Brüksel'deki terör saldırını IŞİD üstlendi | IŞİD nedir? IŞİD'in Avrupa planı ne?

Brüksel'deki terör saldırını IŞİD üstlendi | IŞİD nedir? IŞİD'in Avrupa planı ne?

Belçika'nın başkenti Brüksel'de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı saldırıları IŞİD üstlendi. Mısır medyasından servis edilen habere göre, üstlenme açıklaması IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı'nda yayınlandı. Peki IŞİD'in Avrupa planı ne? Belçika'nın Avrupa açısından önemi ne? İşte Belçika ve IŞİD'in arasında bazı ipuçları...

Brüksel'deki havalimanında yaşanan çifte patlama, ülkeyi yasa boğdu. İntihar saldırısının neden olduğu patlamalarda en az 14 kişi yaşamını yitirdi 96 kişi de çeşitli yerlerinden ağır yaralandı. Belçika daha bu çifte saldırının şokunu atlatmadan Brüksel Maelbeek metro istasyonunda da bir bomba patladı. Brüksel Belediye Başkanı, bu patlamada ise 20 kişinin hayatını kaybettiğini, 106 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Kentteki tüm otobüs, tramvay ve metro seferleri durduruldu. Halka "Evlerinizden çıkmayın" çağrısı geldi. Herkes olayın faillerini merak ederken IŞID'e yakın Mısır merkezli haber ajansı Emek, dünyayı dehşete düşüren saldırıyı IŞİD terör örgütü tarafından yapıldığını belirtti.

SALDIRIDA IŞİD İDDİASI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı saldırıları IŞİD üstlendiği iddia edildi. Mısır medyasının aktardığı habere göre, IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı'nda yayınlandı.

SALAH ABDESLAM İNTİKAMI

Brüksel'de meydana gelen patlamalar, Paris’teki terör saldırılarının bir numaralı şüphelisi Salah Abdeslam'ın yakalanmasından 4 gün sonra gerçekleşmesi IŞİD şüphelerini daha da artırdı.

Salah Abdeslam, 13 Kasım 2015'te Fransa'nın başkenti Paris'te 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından Cuma günü Brüksel’de yakalanmıştı. Terör örgütü IŞİD'in Abdeslam'ın yakalanmasına karşı yapılan bir intikam saldırısı olduğu iddialar arasında.

IŞİD'İN AVRUPA PLANI

Geçtiğimiz aylarda İstihbarat birimleri IŞİD'in Libya'daki planlarına ulaştı. Akdeniz'i 'kaos denizi'ne çevirmeyi hedefleyen terör örgütü, Akdeniz'den göndereceği göçmenlerle Avrupa'yı karıştırmayı planlıyor.

IŞİD geçtiğimiz yılbaşında intihar timini Libya üzerinden İtalya’ya gönderdiği ve saldırı hazırlığında olduğu iddia edildi. Türkiye’ye giren 5 kişilik IŞİD grubu için güvenlik birimlerine uyarı gönderilmişti.

İstihbarat, IŞİD’in ABD’deki 11 Eylül saldırılarına benzer biçimde eylem yapmayı hedeflediği ve bu amaçla en az 500 kişilik IŞİD’linin çatışma bölgelerinde eğitime alındığı ve bu grubun büyük bölümünün Eylül-Ekim döneminde Libya üzerinden İtalya’ya gönderildiği bilgisine ulaşmıştı.

IŞİD NEDİR?

Kendilerine 'Irak Şam İslam Devleti' olarak nitelendiren terör örgütü IŞİD Irak ve Suriye'de faaliyetlerini devam ettiriyor. Irak,Suriye,Filistin ve Ürdün topraklarında Şeriat dayalı bir devlet kurma amacıyla görev yapan IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi terörist liderler aranma listesinde zirvede yerini koruyor. 2004 yılında Tevhid ve Cihad adıyla Ebu Musa Zervaki tarafından Irak'ta kurulan ve Usame Bin Ladin kurduğu El Kaide katılan örgüt daha sonra adını Mezopotamya El Kaide olarak değiştirdi. 2006 yılında ise ismine Mücahitler Şurası Konseyi kuran ve Zervaki yönetiminde ad değiştiren örgüt Ömer El Bağdadi başa geçmesiyle Irak İslam Devleti kurduklarını duyurmuştu. Ebu Ömer El Bağdadi ve El Muhacir ölmeleri sonrası 2010 yılından beri örgüte Ebu Bekir El Bağdadi liderlik yapıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'te gerçekleştirdiği konuşmasına kadar, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne ilişkin tüm açıklamalarında örgütün kısaltılmış adıyla, yani "IŞİD" olarak bahsediyordu fakat Paris'te örgüt için ilk kez "DAESH (DAEŞ-DEAŞ)" terimini kullandı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı saldırıları IŞİD üstlendi. Mısır medyasından servis edilen habere göre, üstlenme açıklaması IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı'nda yayınlandı. Peki IŞİD'in Avrupa planı ne? Belçika'nın Avrupa açısından önemi ne?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN