Bodrum'un hayalet köyünde 2 kişi yaşıyor

Bodrum'un hayalet köyünde 2 kişi yaşıyor

Bodrum'a bağlı Geriş Mahallesi'ne 1 kilometre uzaklıkta, dağlık bölgedeki 600 yıllık Sandıma köyü, ilgisizlik kurbanı. Kentsel SİT alanı ilan edilen yerleşimin turizme kazandırılması için çağrı yapıldı.

Bodrum'a bağlı Geriş Mahallesi'ne 1 kilometre uzaklıkta, dağlık bölgedeki 600 yıllık Sandıma köyü, ilgisizlik kurbanı. Kentsel SİT alanı ilan edilen yerleşimin turizme kazandırılması için çağrı yapıldı. 

18-02/06/5a7968fc18c7731f687d4bc3-1.jpg

Yalıkavak Mahallesi'nin ilk yerleşim yeri olan 600 yıllık tarihi Sandıma köyü, bölgeden yaşanan göçler nedeniyle unutuldu.

18-02/06/8865464.jpg

Taş evlerin yer aldığı köy, Büyükşehir Yasası sonrası Yalıkavak'tan Geriş Mahallesi'ne bağlandı. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nce kentsel sit bölgesi ilan edilen köy, çobanların ve hurdacıların meskeni oldu.

Köyde doğmuş olan, Osmanlı'nın 186'ncı Şeyhülislamı Ömer Lütfü Efendi'nin yaptırdığı çeşmenin de aralarında bulunduğu birçok eski yapı kaderine terk edildi. Tamamen terk edilen köyde, mülk sahibi olarak sadece resim ve heykel sanatçısı İsmail Erkoca ve Nurten Erkoca yaşıyor. Tapulu olmasına karşın sahipsiz kalan evleri, bölgeye gelen hurdacı ve çobanların kullandığı görüldü.

18-02/06/8865458.jpg

Bazı mülk sahiplerinin evleri işgal eden bu kişileri polise şikayet ettiği, ancak güvenlik güçlerinin bölgeden ayrılmasıyla bu kişilerin meskenlere tekrar döndüğü belirtildi.

BU KÖY HAYATA KAZANDIRILMALI

Geriş Muhtarı Kayacan “Burası bölgedeki Osmanlı zamanındaki tek Türkmen köyü. Yaklaşık 80 tane ev var. Osmanlı'nın 186'ncı Şeyhülislamı Ömer Lütfü Efendi burada doğdu büyüdü ve izlerini bıraktı. Uzun bir süredir çobanlar kalıyor. Köy, çöplük haline geldi. Evleri kullanmaya başlayan bazı kişiler kimseyi içeri sokmuyor. Tarihi yerleşimi gezmek isteyenler, tacize uğruyor. Köy, kentsel planlamada sit alanında. Anıtlar Kurulu tarafından bir proje hazırlanmasını bekliyoruz. Buraya eskiden turlar düzenlenirdi. Yerli ve yabancı turistler, doğa fotoğrafçıları gelirdi. Son 2 yıldır turistler köye giremiyor. Turistler tacize uğradıkları için turlar iptal edildi. Tarihi köyün koruma altına alınıp, insanların gezebileceği, kentin geçmişini öğrenebileceği ve kültür turizmine kazandırılabilecek bir yer olarak düzenlenmesini istiyoruz. Gelip görsünler. Şu anda Sandıma'nın durumu içler acısı. Böyle tarihi güzellik, yarımadanın hiçbir  Sandıma'da yaşayan tek mülk sahibi İsmail Erkoca (71) ise "Burası işgal edildi. Tarihi yerleri gördükçe içimiz sızlıyor. Belediye, kaymakamlık, polis, jandarma müracaat etmediğimiz yer kalmadı. Gelin burayı işgal altından, çöplük halinden kurtarın dedik. Sözümüzü dinletemedik devlet burada gücünü göstermeli. 600 yıllık bir köyün ne idüğü belirsiz kişiler tarafından işgal edilmesini önlemeli tekrar hayata kazandırmalı. Bu iş bu kadar zor mu yazılı sözlü her makama durumu ilettik yardım bekliyoruz, bu değerler hepimizin" dedi.

MUĞLA/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN