Başrolü Oscar’lık bir trajedi

Başrolü Oscar’lık bir trajedi

ABD’de 2013’teki Boston Maratonu saldırısında bacaklarını kaybeden Jeff Bauman’ın yaşam öyküsü ‘Stronger’da anlatılıyor. Filmde ABD’nin yeni bir kahraman çıkarma çabası beyazperdeye yansıyor. Jeff’i canlandıran Jake Gyllenhaal ise performansıyla ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar ödülünün güçlü adayları arasına adını yazdırıyor.

ERKUT TEZERİ / İSTANBUL

Tarih 15 Nisan 2013. ABD’nin Massachusetts eyaletinin başkenti Boston’da her yıl düzenlenen maraton esnasında bombalı saldırı gerçekleşti. Sonrasında bombacılar yakalandı ama üç kişi yaşamını yitirdi, 250’den fazla kişi yaralandı; aralarından bazıları uzuvlarını yitirdi. Maratonu izlemek için seyircilerin arasında bulanan Jeff Bauman da kurbanlardan yalnızca biri. Patlamada iki bacağını kaybetti, televizyonlara ve futbol maçlarından önce sahalara çıktı, bayrak salladı, pes etmeyeceğini tüm dünyaya göstermek istedi. Jeff Bauman’ın yaşam öyküsü kendi yazdığı ‘Stronger’ kitabından aynı isimle uyarlanan yapımda anlatılıyor. Filme Jeff karakterini canlandıran Jake Gyllenhaal etkileyici oyunculuğuyla damga vururken ABD’nin yeni bir kahraman çıkarmaya çalışması da objektif bir tutumla gözler önüne seriliyor.

‘Stronger’da Jeff Bauman, maratona katılmak isteyen eski kız arkadaşı Erin Hurley’in gönlünü kazanabilmek için yarışı izlemeye karar veriyor. Vakit geliyor, seyirciler kenara sıralanmış koşucuların geçişini seyrederken bir anda bomba patlıyor. Hastanede gözlerini açan Jeff’in iki bacağına da doktorlar ampütasyon yapıyor. Ailesi çok üzülürken kız arkadaşı Erin sorumluluğu üzerine alıyor ve Jeff’le ilgilenmeye başlıyor. Bu süreçte tabii özellikle anne Patty Bauman da harap oluyor. Filmde Patty karakterini canlandıran Miranda Richardson’ın da ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dalında Oscar’a aday olması kaçınılmaz.

17-12/22/maxresdefault.jpg

Filmin artıları arasında; iyi oyunculuk, duygu sömürüsü yapmaması, Amerikan milliyetçiliğinden uzak durması ve kahraman isteyen ABD’nin vizyonunun oturaklı bir biçimde yansıtılması yer alıyor. İyi oyunculuk anne ile oğulun performanslarıyla ortaya çıkarken duygu sömürüsünden uzak durulması hem yönetmenin hem de kitabı uyarlayan senarist John Pollono’nun tutumuyla beliriyor: Bacaklarını kaybeden Jeff’in yaşadıkları ‘Babam ve Oğlum’ misali tabiri yerindeyse gözyaşı döktürürmüş. Ancak gerek kültürel farklılıklar gerekse de yönetmen ve senaristin yönelişi bunu engelliyor. Milliyetçilikten uzak durulması ise şöyle gelişiyor: Patlamada ölen veya yaralananların ten rengi beyazmış-siyahmış; inancı varmış-yokmuş, dahası ABD vatandaşıymış-değilmiş bunların üzerinde durulmuyor. Bir de kahraman isteyen ABD var ki, ‘Stronger’da bunu da görüyoruz. Ve o zaman anlıyoruz; ABD için bombacıların yakalanmasından çok bunu bir kahramanın yapması önemli!

KARAR'IN PUANI: 10 / 7

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN