Annelik soy bağı tanımaz

Annelik soy bağı tanımaz

Samsun’da görülen bir evlatlık davasında önemli bir karara imza atıldı. Yargıtay, yerel mahkemenin ‘Bir çocuk ancak soy bağına dayalı aile üyeleriyle ilişki kurabilir’ yönündeki kararını bozdu. Kararda, çocukla kişisel iletişim kurma hakkının üçüncü kişilere de verilebileceği belirtildi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Samsun’da evlatlık davasında önemli bir karar imza attı. Samsun’da çocuğu olmayan bir çift, 2002’de dünyaya gelen bir başka ailenin kızını, onların da izniyle kendi nüfuslarına kaydettirdi. Çocuk doğumundan itibaren 10 yaşına kadar bu ailenin yanında kaldı ve onları kendi ailesi olarak tanıdı. Ancak, biyolojik ailesi çocuğu geri almak istedi ve nüfus kaydının iptali istemiyle dava açtı. Dava sonucunda çocuk, biyolojik ailesinin nüfusuna kaydedildi. Biyolojik aile, çocuğu bu yaşa kadar büyüten anne ve babasıyla görüşmesine izin vermeyince çocuğu büyüten anne, çocukla kişisel ilişki kurulması istemiyle dava açtı.

Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı evlatlık aile ile çocuk arasındaki soy bağının kalktığını ve kişisel ilişkinin ancak soy bağına dayalı kurulabileceğini söyleyerek reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Çocukla kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkının üçüncü kişilere de verilebileceği belirtilen kararda, soy bağı şartının da bulunmadığı ifade edildi. Kararda, şu tespitlere yer verildi: “Çocuğun menfaatine aykırı düşmedikçe davacının küçükle kişisel ilişki kurması talebinin karşılanması gerekir. Çocukla davacı arasındaki menfaatin uygun olmayacağı yönünde delil yok. ”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN