CHP, anayasa için ‘yol’unu arıyor

CHP, anayasa için ‘yol’unu arıyor

TBMM Anayasa Komisyonu’nda gergin geçen görüşmelerin ardından anayasa değişikliği paketine karşı muhalefetini sertleştirmeye hazırlanan CHP’de izlenecek yeni strateji için formüller aranıyor.

CHP, AK Parti ve MHP’nin üzerinde uzlaştığı ve TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesine geçtiğimiz hafta başlanan başkanlık sistemini içeren anayasa paketi hakkında ne yapacağına karar vermek için yolunu arıyor. Gergin geçen Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerin ardından CHP’nin lider kadrosu, bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Grup Başkanvekili Engin Altay ve Anayasa Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun, Tezcan, Altay ve komisyon üyeleriyle görüşmesi, basına kapalı gerçekleşti. TBMM Anayasa Komisyonunda, anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesi sonrasında AK Parti ile CHP’li üyeler arasında yaşanan tartışmanın ele alındığı görüşmede, Anayasa değişikliği teklifine karşı CHP’nin izleyeceği yol değerlendirildi.

CHP’deki bu toplantı öncesinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanveki Engin Altay, parti genel merrkezinde biraraya gelerek ortak basın toplantısı yaptı. Tezcan, TBMM Anayasa Komisyonunda anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçilmesine ilişkin, “1982 Anayasası ‘aldı kaçtı anayasası’ydı, bu da bir ‘kaptı kaçtı anayasası’ haline getirilmeye çalışılıyor. 20 Temmuz darbesiyle Türkiye’yi OHAL rejimine teslim edenler, şimdi 20 Temmuz darbesinin bir yeni darbe hukukunu oluşturma peşindeler. Buna müsaade etmeme konusunda kararlıyız” dedi.

Tezcan, başından itibaren, bu anayasa değişikliğinin, Türkiye’ye bir rejim değişikliği getirdiğini söylediklerini anımsattı. Değişikliğin, demokratik cumhuriyeti ve hukuk devletini ortadan kaldırmaya dönük bir teklif olduğunu savunan Tezcan, “Bu nedenle, bu anayasa değişikliği basit bir kanun değişikliği teklifi ya da basit bir anayasa değişikliği teklifi değildir. Türkiye’nin 100 yıllık müktesebatını, milletin egemenliğini yok edip etmeme sorunudur” ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN