Diş temizleme nasıl yapılır? İşte Diş temizlemenin püf noktaları...

Diş temizleme nasıl yapılır? İşte Diş temizlemenin püf noktaları...

Diş temizleme nasıl yapılır sorusunun yanıtı ve diş temizlemenin püf noktaları haberimizde. Diş temizliği iyi bir görünüş için değil sadece sağlıklı bir yaşam içinde gerekli. Birçok insan diş temizliğinden korkar ama diş temizliği basit ve ağrısızdır. İşte diş temizliği nasıl yapılıyor? sorusunun ayrıntılı yanıtı haberimizde...

Diş temizleme nasıl yapılır sorusunun yanıtı haberimizde. Diş temizliği görünüşten ziyade sağlık içinde önemlidir. Diş temizliği aynı zamanda zihni de aydınlatıyor. Temiz dişlere sahip olan kişilerin daha özgünevli olduğu bilinmektedir. Diş temizliği nasıl yapılıyor sorusunun tüm ayrıntıları hagberimizde...

Diş temizliği sadece temiz dişler için değil, aynı zamanda sağlıklı bir zihin ve vücut için de gereklidir.  Diş temizleme nasıl yapılır sorusu gündemde. Diş temizliği, ağzınızı ve vücudunuzun geri kalan kısmını sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır. İşte Diş temizliği nasıl yapılıyorun ayrıntıları...

Diş temizleme, zamanla dişlerde oluşan plağın ve tartarın dişlerden arındırılma işlemi olarak tanımlanabilir. Dişler sürekli, dişleri kuvvetlendiren ve koruma altına alan kalsiyum ve diğer bileşenleri içeren tükürük ile temas içindedir. Bu durum dişler için faydalı olsa da beraberinde dişlerde zamanla kalsiyum birikintisine sebep olur. Birikinti tıpkı tebeşire benzer bir yapıdadır ve dişlerde renk değişimine yol açar. Dişlerde zaman içinde kahverengi ya da siyah renkte lekeler meydana gelmeye başlar. Tartar için zamanında önlem alınmaz ve yayılmasına müsaade edilirse bakteriler zamanla diş eti kenarında birikmeye başlar. Diş temizlemenin amacı diş yüzeyini, bakterilerin çoğalarak yayılmasını önlemek ve pürüzsüz bir hale getirmektir. Diş profesyonel olarak yapıldıktan sonra rutin olarak evde de temizliğe özen gösterilmelidir. Temizlikten sonra evde yapılacak bakım oldukça basit ve kısa süreli olur. Temziliği yapılan dişler sayesinde ağız içinde ferahlık yaşanır.

DİŞ TEMİZLEMEYE NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?

İki sebepten dolayı diş temizliğine ihtiyacımız var:

– Kalp hastalığı, demans ve diyabet komplikasyonları gibi vücudun geri kalanındaki hastalıkları önlemek için,

– Diş kaybını önlemek için

Ağız, tüm vücuttan tamamen farklı bir alandır ve yediğimiz yemeklerden ve gün boyu yaptığımız konuşmadan oldukça etkileniyor. Ve bu da özel dikkat gerektirir.

Diş temizliği plak ve tartar oluşumunu giderir. Fakat çok fazla plak ve tartar oluşumu diş eti hastalığına yol açar.

Ağız kuruluğu, vücudunuzun bağışıklık sisteminin iltihaplı ve kanamalı diş etleri ile bu tartar birikmesine tepki vermesidir. Diş eti hastalığı ilerledikçe, ağzınızdaki kemik ve dokulara zarar verir.

Diş temizliği bunları önlemede kritik öneme sahiptir.

DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Profesyonel diş temizliği, diş hekimi tarafından yapılır. Diş hekimleri ağızda oluşan plak ve tartarları dişlere zarar vermeden hafifçe kaldırmak için özel aletler kullanırlar. Tüm dental aletler güvenlik ve kalite kontrolünü sağlamak için sıkı temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon prosedüründen geçirilir.

– Diş hekimi ağızdaki görülmesi zor bölgeleri muayene etmesine yardımcı olacak bir diş aynası kullanılacaktır. Diş aynaları genellikle yuvarlak aynalara bağlı uzatılmış tutamaklara sahiptir. Bir diş aynası, diş hekiminin diş ve diş etlerini tahriş, şişlik, çürüme, tartar veya kanama belirtileri açısından gözlemlemesine yardımcı olur.

– Genel olarak dişleri temizlemek için kullanılan en önemli alet ultrasonik bir araçtır. Bu cihaz, daha büyük tartar parçalarını gevşetmek için titreşimler kullanır. Aynı zamanda, gevşek kalıntıları ağız içinden temizlemek için ağız içine su püskürtür. Ultrasonik cihazın uçları yuvarlak ve kavislidir ve sabit hareketlerle kullanılır. Cihazdaki ayarlar hastanın durumuna göre ayarlanabilir.

– Büyük tartar parçaları yerinden çıkarıldıktan sonra, diş hekimi daha ince el aletlerine geçiş yapar. Çoğunlukla kürdan veya pulluk diye adlandırılan bu aletler, dişlerdeki küçük birikintileri ortadan kaldırmak ve diş yüzeylerini düzeltmek için tasarlanmıştır.

– Tartarların tüm dişlerden tamamen temizlendiğinden emin olmak için her diş ayrı ayrı kontrol edilir.

– Dişlerin yüzeyleri pürüzsüz olduğunda diş hekimi dişleri parlatır. Ucunda dönen yumuşak bir başlık bulunan devirli bir el aleti kullanarak, dişleri düzleştirme ve parlatma işlemini gerçekleştirir.

Bazı durumlarda, diş hekiminiz temizlikte son adım olarak florür de uygulayabilir. Çilek, çikolata, nane ve vişne gibi çeşitli tatlarda bulunan florür esnek köpük tepsilerine konur ve dişlerin üzerine yerleştirilir. Florür tedavisinden 30 saniye sonra, hastadan kalan çözeltiyi tükürmesi istenir. Florür dişleri güçlendirmek ve diş plağı ve tartara karşı korumak için kullanılır.

DİŞ TEMİZLEME

Profesyonel diş temizliği tıpta ''profilaksi'' olarak da adlandırılır. Profilaksi önceden koruma anlamına da gelmektedir. Diş temizleme sayesinde plak ve tartarın neden olabileceği ağız ve diş hastalıkları önceden de önlenmiş olur. Temizleme işlemi sayesinde diş eti hastalıkları gelişme riski de büyük ölçüde azaltılabilir.

DİŞ TEMİZLEME NASIL YAPILIR? 

Diş temizliği için diş hekimine başvurulduğunda hekim, özel cihazlar kullanarak itinalı bir şekilde, dişlere zarar vermeden dişlerde oluşan birikimleri temizler. Temizleme işleminde kullanılan aletler;

Ultrasonik alet: Diş temizliğine ultrasonik alet ile başlanır. Alet titreşim yolu ile büyük tartarların dişlerden düşmesini sağlar. İşlem ile beraber su püskürtülür ve hastanın ağız içinin temizliği sağlanır. Ayrıca su ile olması gereken sıcaklığın üzerine çıkılmaz. Alet oldukça uğultulu bir ses ile çalışır. Ağız içinde titreşim yaşanır. Aletin uç kısmı yuvarlak ve kavislidir. Kesici bir alet olmadığı için dişlere zarar vermez. Dişlerde tartar çok fazla ise temizlenme işlemi daha uzun sürer.

İnce el aletleri: Ultrasonik cihaz sayesinde büyük tartarlar dişlerden arındırıldıktan sonra ince el aleti ile kalan parçalar temizlenir. Diş üzeri pürüzsüz bir hal alana kadar işleme devam edilir. İnce el aletleri diş yapısına uygun tasarlanmıştır. Bu özellikleri ile diş aralarında ve diş kıvrımlarında biriken tartarlar kolaylıkla temizlenebilir. Temizlenen tartarlar dişlere zarar vermeden bölgeden uzaklaştırılır.

Diş cilası: Dişler tartardan tamamen arındıktan ve tam bir pürüzsüzlük sağlandıktan sonra dişlere cila sürülerek parlatılır. Cilalama işlemi hızı düşük ufak bir el aletine takılmış fırça ile gerçekleştirilir. Alet tıpkı elektrikli diş fırçasına benzer yapıdadır. Dairesel hareketler ile tüm dişler teker teker cilalanır. İşlem sonrasında dişler parlak bir görünüm kazanır.

Florür: Hekim eğer uygun görürse son işlem olarak dişlere florür uygular. Florür tıbbi diş temizliğinin en son aşamasıdır. Uygulanan florür, köpük, macun ya da jel şeklinde olabilir. Yine özel cihazlarla dişlere uygulanır ve yarım dakika bekletilir. İşlem sonrası ağız içinde kalan fazlalıklar tükürülerek çıkarılır. Florür mideye zarar verebileceğinden asla yutulmamalıdır. Florür işleminden sonra yarım saat her hangi bir şey yenilip içilmemelidir.

DİŞ TEMİZLEME ACILI BİR YÖNTEM MİDİR? 

Diş temizleme işlemi ağrı ve acıya yol açmayan bir yöntemdir. İşlem anında kullanılan ultrasonik alet titreşime yol açar. Tek hissedilen titreşimdir. Diş temizliği sonrasında ağız içinde mükemmel bir ferahlık ve parlaklık oluşur. Fakat diş temizliği sırasında hastanın ağrı yaşamasına neden olan durumlarda mutlaka doktorun bilgilendirilmesi gerekir. Bu sayede hekim hasta için en uygun yöntemi seçerek temizleme işlemine devam eder. Diş temizleme anında oluşan acı ve ağrı nedenleri;

Diş minesinin alt kısmında kalan canlı kısmın açığa çıkması ve diş etlerinde değişik nedenlerden dolayı oluşan yaralar temizleme anında ağrı ve acı yaşanmasına yol açabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN