Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongresi'nde yeniden Genel Başkan seçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kongresi'nde yeniden Genel Başkan seçildi

AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde oylama tamamlandı, Cumhurbaşkanı Erdoğan 998 gün sonra Yeniden Genel Başkan Seçildi. Erdoğan teşekkür konuşmasında 2019 mesajı verdi... İşte dakika dakika tarihi kongrede yaşananlar: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan Başbakan Binali Yıldırım'la birlikte sloganlar ve Dombra müziği eşliğinde Ankara Arena Salonu'na giriş yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti Genel Başkanlığı'na aday gösterildi, ardından yeni MKYK isim listesi açıklandı. Başbakan Binali Yıldırım'dan sora Erdoğan kürsüye çıktı. Erdoğan konuşmasında yeni döneme ilişkin çarpıcı mesajlar verdi. AK Parti tüzüğünde Rabia'nın da parti ilkesi olmasını öngören 9 madde değişti. Başbakan Binali Yıldırım'ın Başkan Vekili olmasını sağlayacak madde tüzüğe eklendi.

Karar Gazetesi partamento muhabiri EROL METİN tarihi AK Parti Kongresi'nden dakika dakika canlı aktardı:

18.30: Cumhurbaşkanı Erdoğan salondan ayrıldı. AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi sona erdi.

18.03: Cumhurbaşkanı Erdoğan teşekkür konuşması yapıyor. Erdoğan, tüm teşkilatların elden geçirileceğini söyledi. Hükümetin yılsonuna kadar atacağı adımların planlanacağını belirten Erdoğan şunları söyledi:

YENİ DÖNEMDE DAHA BÜYÜK İŞLER BAŞARACAĞIZ

Yeni dönemde daha büyük işler başaracağız. Bundan sonra tempomuzu daha da yükselterek çalışmayı sürdüreceğiz. AK Parti'nin her kademesindeki sizleri gönüldaşlarım olarak görüyorum. Milletimiz herhangi bir eksiklik gördüğünde bize mesajını veriyor. İstiklalimizi ve istikbalimizi canımızın üzerinde tuttuğumuzu 15 Temmuz'da ortaya koyduk.

Sizleri bir kez daha en kalbi duygularımla, hasretle muhabbetle selamlıyorum. Adalet ve Kalkınma Partimizin üçüncü olağanüstü kongremizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. 998 günlük hasretin ardından bugün duyduğum mutluluğu tekraren ifade etmek istiyorum. Şahsımı bir kez daha genel başkanlık görevine layık gördüğünüz için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Genel merkezimizin yönetim organlarımızın seçimini de tamamladık. MKYK’ya, disiplin kuruluna, demokrasi hakem kuruluna, siyasi erdem ve etik kuruluna asil ve yedek olarak seçilen tüm arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum.

BU KONGREMİZ BİR BAŞLANGIÇTIR

Bu kongremiz yeni bir başlangıçtır. Hem parti çalışmalarımızda, hem ülkemize ve milletimize yapacağımız hizmetlerde yeni bir döneme giriyoruz. Geçen 16 yıldaki tecrübemizden, bu tecrübelerin ışığında çok daha büyük işler başarmanın mücadelesini vereceğiz. Önümüzdeki aylar Türkiye’nin her alanda adeta bir sıçrama dönemi olacaktır. Bunun için kaybedecek bir anımız bile yoktur.

TEŞKİLATLARDA YENİ YAPILANMA

Bugün ifade ettiğim gibi bu yıl sonuna kadar bütün teşkilatlarımızı tümüyle elden geçirmek suretiyle önce teşkilatlarımızda bir yapılanmanın adımlarını atacağız. Bu arada da inşallah hükümetimizin şu yıl sonuna kadar atacağı adımları hep birlikte ele alıp, neleri yapacağız, ne gibi adımlar atacağız bunun çalışmalarını yürüteceğiz. Zira bundan sonraki dönem icraatta da sıçrama dönemi olacaktır. Tempomuzu daha da yükselterek çalışmamızı sürdüreceğiz.

MİLLETİN MESAJINI ALDIK

Eskiler önce refik sonra tarik derler. Yolumuzun doğruluğundan şüphemiz yok. Herhangi bir eksiklik aksaklık gördüğünde bize mesajını veriyor. Biz de milletle zıtlaşılmayacağının bilinciyle bu mesajın gereğini her seferinde yerine getirdik. 16 Nisan’da milletimiz bize bir mesaj daha verdi. Bu mesaj Türkiye’nin geleceği içn teklif ettiğimiz yeni yönetim sistemini desteklediği ama 2019 için çok daha fazla çalışmamız gerektiğidir. Biz milletimizin bu mesajını da aldık. Milletimizin talebi olan reformları hayata geçirmekte kararlıyız. 

2019’a kadar büyüme ve istihdam rakamlarını yeniden hızla yukarıya doğru çıkartacağız. Sanayicimizden esnafımıza kadar verdiğimiz can suyu mahiyetindeki desteklerin neticelerini yavaş yavaş almaya başladık. 

TERÖRE GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Terör örgütleriyle mücadelemizi tavizsiz ve cesaretle yürütmeye devam edeceğiz. Karşımızdakiler kim olursa olsun, hiçbir eyleme saldırıya izin vermeyeceğiz. İstiklalimizi ve istikbalimizi canımızın üzerinde tuttuğumuzu hem 15 Temmuz’da hem de terörle mücadele faaliyetlerinde ortaya koyduk. 

ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI OTURMAYIZ

Biz sorunlarımızı dostlarımızla müttefiklerimizle çözmekten minnet duyarız. Ama bu imkan kalktığı anda elimiz kolumuz bağlı şekilde yerimizde de oturmayız. Ne yapılması gerekiyorsa, kendi imkanlarımızla onu yerine getirmekten kaçınmadık, kaçınmayacağız. 

Bundan sonra partimizin çeşitli faaliyetlerinde sizlerle çok daha fazla istişare yapacağız. Bugün burada besmeleyi çektik. Rabbim yolumuzu açık etsin. rabbim bizlere şafak vakti doğup ezan vakti ölenlerden eylemesin. Bundan sonraki ilk görüşmemize kadar kalın sağlıcakla.

18.00 Oylama sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 1414 oyla genel başakan seçildi.

17.45: Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

16.00: AK Parti'nin tarihi olağanüstü kongresinde 9 maddelik tüzük değişikliği teklifi, delegelerin oylarıyla kabul edildi. Parti tüzüğünde Rabia söyleminin resmi olarak sahiplenmesi, Genel Başkan Vekilliği'nin getirilmesi, 3 dönem kuralının esnetilmesi, MKYK'nın güçlendirilmesi, disiplin cezalarının ağırlaştırılması gibi önemli düzenlemeler yapıldı:

17-05/21/7016634-1495377134.jpg

2019 AYARI

- Görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a devreden Başbakan Yıldırım'ın durumu dikkate alınarak, Genel Başkan Vekilliği makamı oluşturuldu. Düzenlemeye göre, genel başkan vekili, MKYK üyeleri arasından genel başkan tarafından belirlenecek. Genel başkan vekili, genel başkanın verdiği görevleri yerine getirecek, yetkilerini kullanacak. Genel başkan vekili, genel başkanın yokluğunda MKYK ve MYK toplantılarına başkanlık edecek. Genel başkan vekilliği statüsü, Genel Merkez'le sınırlı tutulacak. Teşkilatlar ile kadın ve gençlik kolları yönetimlerinde uygulanmayacak. Yıldırım'ın oturacağı bu makamın, 2019'dan sonra kaldırılabileceği belirtiliyor.

- "Rabia" olarak özetlenen tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkeleri tüzüğün dördüncü maddesine eklendi. Tüzük maddesinde, "AK Parti, yukarıda belirtilen temel amaç ve hedefler doğrultusunda, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' anlayışını sarsılmaz bir ilke olarak kabul eder" denildi.

- Her seçim zamanında tartışma konusu olan 3 dönem kuralı korundu ancak gerektiğinde bu kural esnetilecek. 3 dönemini tamamlayan teşkilat başkanlarının, milletvekillerinin ve belediye başkanlarının yeniden aday olması konusunda inisiyatif kullanma yetkisi MYK'ya verildi.

17-05/21/7016687-1495377166.jpg

MKYK'YA GENİŞ YETKİLER

- Tüzük değişikliğiyle MKYK'ya geniş yetkiler tanındı. MKYK'ya teşkilatların kurulması, kaldırılması, teşkilat yönetim kurullarının üye sayılarının artırılması, azaltılması ve başkanlık divanı denilen teşkilat başkan yardımcılarının sayılarının belirlenmesi, gerektiğinde azaltılması, çoğaltılması konularında karar verme yetkisi de verildi.

KESİN İHRACA DÜZENLEME

- Disiplin alanı da yeniden düzenlendi. Mevcut tüzükte geçici ihraç cezası öngörülen, “Seçimlerde, partiden olur almadan bağımsız aday olmak, diğer partilerin veya bağımsız adayların propagandalarını yapmak, yahut parti adayları aleyhine çalışmak, partiyi ve parti çalışmalarını alet ederek çıkar sağlamak, partili olmayı nüfuz sayarak kötüye kullanmak ile usulüne uygun olarak alınmış grup kararlarına uymamak” eylemlerine partiden kesin ihraç yaptırımı getirildi.

15.40: Cumhurbaşkanı Erdoğan kongrede kritik mesajlar vererek konuşmasını tamamladı. Erdoğan, 'her şeye rağmen AB ile yola devam' edileceğini, teşkilatlarda yenilenmelere gidileceğini ve FETÖ ile mücalenin süreceğini vurguladı. 

13.48: Erdoğan konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. 

13.39: AK Parti Kongresi'nde oylamaya sunulacak yeni MKYK listesi açıklandı. Listeye kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin de yer aldığı 19 yeni isim girdi. 

13.35: Hayati Yazıcı, Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkan adayı olduğu açıkladı. 

12.52: Başbakan Binali Yıldırım konuştu. 

HAYATİ YAZICI DİVAN BAŞKANLIĞI'NA SEÇİLDİ

12.18: Kongre gündemi okundu... 

12.15: Yoklamanın ardından İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Divan Başkanlığı'na AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı seçildi. Kongreyi Yazıcı başkanlığındaki divan heyeti yönetti. Kürsüye gelen Yazıcı, "Bu tarihi günde hepinize saygılarımı sunuyorum" dedi.

17-05/21/7016488.jpg

11.58: Tüzük gereği kongrenin açılışını AK Parti Teşkilatlardan Sorumla Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş yaptı. 

BİJİ ERDOĞAN SLOGANI

Saat 11.57: Güneydoğu illerinden gelen partililer, "Biji Erdoğan" sloganları attı. 

11.49: AK Parti Genel Merkezi tarafından hazırlanan "Bitmeyen sevda" isimli film salondakilere izletildi. Kısa filmde, AK Parti'nin doğuşu, önüne çıkarılan engeller, Erdoğan liderliğindeki icraatları ve FETÖ'nün 15 Temmuz'daki hain kalkışması anlatıldı. 15 Temmuz bölümünde salonda büyük bir ıslık ve tepki sesleri yükseldi. 

11.35: Kurulu plaftorm üzerinde salonu dolaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım, partililere karanfil dağıttı. Emine Erdoğan, bir partilinin kendisine uzattığı Şanlıurfaspor atkısını boynuna taktı. 

11.24: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakanı Binali Yıldırım, kongre salonuna birlikte geldi. İki lidere eşleri de eşlik etti. Salona girmeden önce seçim otobüsünün üzerine çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yıldırım, dışarıdaki coşkulu kalabalığa hitap etti. Mikrofonu ilk olarak Yıldırım eline aldı. Yıldırım, partilileri selamlayarak mikrofonu Erdoğan'a verdi. Erdoğan, sözlerine "Sizleri 998 gün sonra en kalbi duygularımla selamlıyorum" dedi. Erdoğan şöyle konuştu: 

"Değerli yol arkadaşım, genel başkanımız Binali Yıldırım bey, sevgili yol arkadaşlarım, 998 gün sonra sizi en kalbi duygularımla selamlıyorum."

"Fiili bir ayrılığımız vardı bugün yine beraberiz. Tevazuyu elden bırakmayacağız. Sizlere el kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum."

17-05/21/kdxso_1495351672_7652.jpg

11.20: Yıldırım ve Erdoğan Ankara Arena'nın dışındaki AK Partililere sesleniyor.

17-05/21/e1.jpg

Saat 10. 27: Sunucunun "Birazdan Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız bizlerle olacak. Karşılamaya hazır mıyız?" sorusuna hep bir ağızdan "Evet" denildi.

Saat 10.24: Kendilerini müziğin ritmine kaptıran partililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın salona girişini bekliyor.

KONGREDEN NOTLAR

* Türkiye'nin dört bir yanından gelen AK Partililer, sabahın erken saatlerinden itibaren Arena Spor Salonu'nun bulunduğu alanı doldurdu.

17-05/21/pljtj_1495351647_7035.jpg

* Arena'ya çıkan yollar Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait harfiyat kamyonlarıyla kapatıldı.

* Demir bariyerlerle güvenlik noktaları oluşturan polis, alana giriş yapanları tek tek aradı.

* Coşkulu kalabalık izdihama neden oldu. Davetliler salona girmekte zorlandı.

* Salona giremeyen binlerce partili, kongreye ilişkin gelişmeleri kurulan çadırlarda dev ekranlardan izledi.

* Salonda "Kutlu vada Güçlü Türkiye", 'Sağlam irade kurucu lider", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri milletin partisi", "Sağlam irade güçlü Türkiye" yazılı pankartları vardı.

17-05/21/ttzgp_1495351661_3594.jpg

* AK Parti Gençlik Kolları'nın Erdoğan'a hitaben "Yürüyeceksin gençler yürüyecek arkandan! Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek!" yazılı dev pankartı da dikkat çekti.

* Salonda AK Parti'nin seçim şarkıları, Uğur Işılak'ın Dombıra'sı çalındı. Partililer, şarkılara eşlik etti.

* Bayrakları dalgalandıran partililer, hep bir ağızdan "Sevdan sevdamızdır bizim" sloganları attı.

17-05/21/zlvel_1495351684_3843.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olacağı AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi "Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Genel Başkanı olacağı AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Arena Spor Salonunda başladı. Kongreye partililer 81 ilden 565 otobüsle geldi. Merkez Karar Yönetim Kurulu ve parti tüzüğünü değişeceği kongrede bin 470 delege oy kullanacağı öğrenildi. Ana sloganı 'Yeni Atılım Dönemi: Demokrasi,Değişim,Reform' olan kongrede, 'Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek', Yürüyeceksin, gençler yürüyecek arkandan', FETÖ, PKK; DAEŞ topunuz gelin', 'Güven demek, vefa demek, can demek, Erzincan demek', 'Değişimin lideri, milletin partisi' pankart ve afişleri yer aldı. Partililer Türk Bayrağı ve AK Parti bayraklarıyla salonda çalan parti müzikleri eşliğinde "Recep Tayyip Erdoğan" sloganları atıyor. Arena Spor Salonuna çıkan yollar araç trafiğine kapatılırken, çok sayıda emniyet görevlisi güvenlik önlemi aldı.

17-05/21/sal.JPG

SALONDAN NOTLAR:

-Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapılırken partililer, emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından salona alındı. Salona giremeyen partililer için dışarıda çadır ve dev ekranlar kuruldu.

-Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve tezahüratlarda bulundu.

-Dev Türk bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı.

-"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Yürüyeceksin... Gençler yürüyecek arkandan", "Millete efendilik için değil millete hizmet için varız", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Kutlu dava, güçlü Türkiye", "Sağlam irade, güçlü Türkiye" pankartları asıldı.

-Salonda 15 Temmuz'da şehit olan Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok da unutulmadı. Dev posterlerinin altına "vatan size minnetar" yazıldığı görüldü.

-Salonda “Uzun ince bir yoldayım” adlı video yayınlandı. Erdoğan’ın görüntülerinin yer aldığı video salonda büyük coşku yarattı.
Kongre, yoklama, divan seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla saat 10.00'da başlayacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşma yapmasının planlandığı kongrede, genel başkan ve diğer merkez organ adayları Divan Başkanlığına başvuracak.

Tüzük Değişikliği Komisyonunca sunulan değişiklik teklifinin görüşülerek oylamaya sunulacağı kongrede, genel başkan adayı partililere hitap edecek.

Genel başkan seçimiyle devam edecek kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Kongre, genel başkanın teşekkür konuşmasıyla sona erecek.

17-05/21/k.jpg

PARTİLİLER SALONA GELDİ

Ankara dışından otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezi alanından tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona kadar yürüdü.

Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapılırken partililer, emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından salona alındı. Salona giremeyen partililer için dışarıda çadır ve dev ekranlar kuruldu.

Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve tezahüratlarda bulundu.

Dev Türk bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı.

"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Yürüyeceksin... Gençler yürüyecek arkandan", "Millete efendilik için değil millete hizmet için varız", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Kutlu dava, güçlü Türkiye", "Sağlam irade, güçlü Türkiye" pankartları asıldı.

17-05/21/kon.jpg

KONGRE GÜNDEMİ

Kongre, yoklama, divan seçimi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla saat 10.00'da başlayacak.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşma yapmasının planlandığı kongrede, genel başkan ve diğer merkez organ adayları Divan Başkanlığına başvuracak.

Tüzük Değişikliği Komisyonunca sunulan değişiklik teklifinin görüşülerek oylamaya sunulacağı kongrede, genel başkan adayı partililere hitap edecek.

Genel başkan seçimiyle devam edecek kongrede, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK), Merkez Disiplin Kurulu (MDK), Genel Merkez Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulu ile Siyasi Erdem ve Etik Kurulu üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Kongre, genel başkanın teşekkür konuşmasıyla sona erecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN