Ayıpta ısrar

Ayıpta ısrar

Uluslarası Adana Film Festivali’nde ödül almak için sahneye gelen yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun elini sıkmayan Meltem Cumbul’a tepkiler sürüyor. Kaplanoğlu “Bunun adı açık bir faşizmdir” derken Cumbul ise kendisini savundu: “Yüreğime ve sevgiye düşman olanla, gözlerim ve ellerim dost olamaz.”

24. Uluslararası Adana Film Festivali’ne ödül alan Semih Kaplanoğlu ile sahnede tokalaşmayan Meltem Cumbul’a tepkiler sürüyor. Önceki akşam Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende sunuculuk yapan Cumbul, ‘Buğday’ filmiyle festivalde ‘FİLM YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazanan Semih Kaplanoğlu sahneye çıktığında uzattığı elini havada bırakmıştı. Cumbul’un bu tavrı eleştirilere neden oldu. Semih Kaplanoğlu dün yaptığı açıklamada “Adana’da işlenen nefret suçunun öncelikle bir insanın varoluşuna karşı işlenmiş bir suç olduğunu düşünüyorum. Nefret düşünceye, inanca ve farklı olana yöneldiğinde bunun adı açık bir faşizmdir. Filmlerim ve düşüncelerimle özgür ve bağımsız duruşumu her platformda inatla sürdüreceğim. Bu, bu güzel ülkeye borcumdur” dedi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de kınadığı Cumbul ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Eşitler arası bir selamlaşma ve yakınlaşma ritüeli olan el sıkışmayı; kendinden olmayanları ötekileştirenle, fakiri zengine böldürenle, güçlüleri tutup zayıfları hor görenle yapmayı reddediyorum. Yüreğime ve sevgiye düşman olanla, gözlerim ve ellerim dost olamaz” dedi. 

Hoşgörüsüzlüğün çirkin örneklerinden

* Ahmet Sönmez (Yönetmen): “Saygısızca bir davranış, böyle bir davranış kendisinin de sanatçı olduğunu söyleyen birinden beklenmez. Selamlaşma barışı temsil eder. İyi niyeti, ‘Benden sana zarar gelmez’i temsil eden bu davranıştan imtina etmek, demek ki kendilerinin ne kadar düşman olduğunu gösteriyor. Bu çok anlaşılır bir durum değil. Çok şaşırdım açıkcası. Bu kadar kaba bir davranışı anlayamıyorum.”

* Mesut Uçakan (Yönetmen ve senarist): “Yapılan hareket, mesleki açıdan hoşgörüsüzlüğün en çirkin

örneklerinden. Eğer biz farklı düşünen insanlar olarak bu ülkede bir arada yaşamak istiyorsak, onun bu davranışı şüphesiz  çok kötü bir örnek ve daha kötülerini tetikleme istidadında. Bu davranışı doğru okumamız lazım.”

* İhsan Kabil (Sinema yazarı): “Meltem Cumbul’un Kaplanoğlu’na karşı tutumu yakışıksız. Bir sanatçıya yapılmaması gereken bir davranış sergilenmiş. Üzüntü verici. Esef duyuyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN