Çatışmasız bölgelerde muhalif parlemento

Çatışmasız bölgelerde muhalif parlemento

İdlib’e yönelik operasyon konuşulurken, muhalif grup temsilcileri, aşiret ve STK liderleri ile akademisyenlerden oluşan 400 kişinin katıldığı konferanstan önemli kararlar çıktı. Muhalifler İdlib’i ele geçiren HTŞ’nin bertaraf edilmesinin yanısıra demokratik yönetim için ilk adımı attı.

HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL

İdlib’deki HTŞ kontrolünü bertaraf etmek ve askeri müdahale olmadan ortadan kaldırmayı hedefleyen Milli ve Halk İnsiyatifi, hafta sonu kente yakın bir noktada bulunan eski gümrük binasında yapılan konferansın sonuç bildirgesini açıkladı. Suriyeli muhalif gruplar, aşiret temsilcileri ve akademisyenlerin de aralarında olduğu 400 kişinin katılımıyla toplanan konferans, demokratik Suriye için ilk adımı attı. Sağlık, eğitim, siyaset, sendikalar, mahalli meclisler gibi 16 ayrı başlıkta çalışma grupları kuruldu. Bu grupların çalışmaları sonucunda önce Bağımsız Hakimler Kurulu, daha sonra da parlamento anlamına gelen Şura Meclisi kurulması kararı alındı. Meclisin oluşturulması sonrası ise ilk kez Suriye içinde bir Milli Başbakanlık Kabinesi kurulacak. Karar’a konferansın çalışmaları ile ilgili bilgi veren Türkmen Meclisi eski Başkanı Semir Hafez, son 7 yılda ilk olarak Suriye’nin içinde böyle geniş katılımlı bir toplantı yapılmasının önemini vurguladı. Suriye’nin her tarafından muhalif temsilcilerin, siyasi ve sosyal toplum örgütleri ve aşiretlerin liderleriyle konferansın gerçekleştiğini belirten Hafez, serbest bölgelerde demokratik bir devletin ön uygulamaları başlayacağını söyledi. Suriye Ulusal Cephesi Koalisyonu ve geçici hükümetleri ülkenin dışından değil içinden hareket etmeleri için davet ettiklerini belirten Hafez, ancak katılmaktan çekindiklerini ifade etti. Ciddiyet ve bağımsızlık açısından ilk örnek kabul edilen konferansın, İdlib’i, özgür bölgeleri ve devrimin rotasını kurtarmayı hedeflediği belirtiliyor. Heyet Tahrir Şam’ın inisiyatifi kabul etmesi ve sivil alanından tamamen çekilmesi için bir fırsat oluşturmayı amaçlayan oluşum, meşruiyet kazanırsa muhalefetin nefes alması ve canlandırılması için son şans olacağı belirtiliyor. İdlib’e yapılması plananan Türkiye, Rusya ve İran’ın ortak askeri operasyonuna ön almak için hedeflerin biran önce gerçekleştirilmeye çalışılacağı da vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN