AK Parti'de 22 Mayıs'taki kongre süreci nasıl işleyecek?

AK Parti'de 22 Mayıs'taki kongre süreci nasıl işleyecek?

AK Parti’de 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongre sürecinde Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevini bu tarihe kadar sürdürecek. Başbakan kongre günü istifa edecek. Yeni genel başkan ve başbakan için Bakanlar Binali Yıldırım ve Bekir Bozdağ’ın adı ön plana çıksa da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürpriz yaparak gündeme gelmeyen birini işaret edebileceği de ifade ediliyor. İşte merakla beklenen sürecin ayrıntıları....

[Karar]

ZİVER BÜYÜKTAŞ/ANKARA

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun olağanüstü kongrede aday olmayacağını açıklamasından sonra yeni genel başkanın kim olacağı ile ilgili kulislerde adeta "aday loto’" yapılıyor.
Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan MYK toplantısında kongrenin 22 Mayıs’ta yapılması kararlaştırıldı.

KONGREYE KADAR SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ancak Ahmet Davutoğlu, 22 Mayıs’a kadar genel başkanlık ve başbakanlık görevini sürdürmeye devam edecek. Kongre günü istifa edecek olan Davutoğlu, genel başkanlık görevini olağanüstü kongrede seçilecek adaya devredecek. Ahmet Davutoğlu, aynı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hükümetin de istifasını sunacak. Kongreden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma görevine teamül gereği partinin seçilmiş yeni genel başkanına verecek.

GENEL BAŞKAN KİM OLACAK?

Davutoğlu’ndan sonra kimin genel başkan ve başbakan olacağı da AK Parti kulislerinde cevabı en çok aranan soru.  Muhtemel adaylar şöyle:

BİNALİ YILDIRIM

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden beri birlikte çalıştığı bir isim.  1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri’nde (İDO) Genel Müdürlük görevinde bulundu. AK Parti’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002’de 58. Hükümet ile takip eden 59, 60 ve 61. hükümetlerde Ulaştırma Bakanı olarak görev yaptı.
2014 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olan ancak kazanamayan Yıldırım,  5 Haziran 2014’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlık görevini üstlendi. 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra kurulan 64. Hükümette yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev aldı. Recep Tayyip Erdoğan’a çok yakın olan Binali Yıldırım’ın adı 12 Eylül 2015’teki kongrede de genel başkanlık için geçmiş, ancak Ahmet Davutoğlu’nda karar kılınmıştı.

BEKİR BOZDAĞ

İlahiyatçı ve avukat olan Bekir Bozdağ, 2002 seçimlerinde milletvekili seçildi, AKP grup başkanvekilliği yaptı. 6 Temmuz 2011-25 Aralık 2013 tarihlerinde 61. hükümette başbakan yardımcılığı görevinde bulundu. 25 Aralık 2013 tarihinde yapılan revizyon ile Adalet Bakanı olarak görev aldı. 1 Kasım seçimlerinden sonra kurulan 64. Hükümette yeniden Adalet Bakanı olarak görev aldı. Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en güvendiği milletvekili ve hukukçulardan.

SÜRPRİZ ADAY

AK Parti’de kulislerinde Binali Yıldırım ile Bekir Bozdağ’ın genel başkan ve başbakan olma ihtimali ağırlık kazansa da Recep Tayyip Erdoğan’ın sürpriz yaparak kimsenin düşünmediği birini de aday olarak işaret edebileceği de belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN