Darbeci örgüt ‘Güvenlik Terimleri Sözlüğü’nde

Darbeci örgüt ‘Güvenlik Terimleri Sözlüğü’nde

İçişleri Bakanlığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığınca ‘Güvenlik Terimleri Sözlüğü’ hazırlandı.

Mart ayında ilk baskısı yapılan kitabın ön sözünü yazan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, küreselleşmenin de etkisiyle güvenlik bilimlerinin çalışma alanına devletlerin güvenliğinin yanı sıra bireyin ve sosyal grupların da girdiğini belirtti. Sözlük, sosyoloji, siyaset bilimi, kamu yönetimi, ilahiyat, tarih, hukuk, iletişim, uluslararası ilişkiler gibi alanlardan akademisyenler ve güvenlik sektöründe çalışan uzmanlar hazırlanan sözlükte, ‘uluslararası terör örgütü’ olarak nitelendirilen FETÖ/PDY’nin tanımına yer verildi.

Örgütün, siyasi ve idari kurumlar marifetiyle hedeflerini gerçekleştirme imkanını yitirmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan örgüt üyelerini harekete geçirdiği ve 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulunduğu belirtildi. Bazı kavramların örnekleriyle anlatıldığı sözlükte, ajan provokatör, akil insanlar, algı yönetimi, beyin yıkama, kripto, etki ajanı, karşı istihbarat, milli alarm sistemi gibi kavramların ayrıntılı tanımlamaları yer aldı. Terör örgütü PKK ve uzantılarına ilişkin bilgilere yer verilen sözlükte,  FETÖ/PDY, DHKP-C, TİKKO, Boko Haram, Hizbullah, Hizb-ut Tahrir gibi birçok terör örgütüne ilişkin detaylı açıklamalar yer aldı. 

Güvenlik Terimleri Sözlüğü’nde, terör örgütü IŞİD’in güçlenmesi ve militan sayısının nasıl arttığına ilişkin bilgilere de yer verildi. 2011 sonlarına doğru ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesinin, 2010 sonrası Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin takip ettiği Şii yanlısı politikalarının ve Suriye’deki iç savaşın bölgedeki istikrarsızlığı artırmasının, DEAŞ’ın Suriye’de güçlenmesine neden olduğuna işaret edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN