Artvin ve Hakkari’ye doğalgaz

Artvin ve Hakkari’ye doğalgaz

Doğalgazda Artvin ve Hakkari için düğmeye basıldı. Boru hattı için ihale 2017 yılı başlarında düzenlenecek. Aliağa’da ise LNG terminalinin kapasitesi 40 milyon metreküpe çıkacak.

Türkiye’nin doğalgaz dağıtım ve terminallerde kapasite artış atağı sürüyor. Bu kapsamda Doğubeyazıt’ta düzenlenen ihalenin ardından Artvin ve Hakkari’ye doğalgaz götürülmesi için de düğmeye basıldı. Öte yandan İzmir Aliağa’da LNG terminalinde 6 ay içerisinde kapasite artırılarak, günlük 40 milyon metreküpe ulaşılacak. Egegaz Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Akbal, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesislerinin arz güvenliği için ‘nöbetçi eczane’ niteliğinde olduğunu belirterek, “Aliağa LNG terminalimizde ikinci kapasite artışımızı 6 ay içinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi. Egegaz Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Çolakoğlu ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın talimatı ile terminalin günlük sevkiyat kapasitesini 16 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe çıkardıklarını hatırlattı. Bu miktarla terminalin kapasitesinin yüzde 51 büyüdüğünü aktaran Çolakoğlu, “Şu an terminalde iki tankımız mevcut. Daha sonrasında üçüncü bir tank ilavesi olabilir, ama ilk etapta 40 milyon metreküplük yeni kapasite artışına yoğunlaşmış durumdayız. Sayın Bakanımızın önderliğinde, birkaç yıl içinde doğalgaz arzında bir daha sıkıntı yaşayacağımızı zannetmiyorum. Daha önce yapmamış olmamız bizim kabahatimiz, ama geç ‘hiçbir zamandan iyidir’ deyip harekete geçtik” diye konuştu. Egegaz Başkanı İbrahim Akbal da terminalin sisteme günlük gaz basma kapasitesinin mevcut durumda Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin yüzde 12’sine denk geldiğini söyledi.  Şu an 24 milyon metreküp olan kapasitenin 40 milyon metreküpe çıkarılacağını vurgulayan Akbal, şöyle devam etti: “Aliağa LNG terminalimizde ikinci kapasite artışımızı 6 ay içinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu sevkiyat kapasitesi Türkiye’nin büyüyen doğalgaz tüketiminin yüzde 18’ine kadar garanti sağlayabilecek.”

Öte yandan BOTAŞ da Hakkari ve Artvin’e doğalgaz boru hattı yapım işi için yeni yılın ilk aylarında ihaleye çıkılacağını duyurdu. BOTAŞ’ın ilanına göre, Hakkari doğalgaz boru hattı yapım işi, 8 Şubat 2017’de açık ihale usulüyle olacak. Uzunluğu yaklaşık 203 bin 803 metre olacak hat, 12 inç çapındaki yüksek basınç doğalgaz çelik boru hattı sisteminden oluşacak. Van sınırından Hakkari’ye ulaşacak boru hattının yapım süresi, yer tesliminden itibaren 720 gün olarak belirlendi. Ayrıca, Artvin doğalgaz boru hattı Faz-1 ve Faz-2 yapım işleri için sırasıyla 12 Ocak ve 18 Ocak 2017’de açık ihale usulüyle ihaleye çıkılacak. Artvin doğalgaz boru hattının her iki fazının yapım süresi, yer tesliminden itibaren 630 gün olarak belirlendi. Öte yandan, Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yapılacak doğalgaz boru hattı yapımı için de 10 Ocak 2017’de ihaleye çıkılacak.

LNG’DE GEMİ TRAFİĞİ ÇOK YOĞUN

İbrahim Akbal, şu anda terminalde çok yoğun bir gemi trafiği olduğunu, cumartesi 1 tank, pazartesi ise 1,5 tank kapasitesinde iki geminin terminale yanaştığı bilgisini paylaştı. Bunlara ek olarak yıl sonuna kadar toplam 3 tank kapasiteli 2 ayrı geminin daha terminale geleceğini belirten Akbal, böylece soğuk günler için hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti. Akbal, özellikle Avustralya, Amerika, Katar gibi ülkelerden de dünyadaki LNG arzını destekler nitelikte kapasitenin piyasaya sürüleceğini ve bunların taşınması için de mevcut durumda 450 geminin aktif olduğunu söyledi. Bu gemilerin yaklaşık 10-15 yaşında olduğunu dile getiren Akbal, dünya genelinde 130 yeni geminin de inşa halinde olduğunu sözlerine ekledi.

AĞRI’NIN KAZANANI AKSA

Ağrı il merkezi ve Doğubayazıt ilçesinde doğalgaz dağıtımı için EPDK tarafından düzenlenen ve ilk kez Türk Lirası cinsinden yapılan ihaleye 5 şirket teklif vermişti. Kilovatsaat başına 4,460 kuruşla en düşük teklifi sunan şirket, Aksa Doğalgaz Dağıtım olmuştu.  Ağrılı işadamları, doğalgazla birlikte yatırımcıların Ağrı’ya bakışının değişeceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN