CHP’nin boykot kararı HDP endişesine takıldı

CHP’nin boykot kararı HDP endişesine takıldı

Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren anayasa teklifinin oylamasına katılmayıp Genel Kurul’u terk etmeyi planlayan CHP grubu geri adım attı. Söz konusu kararda HDP’nin daha sürecin başında boykot kararı almasının etkili olduğu belirtildi.

EROL METİN

 CHP’li vekiller yaşanan endişeyi “Ekseriyetimiz çekilmeden yana ancak HDP’yle aynı safta yer almak bize yaramıyor” sözleriyle özetledi. CHP yönetiminin sembolik protesto kararı ise geçerliliğini koruyor. Buna göre, anamuhalefet partisi, AK Parti’nin ‘CHP de onay verdi’ dediği bir maddenin ikinci tur oylamasında oy kabinine girmeyecek. Böylece ‘anayasa değişikliğinde uzlaşma olmadığı’ mesajı verilecek. FETÖ’nün darbe girişiminden sonra AK Parti, CHP ve MHP mini anayasa değişikliği konusunda uzlaşmıştı. Üç parti, yargının tarafsızlığının vurgulanması, askeri yargının kaldırılması, MGK’dan Jandarma Genel Komutanı’nın çıkarılması konularında ortak karara varmıştı. Her üç düzenleme de Türkiye’yi cumhurbaşkanlığı sistemine taşıyacak pakette yer alıyor.

Diğer yandan TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren anayasa değişikliği teklifinin oylaması devam ediyor. Cumhurbaşkanı yardımcılığı’nı düzeleyen 10’uncu madde, 343 oyla kabul edildi. Düzenleme, Cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilme imkanı tanıyor. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek. 341 oyla kabul edilen 11’inci maddeye göre, TBMM, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.  Olağanüstü Hal ilan edilmesini düzenleyen 12’inci madde 344 oyla Meclis’ten geçti. Cumhurbaşkanı, tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra seferberlik, ayaklanma, şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek. Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkeme kurulamayacağına dair 13’üncü madde de 343 oyla kabul edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN