Arap Baharı Tunus’ta sürüyor

Arap Baharı Tunus’ta sürüyor

Arap Baharı’nın tek başarılı örneği Tunus’ta devrimin baş aktörlerinden Nahda Hareketi, kendi içinde dönüşüme gidiyor. Lider Gannuşi, partide din ve siyaseti ayırmaya hazırlanıyor.

2011’de Ortadoğu’daki halkların diktatörlüklere karşı isyanıyla başlayan Arap Baharı’nın, ‘kansız’ bir demokratik dönüşümle devam ettiği tek ülke Tunus. Arap Baharı’nın etkili olduğu ülkelerden Mısır, 2013’ten bu yana askeri diktatörlükle yönetilirken, Suriye ve Yemen’de ise yizbinlerce kişinin ölümüne neden olan iç savaşlar yaşanıyor.

SİYASİ İSLAM’A YER YOK

Tunus’taki bu başarıda, Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi’nin demokrasiye ve sekülarizme sahip çıkan, aşırı dini ve aşırı laik siyaset biçimlerini reddeden bir yaklaşıma sahip olmasının da payı bulunuyor. Gannuşi, partisinin pazar günü yapılacak kurultayından önce Le Monde gazetesine verdiği mülakatta laiklik ve demokrasi yanlısı demeçler verdi. Tunus’ta Arap Baharı sonrası süreçte ‘siyasi İslam’a yer olmadığını belirten Gannuşi, şunları söyledi:

“Tunus artık bir demokrasi. 2014 anayasası, aşırı seküler ve aşırı dini akımları sınırladı. Dini faaliyetlerin, siyasi faaliyetlerden tamamıyla bağımsız olmasını istiyoruz. Bu siyasetçiler için iyi, çünkü artık dini siyasete alet etmekle suçlanmayacaklar. Din için de iyi çünkü din artık siyaset tarafından rehin alınamayacak.”

KRİTİK KURULTAY

Nahda Hareketi’nin, pazar günü yapılacak kurultayda da bu yönde kararlar alması bekleniyor. Gannuşi, bunun işaretini şu sözlerle veriyor:

“Artık siyasi faaliyetlere odaklanmak istiyoruz. Siyasi İslam’ı terk ediyor ve demokratik İslam’a geçiyoruz. Biz artık siyasi İslam’ı temsil etme iddiası olmayan demokrat Müslümanlarız”

DEMOKRASİYİ KURTARDI

Gannuşi, 1981’de İslami Hareket Partisi’ni kurdu. Parti, Zeynel Abidin Bin Ali ve Habib Burgiba dönemlerinde yasa dışıydı. Gannuşi, 20 yıl İngiltere’de sürgünde yaşadıktan sonra 2011 devrimiyle ülkesine döndü. Seçimleri kazanan Gannuşi, iki yıl sonraki siyasi krizde Nahda’nın hükümetten ayrılmasına karar verdi. Bu karar, demokrasiyi kurtaran hamle olarak yorumlandı. Nahda, Nida’nın bölünmesinden beri en büyük parti konumunda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN