Azerbaycan ile Türkiye hattında bir paralel hikaye

Azerbaycan ile Türkiye hattında bir paralel hikaye

Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile Türkiye arasında ilişkiler büyük ekonomik bağları da içeriyor. FETÖ terörist darbe kalkışmasına ilk ve en sert tepki de Azerbaycan’dan gelirken, 2015 yılında Azeri enerji şirketinin FETÖ tarafından kurumsallaştırılıp uzun vadede kontrol etmek istediği belirtilmişti.

İBRAHİM KAHVECİ

Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ekonomik ve stratejik ilişkilerin temelinde büyük enerji projeleri yer alıyor. Kardeş ülkenin Türkiye’deki en büyük yatırımı ise bir devlet fonu olarak SOCAR üzerinden yürüyor. Bilindiği gibi SOCAR-Türkiye, Petkim’de çoğunluk hisseyi elinde bulunduruyor. Grubun 5 milyar dolarlık Socar&Star Rafineri projesi ise devam ediyor. Socar-Türkiye’nin halen ülkemizde 18 milyar dolarlık yatırım projeleri bulunuyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasında bir diğer büyük proje ise 12 milyar dolarlık yatırım gerektiren TANAP’tır. TANAP Projesi sayesinde zengin Azeri doğalgazı Avrupa’ya aktarılmış olacak. Bu proje ile Türkiye bir enerji köprüsü olma yolunda çok önemli adım atmış olacak.

ENERJİ KÖPRÜSÜ

Türkiye, 2015 yılında 48,4 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiş ve bunun 40,8 milyar metreküpünü de boru hatları üzerinden satın almıştı. TANAP projesi ise ilk aşamada 16 milyar metreküp ve ardından tam kapasiteye geçtiğinde 31 milyar metreküp doğalgaz imkanı sağlamış olacak. Türkiye ise bu gazın 21 milyar metreküpünü satın alma imkanına kavuşarak Rusya bağımlığını ve enerji ihtiyacını karşılamış olacak.

16-07/29/tanap-boru-hatti.jpg

SOCAR-Türkiye ve Azerbaycan ilişkilerinin ekonomik boyutunu vermemin amacı bu ilişkilerin hem ekonomik değerinin hem de stratejik değerinin önemini ortaya sermek içindi. Sizce bu kadar önemli ve Türkiye’ye güç katacak proje FETÖ yapılanması tarafından kendi haline bırakılabilir miydi? İşte cevaplar:

KOÇ’TAN PETKİM’E GEÇTİ

SOCAR-Türkiye CEO’su olan Kenan Yavuz’un 24 Nisan 2016’da CEO’luk görevini bırakıp sadece yönetim kurulu üyelikleri ile devam ettiği açıklanıyor. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, “SOCAR Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı olarak Bakü’de görev yapmakta olan Zaur Gahramanov, SOCAR Türkiye Genel Müdürlüğüne getirildi. Petkim ve SOCAR Türkiye’de 2008 yılından bu yana üstlendiği görevlerle SOCAR Türkiye grup şirketlerine büyük katkı sağlayan Kenan Yavuz CEO’luk görevinden ayrılırken, yeni dönemde grup şirketlerindeki yönetim kurulu üyeliklerini devam ettirecek” denilmişti. 

Aynı açıklamada bir diğer isim ise Azerbaycan’a döneceği söylenen Samir Kerimli.

EKİM 2015’DE A HABER

Paralel yapının örgütlenmesi hakkında geçen yıl a haber’de önemli bir analiz yayınlanıyor. Haberden bazı alıntılar vererek analize kısaca bakalım:

“Edinilen bilgilere göre Paralel Devlet Yapılanması, SOCAR’da ‘Beyaz Türk’ olarak tabir edilen kişiler üzerinden arka planında cemaatin olduğu etkili olduğu bir yönetim kurdu. Gülenistler, bu yönetimi kurumsallaştırmak, Türkiye’deki enerji sektöründe AK Parti ile devlet yanlılarının tasfiyesini sağlamak ve stratejik açıdan son derece önemli olan sektörü orta ve uzun vadede kontrol etmek istiyor.”

“Cemaatin enerji sektörüne ilişkin stratejilerini belirleyen isimlerden biri, Hazar Strateji Enstitüsü’nün Genel Sekreteri Haldun Yavaş. Çoğu üyesi cemaate yakın olan Hazar Strateji Enstitüsü, SOCAR tarafından finanse edilen İstanbul merkezli bir ‘think tank’.”

“SOCAR’ın Genel Müdürü Kenan Yavuz ise, cemaatten olmadığı için Paralel Yapı tarafından etkisizleştirilmiş bir isim. Daha önce Petkim’de Genel Müdür olarak görev yapan Yavuz, Kemal Unakıtan’ın Maliye Bakanlığı döneminde bu göreve getirilmiş.”

“Yüzde 51 hissesi 2008’de SOCAR’a satılan Petkim’in Genel Müdürü Sadettin Korkut’un cemaat bağlantısı ise Naksan’da genel müdürlük yaptığı döneme dayanıyor. Korkut, Azerilerin cemaat kolu tarafından destekleniyor.”

DÜN NE OLDU?

Dün (28 Temmuz 2016 tarihi itibariyle) Socar-Türkiye’den yapılan açıklamaya göre; SOCAR Petkim Petrokimya Holding A.Ş Genel Müdürü Saadettin Korkut’un 18,30’da istifa ettiği ve ardından 20,00’de FETÖ/PDY operasyonu soruşturması kapsamında gözaltına alındığı açıklandı.  Korkut’un FETÖ’nün enerji alanındaki yapılanmasına yönelik göz altına alındığı öğrenildiği belirtildi. Ardından AA’ya düşen habere göre SOCAR Türkiye ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev’in açıklaması geldi.

KİLİT İSİMLER

“SOCAR Türkiye ve iştiraklerinde yeniden yapılanma süreci, yeni yatırımları da kapsayacak şekilde devam edecek” diyordu. 25 Ekim 2015 tarihli haber analizde ise Vagif Aliyev hakkında şu notlar vardı: “Samir Kerimli üzerinden en çok etkiye sahip isimlerden biri de SOCAR Türkiye’nin ve PETKİM’in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Vagıf Aliyev. Vagıf Aliyev’in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le bir akrabalığı yok, sadece isim benzerliği. Vagıf Aliyev’in Samir Kerimli gibi Paralel Yapı’nın etkin isimlerinin önünü açtığı belirtiliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN