isnat” ifadesini kullandı. Bahçeli’ye cevap, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarıyla geldi: Cumhurbaşkanımız isteseydi bizzat isim zikrederdi. Cumhurbaşkanımızın hedef alınması kabul edilebilir değil. Kırıcı cümlelerin bir daha tekrarlanmaması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “uyuşturucu tacirlerini affeden iktidar olarak mı anılacağız” sözleriyle eleştirdiği af tartışmasında tansiyon yükseliyor. MHP lideri Bahçeli  bu sözler için “Art niyet yoksa kesinlikle isabetsiz ve itibarsızdır” açıklaması yaptı. AK Parti’den Bahçeli’ye  yanıt Ömer Çelik’ten geldi: “Bu ifadeler siyasi nezakete uygun değil. Cumhurbaşkanımıza saygı AK Parti’nin kırmızı çizgisidir.” 

MHP’nin 24 Eylül’de TBMM’ye sunduğu af teklifi Cumhur İttifakı’nın iki üyesi arasında gerilime neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün İstanbul’da yaptığı “Birileri çıkarmış af, laf. Uyuşturucu tacirlerini affeden iktidar olarak mı anılacağız” sözlerine MHP lideri Devlet Bahçeli’den yanıt geldi. Bahçeli kendisine ait sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Erdoğan’ın değerlendirmelerinin titiz bir bakış açısıyla takip ve analiz ettiklerini” belirterek açıklamada kast edilenin MHP olduğunu vurguladı. Bahçeli mesajlarına şöyle devam etti: Partimizi zan ve töhmet altında bırakmak asla doğru değildir. MHP’yi yüzeysel ve üstünkörü bir şekilde uyuşturucuyla, uyuşturucu suçuyla yan yana getirmek şayet art niyet değilse, kesinlikle isabetsiz ve itibarsız bir isnattır.Uyuşturucuyla en çok mücadele veren,bu uğurda her türlü imkânıyla fedakârlık gösteren 'birileri' diye tabir edilen Milliyetçi-Ülkücü Hareket'tir. Şartlı ceza indirimiyle ilgili teklifimizi uyuşturucu temeline indirmek, tahrip ve tahrif etmek fahiş bir yanlış,fuzuli bir demagojidir. Kanun teklifimiz 24 Eylül 2018 Pazartesi günü TBMM'ne sunulmuştur.Şu anda Adalet Komisyonu'nda görüşülmeyi beklemektedir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin değerli milletvekilleri teklifimizi tasvip etmiyorlarsa kabul etmezler, takdir ediyorlarsa onay verirler. Mesele bu kadar basittir. Hiç kimseyi zorlayan yoktur, baskı kuran yoktur. Milletin temsilcileri hür iradeleriyle gereği neyse onu yaparlar. Karar ve yetki TBMM'nindir. Ancak Milliyetçi Hareket Partisi'ni meydanlarda hakir görmek, tariz ve tenkitle suçlamak siyasi ahlak ve basirete asla sığmayacaktır. Siyasi nezaket ve nezahet, aynı zamanda ittifak ruhu ve duruşu muhataplarına inkâr ve ihmal edemeyecekleri sorumluluklar yüklemektedir. Bu sorumluluğun ifa ve ifadesi millete verilmiş sözlerin, milli bekayı muhafaza azminin tezahürü ve teminidir.”  

CUMHURBAŞKANI KIRMIZI ÇİZGİMİZ

Bahçeli’nin açıklamasına yanıt AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu öncesinde konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Cumhurbaşkanımız imalarla konuşmayı sevmez. Cumhurbaşkanımız MHP’yi kastedecek olsaydı bizzat MHP’yi zikrederek, Sayın Bahçeli’yi zikrederek konuşurdu. Baştan aşağı yanlış bir değerlendirmedir. Bahçeli’nin ifadeleri siyasi nezakete uygun değildir. Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı AK Parti’nin kırmızı çizgisidir. Bahçeli’nin ifadeleri siyasi nezakete uygun değildir.

BAHÇELİ’İNİN AÇIKLAMALARI NEZAKETE UYMADI:

“Cumhurbaşkanımızın hedef alınmasını reddediyoruz, kabul edilebilir bulmuyoruz” diyen Çelik şöyle devam etti: “Cumhur ittifakının gerektirdiği siyasi nezakete uymamıştır. Diliyoruz, bundan sonra hassasiyet gösterilsin. Bu şekilde yorumlar üzerinden fikir tesis ederek bu yaklaşımlarla yürümenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu cümleler son derece kırıcı cümlelerdir. Biz bunun tekrarlanmaması gerektiğini ifade ediyoruz.”

İttifak süreciyle ilgili soruyu da yanıtlayan Çelik “Her siyasi tartışma ve gündemde anlaşacağız diye bir şey yok. Anlaşamadığımız zaman ittifak ortadan kalkacak diye bir yaklaşım da yok. Cumhur İttifakı’nın kıymetinin altını çiziyoruz. AK Parti her yerde aday çıkaracaktır. Bir formüle varılıyor varılmıyor arkadaşlarımız görüşüyor. Mutabakat varsa birlikte hareket edilir” diye konuştu.

SEMİH YALÇIN: BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZ DE DEVLET BAHÇELİ’DİR

Çelik’in açıklamaların ise MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın yanıt verdi. Yalçın kendileri için de ‘kırmızı çizginin genel başkanları Devlet Bahçeli olduğunu belirterek “Kimse Genel Başkanımıza nezaket dersi vermeye kalkamaz” fadelerini kullandı.

18-10/23/yuyu.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN