AP'den Türkiye kararı: Müzakerelerin geçici dondurulması tasarısı kabul edildi | Son dakika

AP'den Türkiye kararı: Müzakerelerin geçici dondurulması tasarısı kabul edildi | Son dakika

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören karar tasarısını kabul etti.

Avrupa Parlamentosunda (AP) gerçekleştirilen, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin oylama sona erdi.

Oylama sonucunda müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararı kabul edildi.

Müzakerelerin dondurulması 37'ye karşı 479 oyla kabul oldu.

TSİ 14.00'te başlayan oylamada tasarının kabul edileceği öngörülüyordu.

HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

Avrupa Birliği Bakanlığ dün yaptığı açıklamada, AP'de yapılacak oylama sonucundan, müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacağına bildirmişti.

Öte yandan AP'de Türkiye-AB ilişkileri başlıklı karar tasarısının ele alındığı salı günkü oturumda, parlamentodaki siyasi grupların bir kısmı, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında müzakerelerin geçici olarak durdurulmasına ilişkin görüş beyan ederken bir kısmı da Türkiye-AB ilişkilerinin ortak kazanımlarına dikkat çekmişti.

AB KONSEYİ ZİRVESİ 15-16 ARALIK'TA

AA muhabirinin verdiği bilgiye göre 15-16 Aralık tarihlerinde AB Konseyi zirvesi gerçekleşecek. Bu zirvede Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri konusunun da ele alınması beklenirken, burada verilecek kararlar dayanak oluşturacak.

AŞIRI SAĞCILARIN 5 ÖNERGESİ KABUL GÖRMEDİ 

AP'deki Türkiye ile müzakereler geçici olarak dondurulsun tasarısı öncesi 6 önerge daha verildi. Söz konusu 6 önergenin 5'i aşırı sağcılar tarafından verildi. Aşırı sağcılar, Türkiye ile müzakerelerin tamamen kesilmesini savunuyordu. Bu önergeler kabul görmedi. 

OYLAMADAN GÖRÜNTÜLER

"LOZAN" ÖNERGESİ SON ANDA KABUL EDİLDİ

Bir önerge ise Hristiyan Demokratlar tarafından verildi. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Lozan Anlaşması ile ilgili söyledikleri de bir önergeyle tasarıya eklendi.

Genel Kurul'da az bir farkla kabul edilen bu önergede ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dönemde Lozan Anlaşması ile ilgili açıklamalarının kaygı verci olduğu belirtildi. 

AP'nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmamakla birlikte, alınan karar AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıyor.

Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri konusunun aralık ayında toplanacak AB Liderler Zirvesi'nde gündeme gelmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN