Akşemsettin kimdir? Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisindeki Akşemsettin kimdir?

Akşemsettin kimdir? Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisindeki Akşemsettin kimdir?

Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşemsettin kimdir? Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde Akşemsettin'in canlandırılmasıyla, Akşemsettin kimdir sorusu merak edilmeye başlandı. İşte Osmanlı'da Fatih Sultan Mehmed'in hocası olan Akşemsetddin hakkında bilgiler.

Akşemsettin kimdir? Fatih Sultan Mehmed'in hocası Akşemsettin kimdir, nerede doğmuştur? Mehmed Bir Cihan Fatihi adlı dizide Akşemsettin'in yer almasıyla kim olduğu merak edilmeye başlandı. İşte Akşemsettin hakkında merak edilen tüm detaylar.

AKŞEMSETTİN KİMDİR?

Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve Şemsiyye-i Bayramiyye tarikatının kurucusudur. 1389 senesinde Şam’da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Şeyh Mehmet Şemsettin Bin Hamza’dır. Baba soyu Hazret-i Ebubekir’e dayanır. 15. yüzyılın en büyük bilim adamı ve sufisi olan Akşemsettin; beyaz elbiseler giydiği ve saçı sakalı beyaz olduğu için “Akşemsettin Akşeyh” ismini almıştır. İstanbulun manevi fatihi olarak anılır. İlk tahsilini babası Şeyh Hamza’dan almıştır. Zekası ve yeteneğiyle çevresini kendine hayran bırakmış, öyle ki 7 yaşında hafız olmuştur. Samsun’un Kavak Bucağı’na yerleşerek Osmancık ve Amasya Medreseleri’nde eğitimini tamamlamış, genç yaşta müderrisliğe yükselmiştir. Üstün zekası ve çalışkanlığı ile kısa sürede matematik, astronomi, tıp, eczacılık alanlarında kendini kanıtlayarak, dönemin ünlü alimlerinin arasına girmiştir.

5868_aksemsettin_1

Akşemsettin, tıpkı diğer alimler gibi ilim tahsilinin yanında irfan tahsilini de tamamlamak istemiş, bu amaçla İran’a gitmiştir. Aklında iki büyük alim vardır. Bunlardan biri, Halep’te bulunan Zeynüddin Hafi Hazretleri, diğeri ise Ankara’da bulunan Hacı Bayram-ı Veli’dir. Önce Ankara’ya giderek Hacı Bayram Veli’yi ziyaret etmek istemiş, ancak yoksullar için bile olsa yardım kabul etmesi Akşemsettin’i hayal kırıklığına uğratmıştır. Bunun üzerine buradan ayrılarak Halep’e doğru yola çıkmıştır. Yolda gördüğü rüyadan çok etkilenen Akşemsettin, tekrar Ankara’ya dönmüş, Hacı Bayram Veli’nin müridi olmuştur. Hacı Bayram Veli bu mütevazi ve çalışkan öğrencisini çok sevmiş ve onu hep ayrı bir yere koymuştur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN