Boğaziçi Üniversitesi, Zika virüsü için araştırma başlattı

Boğaziçi Üniversitesi, Zika virüsü için araştırma başlattı

Çoğunlukla Afrika, Güneydoğu Asya ve Pasifikler'de rastlanan Zika virüsüyle ilgili Boğaziçi Üniversitesi'nde araştırma başlatıldı. Araştırmacılar, virüsün yayılımının Türkiye için 2050-2060'tan önce olacağını öngörmediklerini açıkladı.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırmaları Merkezi, Flavivirus grubundan bir RNA virüsü olan ve insanlara sivrisinek ısırmasıyla ile bulaşan bir hastalığa yol açan Zika virüsünün, Türkiye'deki yayılımı konusunda ilk bilimsel çalışmayı başlattı.

TÜRKİYE'DE BİLİNMİYOR

Çalışmayı Zeynep Yılmaz, Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Orhan Yenigün ve İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz danışmanlığında yürütüyor. Prof. Dr. Orhan Yenigün, Zika virüsünün Türkiye'de çok fazla bilinmediğini belirterek, gelecek dönemlerde beklenen tehlikeleri belirlemeyi hedeflediklerini söyledi. Yenigün "Aedes Aegypti'nin (sivrisinek), Zika virüsü dışında, sarı humma ve sıtmanın da taşıyıcısı olduğunu düşünecek olursak gelecek dönemler için ülkemizi bekleyen riskleri belirleyerek, bu konuda gerekli uyarıları yapmayı amaçlıyoruz. Gündüz veya gece ısırabilen bu sivrisinek yolu ile virüs kana geçip vücuda yayılıyor. Özellikle hamile kadınlarda embriyoya geçip bebeğin bazı deformasyonlarla (mikrosefali) doğması gibi ciddi sorunlara yol açıyor. Bu nedenlerle hamilelerin, çok sayıda Zika vakasına rastlanan Güney Amerika ülkeleri ve diğer bölgelere mümkünse seyahat etmemesi, herhangi bir nedenle bu bölgeleri ziyaret etmesi gereken kişilerin mutlaka uzun ve koruyucu giyinmesi tavsiye ediliyor" diye konuştu.

KARADENİZ'DE GÖRÜLMEZ

Zika virüsüyle ilgili senaryolara da değinen Yenigün, şöyle devam etti: "İklim değişikliği öngörülerinde farklı senaryolar düşünüldüğünde, virüsün muhtemel genişleme alanlarıyla ilgili olarak Tip 1 ve Tip 2 yayılma evrelerinin Türkiye'de görüleceğini düşünmüyoruz ancak Tip 3 ve Tip 4 yayılma evrelerinin önümüzdeki yıllarda, Karadeniz Bölgesi haricinde, Türkiye'nin farklı bölgelerine yayılabileceği, bunun da yağış rejiminin değişmesi ve sıcaklıkların artmasına bağlı olarak gelişebileceği tahmin ediliyor. Yayılımın Türkiye için 2050-2060'tan önce olacağını öngörmüyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN