Dişeti sorunları bunama habercisi

Dişeti sorunları bunama habercisi

Tayvanlı bilim insanları, uzun süreli dişeti rahatsızlığı yaşayanların, gelecekte bunama ihtimalinin diğer sağlıklı kişilere göre yüzde 70 fazla olduğunu ortaya koydu. 10 yılda 28 bin kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonucuna göre, Alzheimer gibi nörolojik sorunların tanı ve tedavisinde başarı oranı artacak.

Dişeti hastalıkları uzmanlar tarafından “Dişetlerinin kanaması, kötü ağız kokusu, dişlerden kolay ayrılabilen, iltihap, akıntı, sallanan ve giderek birbirinden uzaklaşan dişler, kırmızı, şiş ve hassas dişetleri” olarak sıralanıyor. Bu rahatsızlıkların bazıları basit yöntemlerle tedavi edilebiliyorken bazılarının tanı ve tedavisi haftaları bulabiliyor. Ancak her iki şekilde de gerek sosyal ilişkiler gerekse de fiziksel -hem görütü hem acı yaşanması- açısından ciddi sorunlar teşkil ediyor. Bunun için de ağız ve diş eti bakımına özen göstermek gerekiyor. Dişeti hastalıklarının tanı ve tedavisini gerçekleştiren uzmanlar (Periodontoglar) bu konuda hemfikir. Tayvan’da yapılan bir araştırmaya göre ise bunama gibi nörolojik sorunlar yaşayanların aynı zamanda dişeti hastalıklarına sahip olduğu ortaya koyuldu. 10 yıl boyunca 28 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonucunda bilim insanları, bulgu neticesinde, dişeti hastalıklarının doğrudan Alzheimer ve diğer bilişsel yeteneklerde bozulmayla, nöropsikiyatrik semptomlar gösteren nörolojik hastalıklara yol açtığı anlamına gelmediğini ifade ediyor. Ancak dişeti hastalıkları ile bunama ilişkisinin daha fazla araştırılması gerektiğinin altını çiziyor ve bu araştırmanın bunamanın erken tanı ve tedavisine yardımcı olacağını düşünüyor.

Tayvan’da gerçekleştirilen araştırma, yaygın dişeti hastalıklarından periodontisis hastası 9 bin 300 kişi ile bu hastalıktan muzdarip olmayan 18 bin 700 kişi 10 yıl boyunca takip edilip sonuçlar karşılaştırılarak yapıldı. Daha önceki yıllarda yapılan klinik alan araştırmalarında ise Alzheimer hastaları arasında dişeti hastalığı bulunanların durumlarının daha hızlı kötüleştiği saptanmış ve bu sonuçlar birçok akademik yayında yayımlanmıştı.

DAHA ÖNCE BÖYLE BİR SAPTAMA YAPILMAMIŞTI 

Araştırmanın sonuçlarını İngiltere’nin The Times gazetesine değerlendiren Alzheimer’s Society Araştırma Müdürü James Pickett, araştırmaya başlamadan önce dişeti hastalıkları ile bunamanın ilişkili olduğunun bilinmediğini söylüyor. Pickett “Başta dişeti hastalığının beyin sağlığıyla ilişkisini kurmak zordu. Fakat dişeti hastalığı nedeniyle tetiklenen bir bağışıklık reaksiyonunun beyni etkilemesi mümkün görünüyor” sözlerini kaydetti. Pickett, yüzde 70’lik farka rağmen dişeti hastalarının yalnızca yüzde 1’inin Alzheimer’a yakalandığını belirterek, bu nedenle dişeti hastalarının paniklememesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN