Devrimin yıldızı Amerika

Devrimin yıldızı Amerika

İran İslam Devrimi’nin 38’inci yıldönümü kutlamalarının başrolünde, ABD Başkanı Trump vardı. Yüzbinlerce kişi ‘Amerika’ya ölüm’ sloganları attı. Küçük bir azınlıksa buna karşı çıkarak ‘bayrakların ötesinde sevgi’ istedi.

İran İslam Devrimi’nin 38’inci yıldönümü, başkent Tahran’daki Azadi Meydanı’nda yüzbinlerce kişinin katılımıyla kutlandı. ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın İran karşıtı tutumu nedeiyle iki ülke ilişkilerinde artan gerilim kutlamalara da yansıdı. ‘Amerika’ya ölüm’ sloganları atıldı, ABD bayrakları ve Trump’ın kuklaları yakıldı. İran Cunhurbaşkanı Hasan Ruhani, meydandaki kitleye hitaben yaptığı konuşmada isim vermeden Trump’ı hedef aldı. Ruhani şunları söyledi: “ABD ve bölgedeki bazı deneyimsiz figürler İran’ı tehdit ediyor. Tehdit dilinin İran üzerinde asla işe yaramayacağını bilmeleri gerek. İran’a ve İranlılara saygı duymayı öğrenmeliler. Savaş çığırtkanı politikalara karşı koyacağız. Bölgede ve dünyada gerginlikten yana değiliz. Ancak ülkemize göz dikenlerin karşısına güçlü bir şekilde dikiliriz. Halkımızın tehditlere karşı cevabı sert olacaktır. Devletimizi ve silahlı kuvvetlerimizi tehdit edenler, İran halkının dayanışma içinde olduğunu ve düşmanlara karşı sonuna kadar direneceğini bilmeli.”

Öte yandan devrimi kutlayan kitlenin arasında alternatif bir azınlık da vardı. Genellikle gençlerden oluşan muhalif görüşteki İranlılar, kutlama alanında Batılı giyim tarzlarıyla dikkat çekti. Ayrıca bazı gruplar, devrim kutlamalarında Amerikan bayraklarının yakılmasına da karşı çıktı. Sosyal medya platformu Twitter’da başlatılan ‘bayrakların ötesinde sevgi’ etiketiyle çok sayıda mesaj paylaşıldı.

17-02/11/untitled-1.jpgİranlı muhalif gençler de kutlamalar için meydandaydı. Gençler, Amerikan bayraklarının yakılmasına karşı çıktı.

İran İslam Devrimi, 1978 yılında Amerikan destekli Şah Rıza Pehlevi rejimine karşı kitlesel gösterilerle başlamıştı. Devrimi sürgünde bulunduğu Fransa’dan yönlendiren Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin fikirleri geniş kitlelere yayılmış, Şah Pehlevi Ocak 1979’da ülkeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Humeyni, 1 Şubat 1979’da 15 yıllık sürgünden dönerek Tahran’a ayak basmıştı. Bu arada devrimin yıldönümünü İran’ın bölgedeki müttefiklerinden Rusya da kutladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, yayımladığı mesajda İran devrimini ‘20’nci yüzyılın en önemli olaylarından biri’ olarak niteledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN