Beyaz et Japonya’ya kanatlanacak

Beyaz et Japonya’ya kanatlanacak

Japonya’nın kanatlı eti ithalat yasağını kaldırdığını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, söz konusu ülkenin 3 milyar dolarlık önemli bir pazar konumunda bulunduğunu söyledi. Bakan Zeybekci, Uzakdoğu’da pazar çeşitliliğinin de genişletileceğini duyurdu.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Japonya’ya kanatlı eti ihracatının önündeki engeller tamamen kaldırıldığını açıkladı. Türkiye’nin önceki senelerde muhtelif hayvan hastalıkları nedeniyle Japonya’ya kanatlı eti ihraç edemediğini anımsatan Zeybekci, bu ülkenin kanatlı eti ve ürünlerinde 3 milyar doları aşan ithalatıyla en önemli pazar konumunda bulunduğunu kaydetti. Japonya’nın Türkiye’den söz konusu ürünlerin ihracatını gerçekleştirmesi için 2014 yılında Ekonomi Bakanlığının koordinatörlüğünde girişimlerin başlatıldığını anlatan Zeybekci, bu doğrultuda 2015’ten bu yana Japon tarafıyla teknik müzakerelerin yürütüldüğünü, ayrıca konunun Bakanlığınca, Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşmaları Müzakereleri gündemine defaatle taşındığını bildirdi. Eş zamanlı olarak Japonya’da teknik ticaret heyet organizasyonları düzenlendiğini ve bu kapsamda Japonya’nın kanatlı eti ithalatının tamamına yakınını gerçekleştiren firmalardan müteşekkil “Japonya Et Ürünleri Ticari Birliği” ile eşgüdümlü faaliyetlerde bulunulduğunu da belirten Zeybekci, “Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla yakın iş birliği içinde ve Bakanlığımız girişimleri neticesinde önceki gün itibarıyla kanatlı etinin Japonya’ya ihracatı mümkün hale geldi. Sonuç olarak ülkemizden Japonya’ya yönelik kanatlı eti ihracatının önündeki engeller tamamen kaldırıldı” ifadelerini kullandı. Zeybekci, bir ada olması sebebiyle gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları konusunda dünyanın en hassas ülkelerinden biri olan Japonya’nın Türkiye menşeli kanatlı eti ithalatı yasağını kaldırmış olmasının ülke için önemli bir referans teşkil ettiğini vurguladı. Bakan Zeybekci, “Bu bağlamda Japonya pazarında yer edinilebilmesine yönelik çalışmalar son sürat yürütülüyor. Öte yandan Japonya pazarına giriş çalışmaları diğer Uzakdoğu ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek pazar çeşitliliğinin sağlanmasını ve başta kanatlı eti olmak üzere hayvansal ürünlerimizin söz konusu coğrafyadaki pazar payının artırılmasını amaçlıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

İSRAİL’E DOMATES TOHUMU SATIYORUZ 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin zaman zaman almasına karşın, İsrail’e domates tohumu ihraç ettiğini söyledi. Türkiye’nin son dönemlerde Ar-Ge çalışmalarıyla yerli tohum üretiminde önemli yerlere geldiğini söyleyen Fakıbaba, özellikle İsrail tohumlarıyla ilgili yanlış inanışlar olduğunu savundu. Fakıbaba, şunları söyledi: “Ülkemizde üretilen tohumların yüzde 70’i bakanlığımızca geliştirilmektedir. Yanlış anlaşılan bazı şeyler var, ‘biz tarımda domates tohumunu bile İsrail’den alıyoruz...’ Zaman zaman alabiliriz ama biz İsrail’e domates tohumu ihraç ediyoruz. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN