Booking kararı yanlış ortak çıkarlar gözetilmeli

Booking kararı yanlış ortak çıkarlar gözetilmeli

Booking’in Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulması kararına itiraz eden şirket yetkilileri makemeden olumsuz cevap aldı. Bakan Zeybekci ise konuyla ilgili, “Booking.com gibi şirketlerin yasaklanması yanlış. Tarafların ortak çıkarı gözetilmeli” dedi.

Geçtiğimiz aylarda Booking.com’a haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle dava açılmıştı. Dava sonucunda İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, online rezervasyon sitesinin Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı vermişti. Karar sonucunda mahkemenin açıklaması şöyle olmuştu: “Booking.com BV şirketinin, Booking.com internet adresi üzerinden veya oluşturacakları başka bir adres üzerinden, Türkiye’de yerleşik otel, konaklama tesislerinin pazarlanması ve pazarlanmasına aracılık edilmesi yönündeki faaliyetin durdurulmasına, bu konuda Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) yazı yazılmasına karar verildi.” Dün Booking ile ilgili gerçekleştirilen mahkeme sonucundan da olumsuz karar çıktı. İstanbul’da katıldığı “Marka Türkiye” etkinliğinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Booking.com gibi şirketlerin yasaklanmasının yanlış olduğunu söyleyerek, “Tarafların ortak çıkarı gözetilmeli” dedi. Kararla ilgili Booking.com yetkilileri ise şunları söyledi: “Mahkemenin ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına yönelik yaptığımız itirazın reddine karar vermesi tarafımızda hayal kırıklığı yaratmıştır. Gerekçeli kararın her bir tarafa tebliğini takiben 2 haftalık yasal süre içinde karara itiraz edeceğimizi bildiririz. Türkiye yasalarına ve hukukuna her zaman bağlı kalacağımızı bu vesileyle yinelemek isteriz. Dolayısıyla itirazımızın değerlendirileceği süre içerisinde Türkiye’den Türkiye içerisine yapılan işlemlere erişim mümkün olmayacaktır. Ancak Türkiye’den yurtdışına ve yurtdışından Türkiye’ye yapılacak rezervasyon hizmetlerimiz kesintisiz devam edecektir. Hizmetlerimizin, Türk turizmine katkıda bulunmak adına bizimle iş birliği yapan 13 binden fazla otel için hatırı sayılır bir konaklama potansiyeli ve katma değer yarattığına inanıyoruz. Birçok otel, ihtiyati tedbir kararının yol açtığı hizmet kesintisinden telafisi çok zor olan ölçekte zarar gördüğünü beyan etmiş ve davaya müdahil olmuştur. Dolayısıyla dava ile ilgili haklılığımıza dair inancımız devam etmektedir.”

GELİN KONUŞALIM

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Booking.com’un Türkiye’den gerçekleştirilen online rezervasyon faaliyetlerinin kısıtlanmasına yönelik mahkemece alınan ihtiyati tedbir kararına ilişkin başvurunun reddiyle ilgili, yargı ile ilgili söyleyeceği bir şey olmadığını söyledi. Zeybekci, “Biz de katılıyoruz. Doğru kararlar yani... Türkiye’de ticaret yapıp, kar, gelir elde edip ‘Ama ben Türkiye’deki vergi ile ilgili düzenlemelere tabi olmam’ demeniz kabul edilebilir değil. Mahkemelerin verdiği karar doğrudur. Ama biz Ekonomi Bakanlığı olarak kendilerine şunu söylüyoruz; ‘İsteğiniz ne? Biz faaliyet göstermenizi istiyoruz. Gelin, bunu konuşalım’ diyoruz. Arkadaşlarımızın teması oldu. Kendilerine bu yönde biraz daha anlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Çözmemiz de gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YERLİ OTODA ORTAM UYGUN DESTEK VAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonuyla düzenlenen Marka Türkiye Konferansı’nda açıklamalarına devam eden Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TOBB üyelerinden istediği yerli otomobil üretimine ilişkin soru üzerine, “Şu anda uygun ortam var gibi... Proje bazlı yatırım teşvik sistemimizin içerisinde yerli otomotivin üretimi için yeterli destek var. Her şeyi pazarlık edebiliriz. Kamu alım garantisini ben çok önemsiyorum” dedi. Türkiye’de bir taksi tasarımı yapılabileceğini, bunun yerli olarak üretilebileceğini ve bunu destekleyebileceklerini ifade eden Zeybekci, Rekabet Öncesi İş Birliği Desteği’nin, Türkiye’nin kendi devlerini yaratması adına çok önemli olduğunu vurguladı.

‘SEN GİT YASAKLADIK DEMİYORUZ’

Nihat Zeybekci, e-ticaret sitelerinin artık kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, “Buna uygun hukuki düzenlemeleri yapıyoruz. Bu şirketler de Türkiye’de ticaret yaparken, iki tarafın da razı olacağı çözümler bulmamız gerekiyor. Yani ‘yasakladık seni, git.’ Yok böyle bir şey... Var olanı bize uygun hale getirmeliyiz. Hukukun üstünlüğünü elden bırakmadan, haksız rekabete dikkat ederek, Türkiye’de sisteme dahil olan Türk şirketleri koruyarak bunu yapmak zorundayız” dedi. Dünyanın her yerine Türk Ticaret Merkezleri açtıklarını belirten Zeybekci, Türkiye’nin markalarını yaratmak için başlatılan Turquality desteklerinin bu yıl en yüksek seviyeye çıkacağını, bu yıl için ayrılan 700 milyon liralık ödeneğin artırılabileceğini bildirdi. Zeybekci demir-çelik fiyatlarıyla ilgili ise şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de özellikle inşaat sektöründeki demirle ilgili geçici olduğunu zannettiğimiz bir yükseliş gördük. Ancak bakınca geçici artış kalıcı hale geliyor. Türkiye’deki üretimi koruma amacıyla koymuş olduğumuz geçici ithalat vergilerini sıfırlamaya kadar varabilecek bir tedbiri bugün ya da yarın duyuracağız, açıklayacağız.” 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN