Borç yapılandırmada taksit süresi Mart’a uzasın

Borç yapılandırmada taksit süresi Mart’a uzasın

Trafik cezaları, motorlu taşıt, emlak vergisi ve sigorta priminden kaynaklanan 83.8 milyar liralık borç yapılandırıldı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kanundan yararlanmak için ocak ayındaki ikinci taksitin de ödenmesi uyarısında bulunurken, esnaf kesimi 3 ay daha süre istedi.

Borçların yapılandırılması vatandaş ve esnafa rahat bir nefes aldırdı. Kanunun çıktığı üç aylık dönemde 8.5 milyon kişinin 83,8 milyar liralık vergi borcu ve cezası yapılandırıldı. Bugüne kadar 14 milyar lira tahsilat yapıldığını açıklayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, kanunun verdiği haktan yararlanmak için, ocak ayında ikinci taksit ödemesinin de yapılması uyarısında bulunurken, süreyi kısa bulan esnaf da 3 ay daha ek süre istedi. Borçların yapılandırılması ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Ağbal, TBMM’de kabul edilen ve Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nda değişiklik yapan düzenlemeyle, indirimli oranda mal ve hizmet tesliminde bulunan mükelleflere, nakden iadelerin aynı yıl içinde yapılacağı müjdesini verdi. Bunun için Maliye Bakanlığı’nın yetkilendirildiğini bildiren Bakan Ağbal, “Maliye Bakanlığı verilen bu yetki uyarınca mükellefler, alışları sırasında ödedikleri ancak mahsup yoluyla alamadıkları katma değer vergisini yıl içinde nakit olarak alabilecek” dedi. Ağbal, özellikle finansman ihtiyacı içinde olan işletmelerin bu yolla hem finansman imkanı elde edeceklerini hem de finansman maliyetinden kurtulacaklarını vurguladı. Düzenleme ile KDV’nin işletme sermayesi üzerinde oluşturduğu yükün hafifleyeceğine işaret eden Ağbal, şunları kaydetti: “Mevcut mevzuata göre mükelleflerimiz, indirimli orana tabi mal ve hizmet teslimleri nedeniyle yüklendikleri KDV’lerini ilgili yılda sadece mahsuben iade alabilmekte ancak nakden iade almak istediklerinde ertesi yılı beklemek zorunda kalmaktadırlar. Hükümet olarak yaptığımız bu düzenlemeyle belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları itibarıyla yılı içerisinde mahsuben iade edilmeyen verginin, yine belirlenen dönemler, örneğin üç aylık, altı aylık dönemler itibarıyla nakden iade edilebilmesine imkan sağladık. Bu şekilde şirketlerimize, mükelleflerimize olan KDV borcumuzu erken aşamada ödeme imkanı getirdik.”      

İade yoluyla, finansman ihtiyacı hisseden işletmelere önemli bir imkan sağlanmış olacağının altını çizen Bakan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz gibi bazı mal ve hizmet teslimlerinde perakende veya toptan aşamada katma değer vergisi yüzde 1 veya yüzde 8 olduğu halde bu malları satan veya üreten işletmelerimiz alışlarında yüzde 18 katma değer vergisi ödüyorlar. Bu durumda işletmelerimiz devletten alacaklı hale geliyor. Mevcut durumda bu borcumuzu bir sonraki yıl içinde nakit olarak ödüyoruz. İşte burada yaptığımız  düzenlemeyle bu borcumuzu yıl içinde ödeme imkanı getirdik. Maliye Bakanlığı olarak bütçe imkanlarını da dikkate alarak yetkimizi kullanmak suretiyle özellikle ekonomide canlanmaya destek olacak lokomotif ve stratejik sektörlerde geçici düzenlemeler yapacağız. Bu düzenleme özel sektör işletmelerimiz için önemli bir imkan olacak.” Maliye Bakanı Ağbal, ayrıca bu ay içinde bütün vatandaşları ilgilendiren iki önemli ödeme olduğunu anımsatarak, “Biliyorsunuz 6736 sayılı Alacakların Yapılandırılması Kanunu ile çok önemli imkanlar getirdik. Vatandaşlarımız kanuna büyük ilgi gösterdi. Vergi alacaklarının yeniden yapılandırması kapsamında bugüne kadar 8,5 milyon başvuru aldık, 83,8 milyar lira alacağı yapılandırdık, yaklaşık 14 milyar lira tahsilat yaptık. Bu ay yapılandırma yasası kapsamında ikinci taksitlerin ödenmesi gerekiyor. Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanabilmek için ilk iki taksidin süresinde ödenmesi şartı var. İlk taksitlerini ödeyen vatandaşlarımız, bu ay ikinci taksitlerini ödemeyi unutmasınlar. Lütfen ödemeleri son güne bırakmadan ödesinler” diye konuştu. Motorlu Taşıtlar Vergisinin (MTV) ilk taksidinin de bu ay ödenmesi gerektiğine dikkati çeken Ağbal, “Motorlu taşıtlarımızın 2017 vergilerine ait ilk taksitleri ödemeyi unutmayalım” uyarısında bulundu.

3,9 MİLYON VATANDAŞ MTV BORÇLUSU

Motorlu taşıtta 3,9 milyon vatandaşın motorlu taşıtlar vergisi bulunuyordu.

Trafik para cezası borcu olan 4,2 milyon vatandaş olurken, 3,9 milyon mükellefin borcu 1000 liranın altında.

Yine yasa kapsamında 442 liralık trafik cezası 167 liraya kadar düşüyor.

Askerlik para cezası, seçim para cezası, nüfus para cezaları da kapsamda. Karayolları’ndan usulsüz geçişlerle kesilen para cezaları da taksit ve düşük tutarla ödenebildi.

Öğrenim kredisi alıp da ödeyemeyen 580 bin öğrenci de kapsama alındı. Bunların 1,4 milyar lira öğrenim kredisi borcu bulunurken, kanun kapsamında bu borçlar düşük tutarlarla ödenebiliyor.

Belediyelere olan emlak vergisi borçları da düzenleme kapsamında, çevre temizlik vergisi kapsamda.

Vergi dairesine borcun tutarı 50 lira ve altındaysa bu borç tamamen silindi. Böylelikle devlet, 29 milyon adet dosyayla 1,2 milyarlık kamu alacağından vazgeçmiş oldu.

67 milyar liralık prim borçları da yasa kapsamına alındı. Sağlık sigortası kapsamında 5,9 milyon vatandaşın 10,3 milyar liralık borcu da yapılandırılan borçlar arasında.

MALİYE’YE MÜRACATTA BULUNDUK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, borç yapılandırmada sürenin biraz daha uzatılması gerektiğini, çünkü terör saldırılarının da etkisiyle piyasaların durgun olduğunu ifade etti. Palandöken, “Bu yapılandırma, esasen olumlu bir şans, ancak süre çok kısa tutulmuş. Yaşananlar nedeniyle insanlar dükkanlarda rahat rahat alışveriş yapamıyorlar. Bu durumu görüp, süreyi en az 3 ay uzatmaları lazım. Biz, Maliye Bakanlığı’na süre uzatımı için resmi başvurumuzu dün itibariyle yaptık. Biliyorsunuz KOSGEB’de kredi veriyor, en az 15 bin kişi buradan kredi alacak. Ek süre verilirse, 10 binlerce insan borçtan kurtulacak. Hem devlet kazanacak, hem de insanlar borçtan kurtulacak” dedi.

18 TAKSİTTE ÖDEME İMKANI

Yasal düzenlemeyle yapılandırılan borçlar, 30 Haziran 2016 ve önceki dönemleri kapsamıştı. Temmuz ayındaki borçlar bu yasa kapsamında yer almamıştı. Bu kapsamda vatandaşlara borçlarını, peşin ve taksitli olmak üzere iki yöntemle ödeme imkanı getirilmişti. Yapılandırmadan yararlanmak isteyenler borçla ilgili kurumlara başvurarak, indirimden yararlandırılmıştı. İlk taksit ödemesi kasım ayında başlamış, sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit ödemesi aralık ayında gerçekleştirilmişti. Böylelikle vatandaşlar, 6-9-12-18 taksitle iki ayda bir ödeme yapabilirken, peşin ödemelerde büyük kolaylık sağlanmıştı. Ancak yapılandırma için ilk iki taksite önem verilmiş, bu yapılmazsa borç tutarının eski rakama döneceği bildirilmişti.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN