DAEŞ'e eş zamanlı büyük operasyon: 763 kişi gözaltında

DAEŞ'e eş zamanlı büyük operasyon: 763 kişi gözaltında

Türkiye, IŞİD’e karşı hem içeride hem dışarıda büyük bir mücadele yürütüyor. Fırat Kalkanı’nda dün 200’den fazla üssü vurulan örgütün Suriye’deki kalesi El Bab’ın doğusunda stratejik bir köy ele geçirildi. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere 28 ilde yapılan şok baskınlarla da 820 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerle birlikte çok sayıda örgütsel doküman ve dijital materyal ile iki ruhsatsız tabanca, dört tüfek ve 372 fişeği ele geçirildi.

Türkiye Ortadoğu ve dünyanın en tehlikeli örgütlerinden biri olarak gösterilen IŞİD’e karşı hem yurt içinde hem yurtdışında büyük bir savaş yürütüyor. Suriye’nin kuzeyinde örgütün varlığını ortadan kaldırmak için başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’nda IŞİD’in kalelerinden biri olarak gösterilen El Bab’daki kuşatmada kritik bir aşamaya geçilirken yurt içindeki örgüt üyeleri ve sempatizanlarına yönelik dün 28 ili kapsayan dev bir operasyon düzenlendi. Sabah saatlerinde özel timler eşliğinde gerçekleştirilen baskınlarda İstanbul ve Kocaeli’de 18, Hatay’da 38, Van’da 8, Antalya’da 10, Fethiye’de 3, Diyarbakır’da 4, Malatya’da 2, Şanlıurfa’da 150, Çorum’da 17, İzmir’de 9, Gaziantep’te 47, Adana’da 25, Bingöl’de 10, Elazığ'da 12, Konya’da 75, Bursa'da 46, Ankara 60 ve Adıyaman’da 10 kişi olmak üzere toplam 820 şüpheli gözaltına alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü operasyonun bilonçosunu açıkladı. Buna göre baskınlarda çok sayıda örgütseldökümanın yanı sıra 2 ruhsatsız tabanca, 2 av tüfeği ve 372 fişek ele geçirildi.

DEAŞ Karargahı böyle imha edildi

Yurt çapındaki baskınlarda en kritik operasyon ise İzmir ve İstanbul’dakilerdi. İzmir’de polis ekipleri IŞİD adına çatışma bölgelerine gittikten sonra İzmir’e dönen ve çatışma bölgelerindeki teröristlerle irtibatlarını kesmeyen şüphelilerin İzmir’de yeni eylem hazırlığında bulunduğunu tespit etti. Kentte 9 ayrı adrese düzenlenen baskınlarda silahlarla birlikte FETÖ lideri Fetullah Gülen’in kitaplarının çıkması dikkat çekti.

BAB’DA KUŞATMA TAMAMLANIYOR

Suriye’nin kuzeyini 2 senedirelinde tutan IŞİD’e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı’nda da örgütün bölgedeki kalesi olarak gösterilen El Bab’ın kuşatılması için yürütülen operasyonlarda kritik bir gelişme yaşandı. Harekatın 166’ncı gününde t IŞİD’e ait 220 hedef vuruldu.Gün içindeki çatışmalar ve harekatlarda 33 terörist etkisiz hale getirildi.

17-02/06/screen-shot-2017-02-06-at-031743.png

Hava Kuvvetleri Komutanlığınca Bab ve Bzagah’a hava harekatı düzenlendi. Savaş uçaklarının bölgedeki 39 hedefi vurduğu harekatta teröristlerin barındıkları 32 bina, 3 karargah binası, cephanelik, iki bomba yüklü araç ve bir tünel girişi imha edildi. Bab’ın doğusundaki startejik Bzagah köyünün denetiminin de TSK destekli ÖSO güçlerinin eline geçtiği bildirildi. Köyün ÖSO denetimine geçmesi ile Bab kuşatması için kritik bir eşiğin aşıldığı belirtiliyor. Bölgede çatışan Özgür Suriye Ordusuna bağlı tugaylar, Halep-Bab yolunun alındığını ifade ederek yakında El Bab içinde olacaklarını söylüyor. ÖSO tugayları morallerinin iyi olduğunu, Fırat Kalkanı’nın üçüncü aşamasınının sürdüğünü belirtiyor. Bzagah köyü, terör örgütü DEAŞ’ın bölgeden çıkışını engellemek adına önem taşıyor.

IŞİD’İN EL BAB VALİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

Bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, öldürülen teröristlerin arasında terör örgütünün  El Bab valisi Ebu Halid Ürdüni de yer aldı. Ürdüni’nin öldürüldüğü bilgisi, terör örgütü IŞİD’in üyeleri arasındaki yazışmalarıyla da teyit edildi. Terör örgütünün “Rakka valisi” tarafından Ürdüni’nin yerine atanan teröriste yazılan mektup da ele geçirildi. Ürdüni’nin yerine atanan teröriste yazılan mektupta, şu ifadeler yer aldı: “Rakka valisinden El Bab’ın yeni valisine, yeni görevini tebrik ediyor ve bu görevlendirmenin mürtetler ve Batı’nın müttefikleri yüzünden afet altında bulunan El Bab’a hayır ve bereket getirmesini diliyoruz. Keza, yüce ve kadir olan Allah’tan kalbinizi İslam dininde sabit kılmasını ve oradaki kardeşlerimizi de bu mübarek şehirde sabit kılmasını niyaz ediyoruz. Öte yandan size aranızda bulunan haini bulup ondan hesap sormanız tavsiyesinde bulunuyorum. Zira son bir haftada meydana gelen büyük kayıpların sebebi odur. Ayrıca eski valiye Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun, koyduğu bütün işaret ve şifreleri değiştireceğiz.”     17-02/06/a.jpg 

BÜTÜN KOMUTANLAR SINIRDA

Fırat Kalkanı harekatı kapsamında kuşatma altına alınmaya çalışılan El Bab’da TSK destekli ÖSO güçleri büyük ilerlemeler kayederken sınırda da hareketlilik vardı.  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları olduğu halde 05 Şubat 2017 tarihinde Gaziantep ve Kilis’te bulunan birliklerde denetleme ve ziyaretlerde bulundu. Akar’ın, harekat merkezine giderek bölgede bulunan komutanlıklardan Fırat Kalkanı ve terörle mücadele harekatlarına ilişkin son durum ve gelişmeler hakkında bilgi ve değerlendirmeleri aldığı öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN